• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidrauličko kočenje prikolice

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
318
Nije komplicirano. Počupaš zračni cilindar, ventil, vodove i tank i na mjesto starog cilindra pripašeš hidraulički i povučeš vod do rude za kopčati na traktor. Ja sam još ubacio ventil za regulaciju sile kočenja.

Ima opcija i s hidrauličkim akumulatorom, ali to zeru komplicira i tu varijantu ne znam. Jedina prednost je ako ti se otkopča prikolica da će energija iz akumulatora je zakočiti čim pukne vod jednako kako radi i na zračnima.

Edit: evo slika kak sam ja složil

Prilozi

• 20220717_095909 (2).jpg
    20220717_095909 (2).jpg
    88.6 KB · Pregleda: 27
  • 20220717_095834 (1).jpg
    20220717_095834 (1).jpg
    86.8 KB · Pregleda: 26
Posljednje uređivanje:

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
318
Može, moraš napraviti neki elaborat što je rađeno, kako je rađeno i malo objasniti zašto je taj cilindar koji si odabrao adekvatna zamjena... malo raspisati sile kočenja u starom cilindru naspram novog i tak.... jedino kaj su meni srušili nosivost s 3T na 2.5T da bi prikolica ušla u nižu kategoriju u kojoj je dozvoljeno vuči je i bez radne kočnice, ali s duplo težim traktorom. Nema kemija je bila - nadzornik je zvao u Zagreb u centralu da se dogovori s njima pa jel bi ovako pa jel bi onako...

I ono što je bitno - radi se atest cijele prikolice tak da sve mora biti 100% ispravno bez obzira što su samo kočnice rađene. Npr. ja sam morao dodati gabaritna svjetla napred zato što je prikolica široka 180cm, a za to me nitko prije nikad nije ništa pitao.

Po meni najbolje otići kod nadzornika u stanicu gdje će se raditi ispitivanje i s njim dogovoriti sve što treba - nek pogleda prikolicu i veli kaj i kak. Moj je bio jako susretljiv. A imao sam i neki broj u ZGB za nazvati gdje su mi objasnili što sve napisati u elaboratu.

Procedura je, traje, ali nije komplicirano.

boristanja

Novi član
Tu od
6 Ožu 2014
Poruka
24
Kupujem prikolicu jednoosovinku nosivosti 2,5 t, s hidrauličnom kočnicom. Imam vladimirec t25 najstariji tip koji ima tlak 130-140 bara. Kočio bih polugom za kipu i na njega ću postaviti ventil s dva izlaza
1_rocna_3_potna_pipa_rs3_3_8_500bar_35lit.jpg
da mogu koristiti i kipu i kočnicu( prebacim po potrebi). Prodavači kažu da kočenje kipom kida kočnice za nekoliko godina. Kada sam ih pitao koji je potreban tlak ne znaju, (treba pitati dobavljača, koji kaže da ni on ne zna i da ga još nitko to nije pitao). Pročitao sam sve postove nekoliko puta, i ne znam da li bi bilo bolje ostaviti kako jeste ( nema tlak kao neki veliki traktori), ili staviti regulator tlaka i podesiti tlak na ne znam koliko bara? Ima slika gdje imam oznake 2x P i jedno T
vezalna%20shema%20hidravlicni%20regulator%20pritiska.jpg
pa me zanima kako se spaja. Ili za smanjenje tlaka najbolje izbušiti poluge 1741125024776.png na polovini između osovine i sadašnjeg kačenja i tu učvrstiti hidro klip i tako mu smanjiti pritisak, ako je potrebno. Naravno ništa ne smijem dirati na prikolici zbog tehničkog pregleda i registracije. Bušenje poluga bi pravdao da je gore za zračno a dole za hidro kočenje. Svaki savjet je dobro došao. Veliki pozdrav

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,595
Ne znam da li ću baš konkretno pomoći ali ja koristim stalno kočenje preko kiper ventila i tako već 6 godina, s tim da ja živim u Zagorju a zna se kakva su brda i stalno mi treba. Šodra i svega vozim stalno natovarenog ko da imam pravi traktor a ne U445. Ja imam 180 barana izlazu i kad ga dobro natovarim nije mu ništa previše, taman da lijepo priskoči, treba jednostavno steći osjećaj i lijepo dozirati a ne samo bum i ručka do kraja, onda bi vjerojatno kočnice otišle samo tako, ja za sad na svojim nisam primijetio neku razliku od kad su bile nove.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,218
Ako bi se u igru ubacio jedan hidro akumulator dobila bi se ona mekoća doziranja.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,595
Samo staviti T komad i njega dodati u krug? Koliko velikog bi trebalo staviti?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,073
Ne valja hidroakumulator jer odgađa rad kočnice (kočenje, a naročito otkočivanje).
Obična jednosmjerna regulacijska prigušnica je dovoljno dobra da kočenje ne bude prenaglo, a da ne zavisi o brzini protoka ulja (odnosno brzini vrtnje motora).

Kupujem prikolicu jednoosovinku nosivosti 2,5 t, s hidrauličnom kočnicom. Imam vladimirec t25 najstariji tip koji ima tlak 130-140 bara. Kočio bih polugom za kipu i na njega ću postaviti ventil s dva izlaza da mogu koristiti i kipu i kočnicu( prebacim po potrebi). Prodavači kažu da kočenje kipom kida kočnice za nekoliko godina. Kada sam ih pitao koji je potreban tlak ne znaju, (treba pitati dobavljača, koji kaže da ni on ne zna i da ga još nitko to nije pitao). Pročitao sam sve postove nekoliko puta, i ne znam da li bi bilo bolje ostaviti kako jeste ( nema tlak kao neki veliki traktori), ili staviti regulator tlaka i podesiti tlak na ne znam koliko bara? Ima slika gdje imam oznake 2x P i jedno T
vezalna%20shema%20hidravlicni%20regulator%20pritiska.jpg
pa me zanima kako se spaja.
Nemreš postaviti ovakav pretlačni ventil, jer bi trebal drugo crijevo za povrat ulja.
Za to služi ručni regulator sile kočenja:
Ili za smanjenje tlaka najbolje izbušiti poluge na polovini između osovine i sadašnjeg kačenja i tu učvrstiti hidro klip i tako mu smanjiti pritisak, ako je potrebno. Naravno ništa ne smijem dirati na prikolici zbog tehničkog pregleda i registracije. Bušenje poluga bi pravdao da je gore za zračno a dole za hidro kočenje. Svaki savjet je dobro došao. Veliki pozdrav
Rupe ti ne budu puno pomogle, jer na taj način možeš rastegnuti cilindar do kraja, a da ne stisne pakne dovoljno. Ja bi tu radije videl neki feder, koji bi smanjil silu pri potpuno rastegnutom cilindru, ali očito nije potreban.
Sam originalni kočni cilindar ima klip fi 25mm, tak da mu sila @140bara iznosi oko 6900N (690"kg").
Ak gledaš zračni cilindar, on je fi 100mm, pa mu sila @6,3 bara iznosi oko 4950N (495 "kg"). To nije velika razlika i ak ključeve ne potrga zrak, ne bu ni hidraulika.
Ima i cilindara fi 125mm. Njihova sila je oko 7700N (770 "kg"), kaj odgovara tlaku hidraulike od 160 bara.

Inače, proporcionalni kočni ventili na traktoru daju 140±10bara tlaka za maksimalnu silu kočenja.

boristanja

Novi član
Tu od
6 Ožu 2014
Poruka
24
Ne valja hidroakumulator jer odgađa rad kočnice (kočenje, a naročito otkočivanje).
Obična jednosmjerna regulacijska prigušnica je dovoljno dobra da kočenje ne bude prenaglo, a da ne zavisi o brzini protoka ulja (odnosno brzini vrtnje motora).

Nemreš postaviti ovakav pretlačni ventil, jer bi trebal drugo crijevo za povrat ulja.
Za to služi ručni regulator sile kočenja:

Rupe ti ne budu puno pomogle, jer na taj način možeš rastegnuti cilindar do kraja, a da ne stisne pakne dovoljno. Ja bi tu radije videl neki feder, koji bi smanjil silu pri potpuno rastegnutom cilindru, ali očito nije potreban.
Sam originalni kočni cilindar ima klip fi 25mm, tak da mu sila @140bara iznosi oko 6900N (690"kg").
Ak gledaš zračni cilindar, on je fi 100mm, pa mu sila @6,3 bara iznosi oko 4950N (495 "kg"). To nije velika razlika i ak ključeve ne potrga zrak, ne bu ni hidraulika.
Ima i cilindara fi 125mm. Njihova sila je oko 7700N (770 "kg"), kaj odgovara tlaku hidraulike od 160 bara.

Inače, proporcionalni kočni ventili na traktoru daju 140±10bara tlaka za maksimalnu silu kočenja.
AKo sam dobro shvatio na regulatoru pritiska je T oznaka za povrat pa bi mogao napraviti T komad i ubaciti na mjerač ulja i time dobiti mjesto za povrat. Samo to će biti crijeva kao na kombinirki.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,073
Kupi samo ručni regulator sile i eventualno prigušnice i ne kompliciraj si život

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,218
Pa ni to nije problem , meni prikolica koči zrakom kroz crijevo 6mm a nazad je veliki kamionski top i to kašnjenje uopšte ne smeta.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,073
Akumulatorom ostaje problem naglog zakočivanja, jedino kaj postepeno pritišće pakne kasnije, kad pakne počnu loviti, dok prigušnica ravnomjerno usporava brzinu hoda cilindra od početka.
Naravno, sve može poslužiti, ako su dijelovi "jeftini", no ak akumulator moraš kupiti, priča se mijenja ;)

Ja bi akumulator radije iskoristil za sigurnosnu kočnicu s rasporednim ventilom.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,142
Ja kočim već 6 godina direkt na hidrauliku i nigdje problema, prazna ne treba kočit a kad je teret nutra bez problema uz malo osjećaja koči ko urica

Najnoviji postovi

Na vrh