Pitaj boga ja je nisam gonio .:axe:tako kaže matematika ..
Ti ne trebaš max . silu kroz cijeli ciklus tj. imaš vršna opterečenja koja traju pola sekunde ( 80 litri / 60 sec, je 1,3 lit/sec...cilindar fi 100 pojede 1,5 l na 200 mm hoda ) a pogonski stroj ima veliku inercijsku masu .
Takva kratkotrajna opterečenja progura traktor motora od 30 kW (moje mišljnje i iskustvo).
Računaj da je to pumpa od oko 180 ccm-a ..a takva pumpa se ne nosi nego vozi u tačkama .
Onda bih morao malo smanjiti brzinu (Kubikazu pumpe) da bih samnjio potrebnu snagu. Slazem se sa tim da ce injercija masivnih tockova banseka (promjer 800) na 1000 okr/ min u veliko pomoci savladavanju kratkotrajnih opterecenja, ali ipak razmisljam o pumpi 120 Cm3, koju bih vrtio na 500okr/min. (nju valjda mogu ponijeti). Koristio bih brzi kardan i tad bi motor radio na 1200, nadam se da bi mogao savladavati opterecenja koja nisu tako cesta. U slucaju nezgodnih drva ostaje opcija , probati u spori kardan i jaci gas i onda mogu crpiti pumpu punom snagom. Zanima me kako rjesiti automatsko vracanje klipa u pocetni polozaj, opet cu pomenuti taj tajfun, na njemu je ventil koliko sam zakljucio imao dva polozaja, komanda za cijepanje i povrat, nije bilo neutralnog polzaja, zato sto je bilo klip zadrzati u mirovanju na pola puta vrlo tesko ili je htio ici u jednu ili drugu stranu. To govorim da te navedem na razmislajnje koji je tu sistem bio. Dakle dam komandu da cijepa i klip ide do kraj, odradi i onda nakakv mali cilindric udari polugu razvodnika koji je izbaci u polozaj za povrat i kad dođe do kraj onda se tu zaustavi (vjerovatno je cilindar tako konstrusian da se otvori preljev) ako bi u sljed ostatka drva, prljavstine bilo sprijeceno da se cilindar vrati u pocetni polzaj do kraja, nebi se otvorio preljev, osjetilo bi se da trpi pumpa tj. da se nije otvorio preljev. Znaci cilidra se mora vratiti u pocteni polozaj i otvara se preljev, tad ponovo dajem komandu za cijepanje i klip ide naprijed, usljed dolaska do krajnje tocke naprijed (vjerovatno se opet otvara preljev u ovom polozaju, koji vodi ulje do malog cilindrica koji udara polugu razvodnika) izbacuje polugu razvodnika i automatski se vraca nazad. napominjem da su ovo samo moji zakljuci, ako nista pomoci ce ti da mo objasnis pravi sistem i kako ga primjeniti u mom slucaju, posto namjeravm praviti cilindar da ga mogu odmah naruciti da ga takvog i prave.
Jos jedno pitanje, trebam postaviti manometar na traktor da ispitam hidrauliku, posto se nesto pregrijva, pa me zanima jesu li svi manometri isti, nema razlike za koje fluide, zrak , ulje ili nesto drugo. Ili moram traziti bas uljni manometar tog mjernogosega.
Hvala puki, puno mi znace tvoje informacije i savjeti.