• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grijanje plastenika

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Koliko se sjećam a neda mi se tražit na ovom forumu je već dosta pisano o tim rebrastim cjevima za grijanje prije ih je prodavao Migić doo valjda dok je postojao i koliko me sjerćanje služi (a svaki dan sve manje) nitko nije bio zadovoljan njima zbog prevelikog rastezanja.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Koliko se sjećam a neda mi se tražit na ovom forumu je već dosta pisano o tim rebrastim cjevima za grijanje prije ih je prodavao Migić doo valjda dok je postojao i koliko me sjerćanje služi (a svaki dan sve manje) nitko nije bio zadovoljan njima zbog prevelikog rastezanja.

da, to je to. Kad su hladne budu zategnute k'o pišta. Kad pustiš toplu vodu razlete se svud po plasteniku.:mrgreen:

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Ja imam u rasadniku neka rebrasta crijeva koja su namjenski za grijanje plastenika, imam ih već sedam osam godina i strašno sam zadovoljan sa njima, radio sam do 60 stepeni a sistem mi je otvoreni, imam i plastične cijevi za patosno grijanje kuća samo su one loši provodnik toplote pa ih treba više po m2.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Ja imam u rasadniku neka rebrasta crijeva koja su namjenski za grijanje plastenika, imam ih već sedam osam godina i strašno sam zadovoljan sa njima, radio sam do 60 stepeni a sistem mi je otvoreni, imam i plastične cijevi za patosno grijanje kuća samo su one loši provodnik toplote pa ih treba više po m2.

Gdje si nabavio te za plastenik i koliko su koštale?

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
cijena cijevi je 3.6 kn po dužnom metru.Za grijanje plastenika ih je potrebno 4m po m2.Izdrže i tem. od 120 C iako proizvođać navodi da temperatura ne bi smjela prelaziti 60 C.Za grijanje zemlje sam stavljao 2m na svaku gredicu i temperaturu tla mogu podići na onoliko stupnjeva koliko želim.Proljetos sam držao tem. tla između 25-30 C tako da sam slao znatno veću tem.kroz cijevi od 25 C koliko ti navodiš.

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
Siki kod Migića sam te cijevi htio kupiti još 2005g ali sam čuo da su se rastezale i odustao sam od toga.Vjerujem da je taj podatak netočan i da je to netko provalio.Da tada nisam zbog te glupe informacije odustao od kupovine cijevi danas bih bio bogat čovjek jer sam tek nakon par godina počeo eksperimentirati sa alkatanom i elektro cijevima, a tek prije dvije g.napravio funkcionalno grijanje sa orginal cijevima.Proizvodnja sa podnim grijanjem,pogotovo ako se loži na bio masu ili kojekakav otpad drastično povećava prosječnu cijenu proizvoda uz prihvatljive troškove.U svakom slučaju moje se cijevi nerastežu a ispuštaju prema mojoj vlastitoj računici 4-5 puta više topline od alkatana .

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
MIladine na šta ložiš.Moj je sistem isto otvoren,akomulator topline od 3000lit.Griješ li i ti vodu u akomulaturu te koliko imaš cijevi po m2?Koliku razliku tem. možeš postići?

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Siki kod Migića sam te cijevi htio kupiti još 2005g ali sam čuo da su se rastezale i odustao sam od toga.Vjerujem da je taj podatak netočan i da je to netko provalio.Da tada nisam zbog te glupe informacije odustao od kupovine cijevi danas bih bio bogat čovjek jer sam tek nakon par godina počeo eksperimentirati sa alkatanom i elektro cijevima, a tek prije dvije g.napravio funkcionalno grijanje sa orginal cijevima.Proizvodnja sa podnim grijanjem,pogotovo ako se loži na bio masu ili kojekakav otpad drastično povećava prosječnu cijenu proizvoda uz prihvatljive troškove.U svakom slučaju moje se cijevi nerastežu a ispuštaju prema mojoj vlastitoj računici 4-5 puta više topline od alkatana .

Nisam radio i neznam ali se sjećam da je ovdje na forumu spominjano da je isprobano sa tim cjevima i da se jako rastežu a ja sam samo te cjevi gledao o nije mi bilo jasno njihovo spajanje pa mi je Miško koji je radio tamo objašnjavao sistem spajanja.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
.Za grijanje zemlje sam stavljao 2m na svaku gredicu i temperaturu tla mogu podići na onoliko stupnjeva koliko želim..

Znači cijev je na gredici, a ne u gredici, odnosno položena na foliju ili šta već?

I na kraju kad sve sabereš najbolje su ti te fleksibilne Francuske cijevi?

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
Fleksibilne nisu najbolje već su jedino što u praksi može funkcionirati.alkatan i elektro cijevi zaboravi.Za grijanje zemlje cijevi sam lagano ukopao 5-10 cm kako bih ih mogao izvaditi prije obrade tla.

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
siki sistem je prejednostavan i u biti primitivan.Problem je samo to sve kupiti.Sastaviti može bilo tko.Ali zanima me da li poznaš nekoga tko je kupio cijevi od Migića jer me već jako dugo živcira ta info.o rastezanju tih Migićevih cijevi.Onaj tko je to provalio zaslužuje :toimonster:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Fleksibilne nisu najbolje već su jedino što u praksi može funkcionirati.alkatan i elektro cijevi zaboravi.Za grijanje zemlje cijevi sam lagano ukopao 5-10 cm kako bih ih mogao izvaditi prije obrade tla.

Stavljaš li ih iznad zemlje i po zidovima plastenika?

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151

Kod mene se grijanje slabo radi i onaj tko ga napravi napravio ga je sa okitenom ali ako pogledaš temu grijanje plastenika trebao bi pronaći tamo što te zanima.

Ali smatram da je dobro da se ova tema oživi zbog toga što to ponovo dolaze hladni dani a sadit se mora.

Evo ti nešto sam pronašao nadam se da se Johabi neće ljutit pa nek sam kaže šta je to bilo.

18-02-11, 20:05 #46
JOHABI
Aktivni Član

Član foruma od: 14.02.2011

Evo da vam se i ja malo ubacim u raspravu o grijanju plastenika. Imam dva termogena na ložu,od 100 kw, a potrošnja im je svakome 10 litara na sat. Već 9 god. ne usudim se grijat na minusu sa njima ,jer na ovakve prodajne cijene, nisam rentabilan. Imam već 6god. peć od 250kw,buderus isto planirajuć u ono vrijeme prebacit se na toplu vodu. Pokus smo radili u okolici ZG , pod nadzorom jednog profesora sa agron. fakulteta, cijevi plastične rebraste gibljive iz francuske( preko pok. Migiča).Pušteno u pogon sistem je odradio 20 sati i sve cijevi su se razvukle cirka 5m.
Napominjem da su pl. cijevi bile predviđene za to.Kad sam drugi dan vidio što se desilo, potpunosti sam odustao.

Pozdrav!

Posljednje uređivanje:

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
Hvala Siki na informacijama.I moje cijevi su iz Francuske i ne rastežu se .Kada sam tek počeo grijati dok nisam dovršio sistem i naučio se služiti sa njim temperatura mi je znala pobječi i do 120C i cijevi se nisu rastegle ni mm.Alkatanu se svašta znalo dogoditi jer ne podnosi najbolje visoke tem. što je problem jer ako je niža tem.vode alkatan teško ugrije prostor a preskup je ako moraš staviti puno m po m2.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Dobro je da se metalne ne razvlače :mrgreen:, a za manipulaciju pade mi na pamet ( :scratch pamet ) vertikalno podizanje.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Gdje si nabavio te za plastenik i koliko su koštale?

Ova rebrasta crijeva sam nabavio u Beogradu i čini mi se da su tada bila koliko se sjećam oko 1E dužni metar, predpostavljam da su sada jeftinija, a ova druga za kuće za grijanje patosa su bila 0,20 E a kupio sam ih negdje iza Brčkog neko mjesto nemogu da se sad sjetim koje, mislim da imam negdje njihovu v.karticu.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
MIladine na šta ložiš.Moj je sistem isto otvoren,akomulator topline od 3000lit.Griješ li i ti vodu u akomulaturu te koliko imaš cijevi po m2?Koliku razliku tem. možeš postići?

Rebrasta crijeva grijem na struju i to je otvoreni sistem a ova druga mi je izvod iz kuće tu je zatvoreni sistem i ložim ugalj. Ako hoćeš da pošaljem sliku i jednog i drugog sistema.

Na vrh