Nisi napisao da li misliš guske držati zajedno s lješnjacima. To neće ići jer će ti guske pojesti i lišće i koru lijeske. Tam metni koke, usput ti gnoje i jedu travu pa nećeš morat toliko kositi, a guske na drugo mjesto(nadam se da imaš dosta vode neke, jezero ili potok, inače nećeš imati baš puno oplođenih jaja.
Koliko ja znam, a susjed se bavi time na malo, nemoraš u nikakvu klaonicu, kolješ i čerupaš sam, ali ti matično jato moraju proći vet .pregled i morat ćeš ih cijepiti i nositi komadiće tkiva, tu i tam na lab. analizu..
Veterinar ti mora reći točno što i kada. To mu je dužnost. I nadam se da imaš veeeliki prostor s puuuno trave, inače si u startu na gubitku jer se, nažalost, guske kod nas baš i ne kupuju. Niti za meso, a perje zaboravi.
Ali ti iskreno želim da probaš i uspiješ:icon_super:, jer sam i ja o tome svojedobno razmišljao. Nekada je svako tko je imao neku vodu i veći komad poljane imao guske, a danas ih je na kapaljku ili drže ukrasne.
I probaj s dravskima, dobiješ poticaj od države i čuvaš autohtonu pasminu.
Nisam dovoljno precizirao, al guske neće imat nikakve veze sa lješnjacima, tj. neće im biti niti blizu, tako da nema brige oko toga...mislim da neću stavljat nikakve životinje unutra, barem zasada jer mi je to zemljište udaljeno od kuće, pa ne stigne svaki dan netko par puta obilazit, a mene prije praktički 5h popodne nema doma...tak da teško ta varijanta, a guske bi bile smještene doma, odmah ispod kuće, di sam im sagradio 'kurnjak', ogradio im jedan mali dio, u planu je na proljeće ogradit puno više i omogućit im direktan pristup protočnoj vodi-potoku koji ide uz samu parcelu tj. kuću...za početak bi ovako nabavio tj. kupio od nekoga npr. 50 do 100 guski, pa bi vidio, dok ove moje ne počnu nest i tak bi iz svakog nabavljenog jata od drugih ostavio po par guski da oformim matično jato...
Tak znači, pitat ću baš veterinara, dal mogu tak...nisam znao za ove analize...danas zvao veterinara, on me uputio na veterinarskog inspektora, kojeg danas nisam uspio dobiti na telefon...pokušat ću sutra opet...
Šta se tiče površine sa travom, nije mi problem...više mi je kukuruz i ostale žitarice, jer smo ove godine sasvim neplanski imali po nekoliko tura pilića za doma i to jede i jede
tako da ću morat u nabavu u 12-om mjesecu u veću količinu, dok ne dođe nova sezona...
Šta se tiče plasmana, pričao s nekim ljudima(vlasnici ugostiteljskih objekata-restorana) baš vezano za guske i kažu da bi mogao 50 komada bez problema plasirati, a i nitko ih ne hrani u mojem kraju, tak da konkurencije baš i nemam, inače ima potražnje za patkama i puricama...a plan je iskoristit meso, iznutrice, jetru, a šta se perja tiče, ima neka firma u OS mislim koja otkupljuje perje, doduše, nemam ih namjeru čerupat, pa ću vidit to za perje kako i šta...jer zakrvavljeno perje sigurno neće uzet...al eto...vidit ćemo, najteže ću krenut...
Hvala...nadam se pozitivnom ishodu priče...
Nisam znao za te dravske da daju poticaj...to ću valjda u Agenciji gdje se otvara OPG saznat...nadam se barem...