Ne valja hidroakumulator jer odgađa rad kočnice (kočenje, a naročito otkočivanje).
Obična jednosmjerna regulacijska prigušnica je dovoljno dobra da kočenje ne bude prenaglo, a da ne zavisi o brzini protoka ulja (odnosno brzini vrtnje motora).
Kupujem prikolicu jednoosovinku nosivosti 2,5 t, s hidrauličnom kočnicom. Imam vladimirec t25 najstariji tip koji ima tlak 130-140 bara. Kočio bih polugom za kipu i na njega ću postaviti ventil s dva izlaza da mogu koristiti i kipu i kočnicu( prebacim po potrebi). Prodavači kažu da kočenje kipom kida kočnice za nekoliko godina. Kada sam ih pitao koji je potreban tlak ne znaju, (treba pitati dobavljača, koji kaže da ni on ne zna i da ga još nitko to nije pitao). Pročitao sam sve postove nekoliko puta, i ne znam da li bi bilo bolje ostaviti kako jeste ( nema tlak kao neki veliki traktori), ili staviti regulator tlaka i podesiti tlak na ne znam koliko bara? Ima slika gdje imam oznake 2x P i jedno T
pa me zanima kako se spaja.
Nemreš postaviti ovakav pretlačni ventil, jer bi trebal drugo crijevo za povrat ulja.
Za to služi ručni regulator sile kočenja:
HIDRAULIČNE KOČNICE. HIDRAULIČNE KOČNICE. OPREMA ZA PRIKOLICE. HIDRAULIČNI KOČIONI VENTIL - KOCKA FARMTECH PUNA-PRAZNA.
www.rositeh.hr
Ili za smanjenje tlaka najbolje izbušiti poluge na polovini između osovine i sadašnjeg kačenja i tu učvrstiti hidro klip i tako mu smanjiti pritisak, ako je potrebno. Naravno ništa ne smijem dirati na prikolici zbog tehničkog pregleda i registracije. Bušenje poluga bi pravdao da je gore za zračno a dole za hidro kočenje. Svaki savjet je dobro došao. Veliki pozdrav
Rupe ti ne budu puno pomogle, jer na taj način možeš rastegnuti cilindar do kraja, a da ne stisne pakne dovoljno. Ja bi tu radije videl neki feder, koji bi smanjil silu pri potpuno rastegnutom cilindru, ali očito nije potreban.
Sam originalni kočni cilindar ima klip fi 25mm, tak da mu sila @140bara iznosi oko 6900N (690"kg").
Ak gledaš zračni cilindar, on je fi 100mm, pa mu sila @6,3 bara iznosi oko 4950N (495 "kg"). To nije velika razlika i ak ključeve ne potrga zrak, ne bu ni hidraulika.
Ima i cilindara fi 125mm. Njihova sila je oko 7700N (770 "kg"), kaj odgovara tlaku hidraulike od 160 bara.
Inače, proporcionalni kočni ventili na traktoru daju 140±10bara tlaka za maksimalnu silu kočenja.