• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gradnja farme !

• Temu pokrenuo Sesva
  • Datum prvog posta
H

Helena

Guest
Znate što ljudi možda nisam u pravu ali mi se nikako ne sviđaju ti milijonski krediti.I naša je štala sad puna i morat ćemo praviti nešto novo ali nikako mi se nesviđa farma od 2 miliona kuna tj, da ne bude zabune sviđa se meni farma i puno manje se radi ali me strah kredita.Na koliko godina su ti krediti ? I koliko se to subvencira onako otprilike ako mi može netko reći?

H

Helena

Guest
Svega sam ja svjesna bila sam u Austriji i vidjela i njihove farme i mogu ti reći da i kod njih ima dosta gospodarstava sa 10-15 krava.E sad i meni je to privlačno ali uvijek postoji ono ali ja se jednostavno toga pomalo bojim,možda sam ja i u takvoj državi gdje me i treba biti strah,ali ima i još nešto što ako me sutra nešto zaboli nedaj Bože i nemognem to raditi ko će to vraćat .Neznam možda pogrešno razmišljam ako mi je sad 30godina i ukoči me u leđima što će biti za 15 godina a kredit mi za vratom.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Helena kaže:
Svega sam ja svjesna bila sam u Austriji i vidjela i njihove farme i mogu ti reći da i kod njih ima dosta gospodarstava sa 10-15 krava.E sad i meni je to privlačno ali uvijek postoji ono ali ja se jednostavno toga pomalo bojim,možda sam ja i u takvoj državi gdje me i treba biti strah,ali ima i još nešto što ako me sutra nešto zaboli nedaj Bože i nemognem to raditi ko će to vraćat .Neznam možda pogrešno razmišljam ako mi je sad 30godina i ukoči me u leđima što će biti za 15 godina a kredit mi za vratom.

helena i ja imam sad 30 godina, stoga imamo sličnu poziciju s godinama, ti si sama odlučuješ da li želiš iči u velike investicije ili če te zadovoljit skromniji uvijeti sa više tvojeg rada, ja idem na cca 30 krava + podmladak znači koji 50 komada, ne fali mi puno do toga, ali nemam skupu štalu, niti skupa štala jamči veču proizvodnju mlijeka, ali to je po individualnom odabiru, uglavnom treba dobro promislit prije takve akcije (u mom selu je čovjek napravio modernu štalu i sva djeca su mu otišla od kuče, sad radi sam i pita se za koga je to radio jer to nitko ne želi nastavit)
meni je bitno prije takvih investicija da imam proizvodnju prije uzimanja kredita jer sam tako siguran da imam za vračat kredit, osigurat super kvalitetnu hranu, imat igrače na klupi, i tek onda uči u tu igru, ali ko zna.....

H

Helena

Guest
Branimir 105 s kaže:
@bogec
U care šta si star, više nisi car sad si kraljica majka :mrgreen: :mrgreen: (joke nhf)

Priznam da i u skromnijim uvjetima bez velikih investicija da dobro proizvoditi i od toga dobro živjeti.
Al vidiš kaj nas sve čeka: registracija objekata, niratna direktiva i ko zna kaj budu još zmislili.
Jel ti imaš uporabne dozvole za svoje objekte :?: Jel tvoje gnojište zadovoljava omjer broja grla i zapremnine, jel je napravljeno od vodonepropusnog betona za koji imaš certifikat da je vodonepropusan :?:
Nemam ni ja trenutno,al ću za novu štalu sve to imati.
Vidiš i sam da će naši ovesti sve kaj europljani vele. Ak vele vi Hrvati nemate more, Splićanin sanader to prvi potpisuje :evil:
Neće naši prezati od toga da ne oderu ljude, pogotovo seljake,a za europsku praksu prilagođavanja odnosno prijelaznog razdoblja koda da nisu ni čuli.
Primjera radi laboratorij za kontrolu mlijeka. Ili se prilagodi odma ili puši pare :evil:
E sad ti mene razveseli ja stalno kudim ovu našu državu asad ispade da je bolje živjeti ovdje jer nama ništa netreba možeš kravu zavezati za šljivu,niko ti ne traži nikakve dozvole ali naravno šala jer i to će doći i ovdje. :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Branimir 105 s kaže:
@bogec
U care šta si star, više nisi car sad si kraljica majka :mrgreen: :mrgreen: (joke nhf)

Priznam da i u skromnijim uvjetima bez velikih investicija da dobro proizvoditi i od toga dobro živjeti.
Al vidiš kaj nas sve čeka: registracija objekata, niratna direktiva i ko zna kaj budu još zmislili.
Jel ti imaš uporabne dozvole za svoje objekte :?: Jel tvoje gnojište zadovoljava omjer broja grla i zapremnine, jel je napravljeno od vodonepropusnog betona za koji imaš certifikat da je vodonepropusan :?:
Nemam ni ja trenutno,al ću za novu štalu sve to imati.

sve te ja kužim, ja malo susjedu pustrim đubrenicu pod prozor radi ambijentalnog ugođaja :mrgreen:

o pa onda moram i orah na pašnjaku dat ucrtat i dva maslačka :mrgreen:
isto sve imprvizirano, osim što imam željeznicu u štali :D
ko zna možda se bacim u politiku, za sad je dobro da završim specijalistički studij :D primljen sam, treči sam na listi :D :D sutra imam upise :D :D :D

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
862
Helena kaže:
E sad ti mene razveseli ja stalno kudim ovu našu državu asad ispade da je bolje živjeti ovdje jer nama ništa netreba možeš kravu zavezati za šljivu,niko ti ne traži nikakve dozvole ali naravno šala jer i to će doći i ovdje. :D

Imaš još neko doba, da radiš po svome.
To je dobro, a nemoj se zavaravat.
Sve što radiš trajnije, probaj što više radit po EU normativima.
To APSOLUTNO NE ZNAČI, da trebaš investirat milijone.
Objekat izgrađen za simbolnu cijenu može isto odgovarat SVIM normativima.

Skupe investicije služe samo političarima, koji se vole dolazit slikat na otvorenja i savetodavnoj službi, koja se kuca na grudi, kako je 'omogućila' xy milijonske investicije na svom terenu.

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
862
bogec kaže:
o pa onda moram i orah na pašnjaku dat ucrtat i dva maslačka :mrgreen:

Ne trebaš sam. Slat će ti oni ekipu s GPS uređajem, koji ti budu ocrtali tloris orahove krošnje i tu površinu izbacili iz tvoje aplikacije za subvencije. Ak bude dosta tih oraha na jutro, još ti uzmu subvenciju i kazne te zbog prevare. Jer si prijavio pašnjak, a na njemu više od nekog procenta leži ispod krošnji. Po njima tamo ne raste trava.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
A kaj bi onda trebal ja koji planiram na prolječe krenuti u uzgradnju farme za 10 kava (boksevi na vez), doma u dvorištu sa vlastitim sredstvima ili eventualno nekim malim poljoprivrednim kreditom za proširenje postoječih objekata, što bi se odprilike odvijalo kod mene????

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
862
Branimir 105 s kaže:
Ovo da se i za malo novaca može napraviti objekt za malo novaca mi baš i ne drži vodu.
Pa kaj budemo u svaku mješalicu betona posebno usipavali aditive za vodonepropusnost i onda iz svake uzimali uzorke za test betona na vodonepropusnost.
Naši propisi su dosta rigirozni. Kod gradnje moraš poštivati zakone o građenju, znači statika, normativi..., zakone o zaštiti na radu i zakone o zaštiti životinja na farmama.

I s kupljenim betonom možeš gradit za pametnu cijenu.
A ne moraš uzimat Wolfa, Haasa i slično.
I drvena građa odgovara statičnim normativima. I nisam video da ima utijecaj na proizvodnju, ako nemaš baš 27 m raspona u štali bez stupova između i tako dalje. Tu se kriju te uštede.

H

Helena

Guest
tine kaže:
Branimir 105 s kaže:
Ovo da se i za malo novaca može napraviti objekt za malo novaca mi baš i ne drži vodu.
Pa kaj budemo u svaku mješalicu betona posebno usipavali aditive za vodonepropusnost i onda iz svake uzimali uzorke za test betona na vodonepropusnost.
Naši propisi su dosta rigirozni. Kod gradnje moraš poštivati zakone o građenju, znači statika, normativi..., zakone o zaštiti na radu i zakone o zaštiti životinja na farmama.

I s kupljenim betonom možeš gradit za pametnu cijenu.
A ne moraš uzimat Wolfa, Haasa i slično.
I drvena građa odgovara statičnim normativima. I nisam video da ima utijecaj na proizvodnju, ako nemaš baš 27 m raspona u štali bez stupova između i tako dalje. Tu se kriju te uštede.
Bravo ti si mene razumio što ja govorim.Ne mislim ni ja sad ništa ne uložiti ali sa malo inprovizacije mislim da se može napraviti nešto jeftinije a opet adekvatno i po normativime EU.Ako sad u ovim uvjetima uspjevamo zadovoljiti E klasu mlijeka i neku količinu od 5500 litara po kravi znači da se to može i bez velikog ulaganja što se tiče objekta.Ali treba po meni što više uložiti u kvalitetnu hranu.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
bravo helena :D , hrana je osnova, iz toga kreče sve dalje i sve bolje :D

ovi svi nepropusni betoni i neznam ni ja kaj su za staje koje imaju lagune, ja kad bi radio štalu nikad nebi bila da ima lagune, slame imam, ima ju i helena, a to su u pravilu podosta jeftinje staje jer nema toliko betona u zemlji a taj dio je najskuplji.
napravi se gnojište koje je opet jeftinije i sve funkcionira, dobro kaže tine da se može proči jeftinije, pa on je u europskoj uniji pa to vidi svaki dan i vidi šta se može a šta se ne smije.

u susjednom selu je čovjek sam napravio staju za 50 grla, od početka do kraja, kruti gnoj, izašla ga je 700 000kn što je kud i kamo jeftinije, ali čovjek je prvo imao proizvodnju i imao litražu i grla, imao je sigurnu proizvodnju, i sa djelom gotovine i nešto pozajmice mljekare riješio ogroman problem, koji je ispalo da je pun pogodak :D rata za taj dio koji je kreditiran je mizerna spram njegove proizvodnje :D

nikom ja ne branim da gradi, naprotiv i meni su lijepe te staje i sa lagunama i na kruti gnoj, sa kosim podom i bez njega, i smatram da ozbiljnim radom se mogu otplatiti, a s vremenom kad se tržište zasiti budu podosta jeftinije

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
istina da su lijepe nove štale,ali tolke novce nekomu dati,a za što...kaj se nekakvi tamo paraziti u nekoj kancelariji budu smijali i hvalili kak su ove ili one godine završili s profitom od :!: :!: :!: :!: :!: :!: kuna :idea: treba zasukati rukave i primit se posla a ne čekati sve gotovo ključ u ruke 8)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ajde šefovi, kaj se to desilo s branimirovim postovima????????

B

Bobo

Guest
Branimir je iz sebi poznatih razloga obrisao svoje komentare samo iz ove teme, dok su svi ostali njegovi komentari u drugim temama netaknuti i dalje stoje. Meni nista nije javljano, samo mi bogec poslao privatnu poruku da me pita sto je bilo, i dok sam skuzio o kojoj se temi radi, imao sam sto i vidjeti...

Nadam se da ce nam se Branimir javiti s bar nekakvim objasnjenjem sto se dogodilo i zasto je brisao svoje komentare.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I ja se nadam da če se javiti, BRANIMIRE, JAAAAVVVVIIIIIII SEEEEEEEEEEEEEE :mrgreen:

Neznam kaj se desilo, nadam se da nije niš opasno, neka ljutnja prema nekome il tak kaj slično, toga me najviše strah na forumu!! ;)

Na vrh