• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidrauličko kočenje prikolice

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
315
Nije komplicirano. Počupaš zračni cilindar, ventil, vodove i tank i na mjesto starog cilindra pripašeš hidraulički i povučeš vod do rude za kopčati na traktor. Ja sam još ubacio ventil za regulaciju sile kočenja.

Ima opcija i s hidrauličkim akumulatorom, ali to zeru komplicira i tu varijantu ne znam. Jedina prednost je ako ti se otkopča prikolica da će energija iz akumulatora je zakočiti čim pukne vod jednako kako radi i na zračnima.

Edit: evo slika kak sam ja složil

Prilozi

• 20220717_095909 (2).jpg
    20220717_095909 (2).jpg
    88.6 KB · Pregleda: 11
  • 20220717_095834 (1).jpg
    20220717_095834 (1).jpg
    86.8 KB · Pregleda: 11
Posljednje uređivanje:

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
315
Može, moraš napraviti neki elaborat što je rađeno, kako je rađeno i malo objasniti zašto je taj cilindar koji si odabrao adekvatna zamjena... malo raspisati sile kočenja u starom cilindru naspram novog i tak.... jedino kaj su meni srušili nosivost s 3T na 2.5T da bi prikolica ušla u nižu kategoriju u kojoj je dozvoljeno vuči je i bez radne kočnice, ali s duplo težim traktorom. Nema kemija je bila - nadzornik je zvao u Zagreb u centralu da se dogovori s njima pa jel bi ovako pa jel bi onako...

I ono što je bitno - radi se atest cijele prikolice tak da sve mora biti 100% ispravno bez obzira što su samo kočnice rađene. Npr. ja sam morao dodati gabaritna svjetla napred zato što je prikolica široka 180cm, a za to me nitko prije nikad nije ništa pitao.

Po meni najbolje otići kod nadzornika u stanicu gdje će se raditi ispitivanje i s njim dogovoriti sve što treba - nek pogleda prikolicu i veli kaj i kak. Moj je bio jako susretljiv. A imao sam i neki broj u ZGB za nazvati gdje su mi objasnili što sve napisati u elaboratu.

Procedura je, traje, ali nije komplicirano.

Na vrh