• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Guske i patke

  • Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
Da pitam kolege peradare imam 10 tak patkica starih cca 2.5 mjeseca
i nekima kao da pjena ide na oči dal se itko susreo sa time?
 

Filip

Član
Tu od
3 Kol 2011
Poruka
369
Meni je tak kod kokosiju bilo,ako se ne lijeci dugo oko im se zatvori. Probaj dat eritromicin,ja sam sa tim izlijecio.
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Bazen :)
Ovo je brzinski napravljeno u subotu popodne pa je samo stavljen najlon. Vjerujem da ce ga brzo iskidat nozicama. Prije je bazen je bio unutar vrta i funkcioniralo je dok su bile samo ove 3 velike... Sad kad ih je puno, morala sam svaki dan par puta s njima na vodu da mi ne uniste vrt. Kasnije cemo morat betonirati. Bas mi se to ne svidja, ali ne znam sto bih drugo da se ne urusava i da voda ne otice. A praznit cu pumpom u vocnjak.

Propuse... danas moja patka snijela jaje manje od kokinog :confused: Nisam nikad vidjela tu pjenu na ocima, jesi probao googlat?
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Za jezerca postoji specijalna folija-baš za jezerca. ima više debljina ali foliju za jezerca od 1 mm, ni pačje ni gušćje nožice ne mogu razderati. Ako se ne varam košta oko 30 kn 1 m2- znam- nije jeftino ali je jeftinije od betoniranja i aditiva koje je potrebno staviti u beton, a prednost folije je ta što jezerce uvijek možete povećati/premjestiti/zatrpati...dokle kod betoniranja - prvo trebate razbijati beton.
Ovo tipkam iz vlastitog iskustva, jer i sama sam napravila jezerce za patke od te folije.

Njveća mana umjetnog jezerca za patke je ta što već nakon 6 mjeseci imate 20 cm mulja/zemlje/kamenčića na dnu, i vodu je lagano isprazniti, ali za izbaciti ovo blato je potrebno uskočiti u čižme i uzeti neku čvrstu posudicu i izbacivati mulj.
I to s time da se meni jezerce napaja svakom kišom (spojeno je da voda s cijelog krova ide u jezerce) i mjenja vodu-ali badava!!! ta voda se oćeš-nećeš brzo pretvori u žabokrečinu punu blata!
:)
ali su patke sretne! :)
I komaraca nema... one ličinke očito profiltriraju i pojedu.
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Ni meni se ne svidja beton, ali vidjet cu sto muz kemija. Spominjao je neku pumpu kojom bi izvlacio i mulj... Ne znam, on je majstor, pa to prepustam njemu.
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Odlično, neka i meni kaže koja je to pumpa!!! :)
Ja sam probala sa pumpom za zmazanu vodu i nije išlo, a probala sam u jezerce staviti i profesionalni filter za jezerca, koji bi na raznim spužvama i inim filter medijima zadržavao nečistoću, ali na žalost, bilo ga je potrebno obilato čistiti SVAKI dan, a to je oduzimalo preko pola sata dnevno vremena- a ja ga nemam.

Moje patke brljaju po travi/zemlji/hrani i pogotovo kada pada kiša kljun im bude čitav od blata i one to fino sve speru u jezercu i tu nema pomoći.
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Pa muljna pumpa nije neka novost :confused:

Iako, poznavajuci muza, necemo ici na kupovnu, vjerujem da ce ju sam sloziti prema nasim potrebama :)
Zato ce i ici beton, bar na dno (ako ne nadjemo u medjuvremenu bolje rjesenje)

A mozemo dogovoriti i neku demonstraciju kod nas, bar vi koji ste blizu, pa usput bacimo rostilj i razmjenjujemo iskustva :)
 
Posljednje uređivanje:

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
Ja planiram premjestiti patke i sve je ok osim bazena tamo kud ih mislim maknut nema nikakve vode pa razmišljam da iskopam bazenčić i za prvu ruku da stavim foliju
ako je tako kako ninci kaže da je nemogu probit nogama daleko je i za betoniranje
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Ne mogu je probiti nogama 100% (ovu od jednog mm, za pola, ne znam)
Evo kod mene to funkcionira već drugu godinu i folija nije probijena. Ovako vam se čini da je ta folija od 1 mm nešto tanko i jadno, ali ne, to je crna i vrlo čvrsta folija, možda mrvičak i gumirana. Jedina mana je ta, što patkama morate napraviti i neku "obalu" ili nešto postepeno, jer je folija skliska i ne mogu se popeti van ili im treba mnogo truda da uzlete. Ja sam jedan duguljasti kamen obložila tepihom i stavila u nutra i idu van bez problema.
Ak bum imala vremena poslikam malo.

Kaj se tiče muljne pumpe...a dobro, valjda bu išlo, ne znam, ali kod mene od tih 20 cm, je bilo 10 cm čvrsto sabitog blata i kamenčića.
Našla sam čak i dva jaja?!? ne znam što patki dođe da snese jaje u jezero.

:) nemam ništa protiv roštilja! :)
 

jagodinac

Član
Tu od
28 Ožu 2015
Poruka
126
Evo da se i ja pohvalim 20 komada trenutno od mogucih 100
9MSgvqJ.jpg

d8HVJ34.jpg
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Ninci, ovo s kamenom je odlicna ideja, ja bas gledam kako voda mora biti puna do ruba, inace se pate kad izlaze. Osim tate-patka, on jednostavno izleti.

Jagodinac, prelijepe su :)
Kad si skupio 100 jaja... :icon_eyes:
 

jagodinac

Član
Tu od
28 Ožu 2015
Poruka
126
Jel zna neko sta da dajem malim pacicima od hrane.kad kazem hranu mislim da li smem da im dam starter za pilice posto nema starter za patke
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Smiješ. Navodno je jedina razlika startera za piliće od startera za pačiće u veličini granula. Za patke su veće granulice da im je lakše jesti.
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
pričekaj da malo opernate barem ja čekam da im se skine paperje i da dobiju svoje pravo perje
 

anser

Član
Tu od
7 Pro 2014
Poruka
60
Evo sada guska ima 11 jaja, a zadnje jaje je snela 26.4. i od tada nista. Vidjao sam je nekoliko puta da lezi na gnezdu. Da li mozda neko zna zasto je prestala sa nosenjem?
 

Najnoviji postovi

Na vrh