• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grijanje plastenika

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Načelno bi stvar fercerala jel? Jer je od mene ta lampa bila udaljena nekih 4 m. Znači stavim je na vrh grijanog prostotora i da bude kao sunce ljeti u 12 sati :) Jer bi to svijetlo i temperatura provociralo biljku da raste do maksimuma? Ne bi praktično bilo noći,ne? Jer ta IC grijalica bi zamjenila i koje kakve sijalice za rast rasade što se koriste?
Mislio sam na ovako nešto za pokus...
http://www.emmezeta.hr/bijela-tehni...nje/11197/kupaonska-grijalica-centra-qsf1800/
160 kn ako mašim sa pokusom nije problem, prodat ću sa diskontom i povratiti neke pare :)

Kako izmjerit realnu temperaturu na biljci? Pošto zrak može biti poprilično hladniji od lista?

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Kako izmjerit realnu temperaturu na biljci? Pošto zrak može biti poprilično hladniji od lista?

Infracrvenim termometrom. :mrgreen:

infracrveni-termometar-pce-880-1.jpg

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Eh, recimo da ću pretpostaviti da joj je toplo :)

Pretpostavka je majka za..eba :mrgreen:

Pored biljke staviš npr. krompir. Sačekaš sat dva da poprimi temperaturu kakvu ima biljka kraj koje je. Ubodeš sondu običnog termometra (ja imam Hanna Instruments sa sondom) i vidiš koja je temperatura lista ;) s tim da to vrijeme održavaš konstantne uslove okoline pošto je krompir većeg volumena. :mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
A što misliš jel će grijanje funkcionirati? Nema propuha, dupla folija, malo kvadrata i IC kvočka gore :)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
A što misliš jel će grijanje funkcionirati? Nema propuha, dupla folija, malo kvadrata i IC kvočka gore :)

probaj izračunati potrošnju plastenika pa ćeš imati i odgovor na svoje pitanje...
moram malo kopat po kompu ako ti trebaju podatci za prolaz topline kroz foliju...

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635

Šta ja znam :scratch:scratch moglo bi. Probaj pretpostaviti kako bi ti bilo da ste ti i frend sjedili u tom plasteniku umijesto u kafani i da je odjednom došla konobarica i tu upalila grijalicu :mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
probaj izračunati potrošnju plastenika pa ćeš imati i odgovor na svoje pitanje...
moram malo kopat po kompu ako ti trebaju podatci za prolaz topline kroz foliju...

Ne kužim. IC zraka bi se reflektirala od površine lista? Izašla vanka? Ima ona termo folija na kilograme, nekih 80 kvadrata u kili, košta 30-ak kuna/kg. Ona sprečava prolaz kratkih IC zraka. Jesi li to mislio ili?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Šta ja znam :scratch:scratch moglo bi. Probaj pretpostaviti kako bi ti bilo da ste ti i frend sjedili u tom plasteniku umijesto u kafani i da je odjednom došla konobarica i tu upalila grijalicu :mrgreen:

Frend se u subotu oženio. Ima zabranu druženja sa mnom i konobaricom, znači samo za mene ;)

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Ima ona termo folija na kilograme, nekih 80 kvadrata u kili, košta 30-ak kuna/kg.

Kakva je to folija, jal' transparentna?

Nešto mislim, i ako nije transparentna mogla bi se koristiti kao termalna zavijesa.:scratch

Frend se u subotu oženio. Ima zabranu druženja sa mnom i konobaricom, znači samo za mene ;)

e, jes se i usrećio :mrgreen: dao bi ja njoj zabranu :axe:

Šta misliš šta bi bilo dobro za termalnu zavijesu, a da nije skupo?:mrgreen:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
Ne kužim. IC zraka bi se reflektirala od površine lista? Izašla vanka? Ima ona termo folija na kilograme, nekih 80 kvadrata u kili, košta 30-ak kuna/kg. Ona sprečava prolaz kratkih IC zraka. Jesi li to mislio ili?

bez obzira kaj se radi o ic zraci, ona grije principom radijacije, znači da se toplina prenosi s tople na hladnu česticu...
dakle, radi se o TOPLINSKOJ ENERGIJI koja se prenosi radijacijom i kao sva druga energija ona prolazi kroz najlon i odlazi van...
koeficjent prolaska energije kroz najlon je mala misterija, al ja sam računao s oko 100 wata po metru kvadratnom na sat (jednostruka folija i razlika temperature od 20 celzijevaca).
ako računaš s dvostrukom folijom + 10 cm zraka između, cifra pada na 25 w po kvadratu najlona...
naravno, moraš ukalkulirat i konstrukciju, i podlogu, sve to ima neke veze u tim računima, al radi se o teškoj matematici...
znači, s 2 kw grijalicom možda možeš grijati 100 kvadrata najlona u plasteniku, il 30 kvadrata uzgojne površine...pod uvjetom da vani nije -20 jer ti je onda u plasteniku ravno 0 (nula):mrgreen:
opet malo iz glave...:mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Svaka čast Darijus :shock:
@denisv nisam ju vidio ali svrha joj je ta "termalna zavjesa".

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Odoste vi daleko sa tim grijanjem, valjda ste dosad shvatili šta znači grijanje ispod najlona, i ja sam to grijanje studirao na svojoj koži najmanje 15g i došao sam do zaključka da nema boljeg grijanja od patosnog grijanja. Ako hoćete da manje potrošite a dobro ugrijete to može samo patosnim grijanjem a sve ostalo kojekakvim grijalicama ili sijalicama je veoma skupo grijanje iz prostog razloga zato što svaka toplota bježi prema gore a najlon nemože da je zadrži i tako se stvara veliki gubitak energije.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Griješiš Miladin nema tu nikakvog grijanja zraka i "bježanja gore". Ovdje je jedini gubitak toplote na zračnom grijanju onaj u neposrednoj blizini grijača od 250 stupnjeva. To iznosi oko 10%. 90% su kratki valovi koji griju tek kad dodirnu površinu. U glavnom da ja ne pametujem previše našao sam malo bolje objašnjenje sukladno grijanom prostoru i vanjskoj temperaturi, poziciji grijalice itd...
http://eko-teplo.com.hr/proizvod.html

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Prije trideset godina sam takvu grijalicu imao u kupatilu i mogu da kažem da je super pored nje kupanje traje što je kraće moguće ako nećeš da se razboliš nika nije ugrijala ništa kako treba a struje.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
pozdrav svima plasteničarima!

bit će hrpetina lješnjakove ljuske uskoro na tržištu za male novce ! malo se raspitajte kako to iskoristiti s obzirom da će to biti vrlo jeftin energent ( 0,50kn/kg )! kolega je ubacio peć na pelete na centralno. trošak mu je upola manji u odnosu na ložu, a ja sam mu donirao ljuske da isproba sa njom. jako je zadovoljan i nema razlike u odnosu na pelete samo je slabije kalorične vrijednosti, ali ide bez ikakve dodatne obrade. samo ju sipa u peč i šišaj.

možda vam ovo bude jeftinije rješenje u ovim kriznim godinama. možda ostane koja kn u đepu

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Prije trideset godina sam takvu grijalicu imao u kupatilu i mogu da kažem da je super pored nje kupanje traje što je kraće moguće ako nećeš da se razboliš nika nije ugrijala ništa kako treba a struje.

Noooo Siki pa nećemo tako razgovarati, kaj ne? Prije 30 godina nije ni postojala takva tehnologija :) To što si ti imao je običan grijač koji se užario i takav vruč grijao okolni prostor. Nije isijavao svijetlost kratkih valova ;) Tako da to izbaci iz glave. Ne znam da li su IC grijalice dobre ali sam na pola puta da saznam. Danas sam čuvao kčerku i dok je mama radila mi bili malo u skitnji, kod druge trgovine nađem oštečenu IC grijalicu :) 79 kn tri sijalice od 500w. Upalili isprobali i kupili ;) Sad predajem sijalicu tehničkoj službi da proba grijati neke rajčice. Baš me zanima kako će djelovati na lubenice jer se one izduže dok kažeš keks. Vjerovatno će loše djelovati ali hajde... Moram se malo uložiti u razvoj i znanost. Inaće to što je grijalica oštečena znači da nije imala kutiju :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
pozdrav svima plasteničarima!

bit će hrpetina lješnjakove ljuske uskoro na tržištu za male novce ! malo se raspitajte kako to iskoristiti s obzirom da će to biti vrlo jeftin energent ( 0,50kn/kg )! kolega je ubacio peć na pelete na centralno. trošak mu je upola manji u odnosu na ložu, a ja sam mu donirao ljuske da isproba sa njom. jako je zadovoljan i nema razlike u odnosu na pelete samo je slabije kalorične vrijednosti, ali ide bez ikakve dodatne obrade. samo ju sipa u peč i šišaj.

možda vam ovo bude jeftinije rješenje u ovim kriznim godinama. možda ostane koja kn u đepu

Čekaj dok otkriju breskvinu i pljivinu košticu, pa kad im izgori ložište ;) Da mi nije tako skupa ja bi ljusku lješnjaka razbacivao po njivi. TO bi bio humus bogat fosforom. Naravno nakon jedno sto godina ;) A i svaka ta ljuskica zadržava vodu. Jaka stvar.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Noooo Siki pa nećemo tako razgovarati, kaj ne? Prije 30 godina nije ni postojala takva tehnologija :) To što si ti imao je običan grijač koji se užario i takav vruč grijao okolni prostor. Nije isijavao svijetlost kratkih valova ;) Tako da to izbaci iz glave. Ne znam da li su IC grijalice dobre ali sam na pola puta da saznam. Danas sam čuvao kčerku i dok je mama radila mi bili malo u skitnji, kod druge trgovine nađem oštečenu IC grijalicu :) 79 kn tri sijalice od 500w. Upalili isprobali i kupili ;) Sad predajem sijalicu tehničkoj službi da proba grijati neke rajčice. Baš me zanima kako će djelovati na lubenice jer se one izduže dok kažeš keks. Vjerovatno će loše djelovati ali hajde... Moram se malo uložiti u razvoj i znanost. Inaće to što je grijalica oštečena znači da nije imala kutiju :)

Meni je tako svejedno tko će sa čim grijat ako misliš da možeš da uspiješ sa tim grijalicama dobro ali uvjek se postavlja pitanje zašto to nitko do sada nije stavio u plastenik znam da ćeš odgovorit da netko mora biti prvi evo ja ti želim uspjeh. A što se tiče ljuske lješnjaka,oraha i koštice sa tim treba biti jako oprezan iz raloga koji si naveo dok se okreneš a peć tamo negdje na njivi izgorena.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Našao sam rad objavljen 10/2012 g. Sve o utrošku energije, uštedi, temperaturi, rast salate itd sa IC grijalicom. Ukoliko nekog zanima neka moi pošalje mail pa ću mu poslati pdf file. Poz

Najnoviji postovi

Na vrh