• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulična pumpa

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Pitanje za znalce. Ovako do sada sam imao pogon omotača preko traktorske pumpe koja je imala 16 l/min i 175bara. Da bi optimalono brzo vrtilo balu omotač, traktor je trebal raditi na 2000 okr motora. Uzel sam multiplikator sa pumpom 3:1. Pumpa je kapaciteta 22ccm i 140 bara. Nataknem pumpu na kardan traktor na 1500okr i probam raditi, a ono ko da nisam ništa ni radio, ista mi brzina vrtnje bale, pa čak i sporija nego prije kad je traktor radio na 2000 okr motora. Na povratu ulj a u spremnik sam stavio filter pa si mislim da mi on ne šteka povrat ulja iz razvodnika u spremnik.

Pooomoć

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Filter ne bi smio raditi probleme .Možda imaš negdje prigušnicu s kojom reguliraš brzinu okretanja omotača..možda imaš baš pravi dvograni ili trograni regulator protoka .
Btw . 22 ccm x 3 x (broj okretaja kardana (540/2000) x 1500= )405 o/min. = 26,7 lit/min
Po ovoj mojoj matematici bi trebalo biti 1,6x brže ..moguče da je samo to ne kužiš ...
Ako nije problem vrati na staro pa broji okretaje unutar minute ili više , preciznije je .
Ako može daj malo slika da vidim u" živo "

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Slikam sutra jer sad ne mogu trenutno. Nema nikakve prigušnice... Prije pod punim gasom traktora je bržije vrtjelo nego sad. Kad sada traktor radi na 1800 čini mi sekao da se još sporije vrti
Koliko 1ccm/okr ima koliko l/min

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Pumpa se označava u ccm (kubičnim centimetrima) .To je zapremia(volumen) koju ona prepumpa u jednom okretu .Taj okret se ne naglašava jer je to ustvari njezin radni volumen .
Znaci tvoja pumpa za jedan okret izbaci 22 ccm-a a to je 0,022 litra .
1 litra = 1000 kubicnih centimetara (ccm)
Da bi dobio protok u litrama trebaš pomnožiti zapreminu pumpe(22 ccm) i broj okreta vratila pumpe .Pa podjeliti sa 1000 .
dakle ccm x o/min x kojeficjent iskoristivosti pumpe
---------------------------------------------------------------------- = litara/min
1000
Kojeficjent iskoristivosti kod upčestih pumpi s vanjskim ozubljanjem je oko kaj ja znam 90-95% , dakle kojeficjent iskoristivosti je 0,90 .
Ovaj kojeficjet nisam gore uračunavao jer i je i nije zanemariv :oops:
Jedna bitna stvar je unutarnji promjer usisnog crijeva ...Gldedaj da nije ispod 20 mm dužne ispod 1 m ..ako je usis duži stavi i deblji ..to pumpa jako voli ;)

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
o/min je od pumpe ili kardana???

Evo slike

Crijevo ulaza u pumpu je deblje, izlaz tanje. Jedino iz razvodnika do filtera je tanje ali i prihvati su tanji tako da nema potrebe za debljim crijevom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ljepo si to izveo ..
A jel ima nečeg između razvodnika i hidromotora ?
Debljina crije povrata bi igrala ulogu kad bi ti motor davao premalo snage .Motor radi na razloci pritisaka , pa ako ti povrat guši -gubiš moment .
Jesi siguran u 16 l/min. na pumpi traktora .
Ako nisi oštetio pumpu , izgrebao i tak moguče da ti je budu zamjenili za veči protok , ako veća paše na taj multiplikator
Jel imaš odušak na rezervaru ulja?

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Znači ima 35l/min pumpa, jer je IMT-jcu 540 okr/kardana na 1500 okr/motora...

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
puknuti kaže:
Ljepo si to izveo ..
A jel ima nečeg između razvodnika i hidromotora ?
Debljina crije povrata bi igrala ulogu kad bi ti motor davao premalo snage .Motor radi na razloci pritisaka , pa ako ti povrat guši -gubiš moment .
Jesi siguran u 16 l/min. na pumpi traktora .
Ako nisi oštetio pumpu , izgrebao i tak moguče da ti je budu zamjenili za veči protok , ako veća paše na taj multiplikator
Jel imaš odušak na rezervaru ulja?

Nema ništa između razvodnika i motora. Razvodnik ima tri komande, za dva cilindra i hidromotor. Sad je povrat deblji nego prije dok je išao u traktor...
Da IMT ima to tak standardno, nikad ti nije ništa mjenjano u njemu jedino reparirana jednom pumpa... Nisam ju raskapao niti šta, danas našarafao one priključke i crijeva, a imala čepove tak da ni moglo smeće unutra. Nemam oduška, gore je čep ali nisam ga baš bio zadihtao, je treba bit odušak ili ne???

Samo mi nije jasno kako to radi na cijepaču koji ima 9T i ista je takva pumpa i multiplikator...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
odušak treba biti ali to nije razlog da ne vrti brže , mislim da te oko vara ...stavi gore balu pa da vidiš kaj bu frcalo

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
toma84 kaže:
Imam filing da ju neće moć ni dignut na sebe :blackeye
sila se ne postiše protokom nego pritiskom , cjepač od 9 tona može raditi na pumpi od 1 ccm-a i naravno tiskati s tih 9 tona ;)

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Znam, jedino kaj traktor ima 170 bara, a ova pumpa 140 bara...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
toma84 kaže:
Znam, jedino kaj traktor ima 170 bara, a ova pumpa 140 bara...
ova pumpa može na 250 bara ..to te nek ne brine .
A i nema veze kaj traktor može na 170 bara , pritisak je podešen na sigurnosnom na razvodniku(ako ga ima=
Ne vidim baš na slici ali 90 % da je tamo ..
A ako ga nema moraš ga ugraditi da zaštitiš pumpu

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Pokusavam napraviti kombinirani stroj za sječenje i cijepanje ogrijevnog drveta. Planiram postaviti cilindar prečnika stubline 100mm klip debljine 80mm (za brzi povrat) i dvije pumpe (jedna sa kapacitetom od 60 l/m za punjenje cilindra uljem u peraznom hodu i drugu manjeg kapaciteta za rad pod opterećenjm-cijapanja radnohg tlaka nekih 250 bara-zupčaste) Njih preko multiplikatora treba prikljuciti na vratailo traktora koje bih vrtio sa nekih 500 okr/min. Pitanje je gdje naci te dvije pumpe spojene na multplikator, a kasnije bih slagao ostalo cilindre, bansek i drugo.

Najnoviji postovi

Na vrh