• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hajdina - heljda

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
zanimljiva mašinerija. Kad budeš znal i mogal napiši više podataka o firmi, cijeni, uvozniku....
Hvala unaprijed

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,907
gosp. Motohod...

vrlo zanimljivo ,vrlo zanimljivo...druge godine se i ja ubacujem u hajdinu i u proso.. budem te nazval u svezi stroja da čujem točno malo bolje uživo..

po jedni strani bi se to i splatilo kupiti , to bi se morali udružiti dva čovjeka da skupa kupe i prerađuju, možda za jednog prevelika investicija, ( nije to velika proizvodnja)

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
gosp. Motohod...

vrlo zanimljivo ,vrlo zanimljivo...druge godine se i ja ubacujem u hajdinu i u proso.. budem te nazval u svezi stroja da čujem točno malo bolje uživo..

po jedni strani bi se to i splatilo kupiti , to bi se morali udružiti dva čovjeka da skupa kupe i prerađuju, možda za jednog prevelika investicija, ( nije to velika proizvodnja)

Ah.... ako pogledaš po Dalmaciji,koliko ima uljara za preradu maslinovog ulja - zašto ne bi moglo biti s ovom mašinom za heljdu isto tak? Jedna takva bi bila dosta za cijelo selo ili čak općinu. Kapacitet je od 150-300 kg na sat,znači da bar tonu možeš na dan riješiti - koliko god u međuvremenu uzmeš pauzi,čik pauzi,rakija pauzi... piva pauzi.... :) gableci i marendi. Nasipaš v kotao,puž prenese v sita,mlin vrti a ti povremeno pogledaš...
Ljudi bi s vremenom počeli sijati više heljde nakon ječma ili pšenice,imaš zeleno gnojivo,uništi korove a i nekaj kaše izraste. Ako ništ drugo za osobne potrebe. Samo da imaju kod koga obraditi zrno v kašu....

Ostaci stabljike se mogu zaorati za gnojivo,ili umotati v oklugle bale - tak je sad moj kum napravil,baš me zanima kak budu to krave jele.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,907
ma kaj nej moglo , sve se može...
a kaj trebalo ju je sušiti?
ja bum sijal 100% druge godine i hajdinu i proso, poslije graška i ječma... a možda i poslije pšenice kakva bude godina.

najbolje zaorati odmah to kao zeleno gnojivo..a kaj je jako zanimljivo , imaš dvije žetve iste godine...pa makar izraste nešta malo nekaj je bolje nek nikaj.;)

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Ja sam ju posušil na prikolicama,na 10 cm debljine i to se par dana sušilo na suncu i zraku... sve kaj na gruntu ima kotače je služilo ko sušara :)
Tak je najbolje.... ima i onih koji su heljdu prepustili kroz sušaru no ne znam kolika bude klijavost tog zrnja koje se suši u kukuruznoj sušari.

Zaoreš nakon što se pokosi s kombajnom... redi se mogu izmalčirati ili bi bilo najbolje da je kombajn s sječkom pa da razbaca.

images

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
949
Ostaci stabljike se mogu zaorati za gnojivo,ili umotati v oklugle bale - tak je sad moj kum napravil,baš me zanima kak budu to krave jele.
Meni je korov nadrastao heljdu i budući da sam se bojao kako bi krave reagirale na heljdu, nisam ju pokosio i dao im. A bila je ogromna... Sad ispod snijega imam debeli tepih od heljde i trave. Na proljeće ću to zapaliti.

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Meni je korov nadrastao heljdu i budući da sam se bojao kako bi krave reagirale na heljdu, nisam ju pokosio i dao im. A bila je ogromna... Sad ispod snijega imam debeli tepih od heljde i trave. Na proljeće ću to zapaliti.

kaj se smije u HR palit trava, kukuruz, strnje,..?

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Da ja sam sušil u sušari dio kaj prerađujem a kaj prodajem sjemensku to sam sušio na isi način (po tavanima prikolicama prirodno lopatanjem 3-4 puta dnevno)

Pošto sam nakombanjitral preko 2000 kg a vlaga mi je bila preko 30% druge nisam mogučnosti imal.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Problem je ako jako polegne,onda zna biti strašno mokra. Ja sam sve posušio na prikolicama,oko 1400 kg.
Rana sjetva (vidi prijašnje postove) daje veći prinos i krupnije zrno,nema praznih ljuski bez zrna. No problem je bila suša koja je na drugoj parceli (kraj Drave - šljunčano tlo) jako smanjila urod.

pic upload

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Kaša je Vam je krasna nema šta.Da suša je napravila svoje.Ja sam isto dosta rano posijal ali prava zrna naljevala je tek nakon kiše u jesan i zato sam imal dvije generacije urodaa samim tim i veliku vlagu.No dobro ovo mi je prva godina i zadovoljan sam.mogu reći da sam dost naučio i od Vas iskusnijih u ovoj proizvodnji!

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
za stroj bi koji ljusti heljdu bi rekao da dođe oko 30 000e samo ljustilica :)

Ej... to je stroj iz Rusije! Tamo za 30 000 eura kupiš Mig-21 plus još jednog za dijelove.

Mislio sam ih ja kontaktirati,no bolje je da neka jača tvrtka napravi kontakt s njima.... zato ni nisam stavio adresu ili link jer bi im ljudi slali mailove pa da to rusi ne pobacaju u SPAM. Treba im poslati mail preveden na ruski ili na engleskom,vjerojatno budu na webu provjerili s kim posluju. A ovi moji su definitivno najjači kaj se tiće specijalizirane poljoprivredne mehanizacije - rade u svim državama bivše Juge.

A cijena.... rusi,prijevoz + nešto gore za kruh i paštetu... ako bude prevelika ne bude se prodavalo.

Budem se čul s ovima za sita... ak propadne Ruska veza:
http://www.lim-mont.hr/hr/ostali_proizvodni_program/perforirani_limovi/default.aspx

oni su mi blizu. Kontaktiral sam neke obrtinike koji se bave s tim,ali razumijem ljude da im se ne isplati raditi manju količinu toga,a ako naručim puno kaj budem ja s tim? Nisam proizvođač strojeva za prehrambenu industriju...

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
a vidis nisam to znao, tj nisam uopće razmisljao o ruskom trzistu... njemački je oko 20 000 - 30 000eura ovisno o opremi... a moglo bi se istrazit i rusko ja :D

prijevoz iz rusije ti i ne izađe nesto skup (konkretno za taj stroj), imas par hrvatskih prijevoznika koji konstantno voze rusija-hrvatska i za taj stroj barem svaki treci put im ostane toliko mjesta tako da ovako da budnem golih 400-500e samo prevoz plus ostalo ca ide na carinama na robu (ne carina nit pdv od toga, nego nesto sta vozaci placaju) al za taj strojcic nekih 50-100euri sve skupa do hrvatske...

sita ti moraju biti nategnuta takvom silom u bubnju te trebao bis imati jedan stroj bas ako oces kopirat,napamet ce jakooo tesko jer za ljustenje treba sve biti u milimetar, da je nesto drugo u pitanju bilo bi dobro i u centimetar al ovako je dosta zeznuto.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
a vidis nisam to znao, tj nisam uopće razmisljao o ruskom trzistu... njemački je oko 20 000 - 30 000eura ovisno o opremi... a moglo bi se istrazit i rusko ja :D

prijevoz iz rusije ti i ne izađe nesto skup (konkretno za taj stroj), imas par hrvatskih prijevoznika koji konstantno voze rusija-hrvatska i za taj stroj barem svaki treci put im ostane toliko mjesta tako da ovako da budnem golih 400-500e samo prevoz plus ostalo ca ide na carinama na robu (ne carina nit pdv od toga, nego nesto sta vozaci placaju) al za taj strojcic nekih 50-100euri sve skupa do hrvatske...

sita ti moraju biti nategnuta takvom silom u bubnju te trebao bis imati jedan stroj bas ako oces kopirat,napamet ce jakooo tesko jer za ljustenje treba sve biti u milimetar, da je nesto drugo u pitanju bilo bi dobro i u centimetar al ovako je dosta zeznuto.

Ne treba mi stroj za kopiranje,upravo je pri kraju jedan domaće izrade... ostala su samo sita za završiti,u krajnjem slučaju bude radio bez njih,s većim lomom zrnja.
Prevoz iz Rusije je već organiziran,samo se čeka cijena stroja.

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
šta ćeš onda dva stroja da imaš ili?

nije problem toliko lom zrna ako nije to nesto strasno, nego nece ti ljustit kako treba, bit ce oljustene i neoljustene zajedno i neces moci odvojiti...

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
šta ćeš onda dva stroja da imaš ili?

nije problem toliko lom zrna ako nije to nesto strasno, nego nece ti ljustit kako treba, bit ce oljustene i neoljustene zajedno i neces moci odvojiti...

Imam stroj napravljen u samogradnji a tog ruskog treba uvesti i prodati nekoliko komada.... potražnja za sad postoji,čeka se samo odgovor Rusa.

Već je to ljuštenje isprobano,no s sitima bi bili jednostavnije za rad. Još početkom godine je proradio jedan manji stroj,a sad radi veliki. Stavim uskoro slike i video u radu...

Mislim da bi bilo bolje raspravu o samom stroju nastaviti u ovoj temi : http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=25865

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
Pozdrav,

zanima me kakve je boje zrno heljde kad se oljušti. Neki mi kažu sivo-zeleno, neki smeđe. Da li to ovisi o vrsti? Pročitao sam negdje da duljim stajanjem (1 god. i više) boja zrna prijeđe u smeđu. Je li to vrijedi za sve vrste ili samo za neke?

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Pozdrav,

zanima me kakve je boje zrno heljde kad se oljušti. Neki mi kažu sivo-zeleno, neki smeđe. Da li to ovisi o vrsti? Pročitao sam negdje da duljim stajanjem (1 god. i više) boja zrna prijeđe u smeđu. Je li to vrijedi za sve vrste ili samo za neke?

Ovisi o tehnologiji prerade prije svega a tek onda o skladištenju.Naime ako se heljda odljuskava bez termičke obrade(kuhanje-parenje)oljuštena je sivo-bijelo-zelene boje,ako se odljuskava kuhanjem pa sušenjem nižim temperaturama(prirodno) dobije se sivkasto-bijela kava boja,ako se pravilno ne osuši ili povuče od nekud vlaku u skladištu poprima crvenkastu boju . ako se nakon kuhanja suši visokim temperaturama(sušare preko 45stupnjeva celzijusa) dobije se smeđkasta kaša.

na stranici br12 pogledaj moju kašu sušenu prirodnim putem

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh