• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulična pumpa

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ako je jednosmjerni razvodnik onda skidam čep na bloku i tu spajam povrat ulja iz hidromotora ?
Pošto mi protok kroz hidro motor najvjerojatnije bude prevelik tj bude se prebrzo vrtel dali mogu protok smanjiti prigušnicom?
Pumpa 20 kubika, koliko bi to bilo u litrama?

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako je jednosmjerni razvodnik onda skidam čep na bloku i tu spajam povrat ulja iz hidromotora ?
Da

Pošto mi protok kroz hidro motor najvjerojatnije bude prevelik tj bude se prebrzo vrtel dali mogu protok smanjiti prigušnicom?
Da , s dvogranim ili trogranim regulatorom protoka tj . s prigušnicom ..zatučenom cijevi , šajbicom ispod holendera itd.
https://ecom2.stasto.com/oc/oc_hierarchy/index.asp?prodid=245-4&param=2-5-1-0-SR

Pumpa 20 kubika, koliko bi to bilo u litrama?
Ovisi na kojem broju okretaja vrtiš .
znaci 20 kubika x broj okteraja vratila =kubika u minuti
Kubika u minuti / 1000 = litara u minuti

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Da, samo si mu zaboravil reći da doda još bačvu ulja za hlađenje.
Misliš da se bu grijalo radi prigušnice?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Misliš da se bu grijalo radi prigušnice?

Regulacija protoka prigušnicom ti je isto kak i regulirati brzinu kuplungom. Bude grijalo i prigušnicu, a pogotovo iberdruk ventil.
Kolega Puknuti ti bu to bolje objasnil.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Regulacija protoka prigušnicom ti je isto kak i regulirati brzinu kuplungom. Bude grijalo i prigušnicu, a pogotovo iberdruk ventil.
Kolega Puknuti ti bu to bolje objasnil.
Budem ja slikal prigušnicu sa kojom raspolažem, a takve smo ugrađivali na viličare pa nije bilo problema samo dok lovim lufta.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Da, samo nije isto tjeraš li neki cilindar (kratkotrajno i povremeno) preko prigušnice ili pak hidromotor stalno.
Ak si radil u TVIL-u, znaš da su pogoni kotača imali hidrostatički pogon kotača s varijabilnom pumpom ;)
To je jedini ispravni way to go.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Da, samo nije isto tjeraš li neki cilindar (kratkotrajno i povremeno) preko prigušnice ili pak hidromotor stalno.
Ak si radil u TVIL-u, znaš da su pogoni kotača imali hidrostatički pogon kotača s varijabilnom pumpom ;)
To je jedini ispravni way to go.
Pa nebu se ni taj hidro motor vrtel u beskonačnost.

E sad neznam kaj si mislil na hidrostatički pogon s varijabilnom pumpom jer mi to tak nismo zvali pa me malo podsjeti na starohrvatskom jeziku ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Su bili hidromotori za pogon kotača?
Motor je vrtel onu pumpu s kosom glavom, a na nju su išle komande smjera i brzine.

Jel bilo nekak tak?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Su bili hidromotori za pogon kotača?
Motor je vrtel onu pumpu s kosom glavom, a na nju su išle komande smjera i brzine.

Jel bilo nekak tak?
Na onih 10 tak zadnjih koji su tam sastavljeni su bili hidro motori, ali to se nije stiglo ni pošteno prodati kad sam ja otišel tak da nisam pošteno ni zagledaval.
Ali kolko me sječanje suži nije tam bilo nikakvih kosih pumpi :scratch

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Pumpa promjenjivog kapaciteta ima smisla na sistemu gdje je npr. ograničena snaga pogonskig stroja (elektromotora ili nekog sui motora a kad treba iz tog pogonskog stoja izvući max. brzinu .
Npr . prazni hodovi idu brzo a kad naleti opterečenje ( tj. treba više pogonske "snage" )tu brzine padaju jer pogonski stroj nema snage da pod tim protokom sustav radi na većem pritisku .
Isto tako taj sustav dobro radi ako npr. trebaš velike brzine cijepanja a male brzine nekog pomočnog cilindra za npr . dizanje drva na postolje .
E sad to se dobro slaže s proprcionalnim razvodnikom , danfos ima jednu ljepu kombinaciju za to , vidio sam to u radu ..radi savršeno .
Ali bratko to je za tebe preskupo , + kombinacija proporcionalnog razvodnika traži savršeno filtriranje ulja i ostale kerefeke .
uglavnom s tom pumpom netko treba upravljati ..u slućaju kojeg poznajem s njom upravlja razvodnik , hidraulički .
Možda postoji pumpa tj. naćina da ona upravlja sama s sobom ..ja ga ne znam , ne tvrdim da ne postoji .
Mislim da ti imaš dovoljno snage da tjeraš pumpu konstantnog protoka .
Ti na pola gasa traktora tjeraš pumpu preko 100ccm-a na 200 bara bez problema , ti imaš kratkotrajna opterečenja koja proguta i traktor manje snage .
Akumulator tebi ne treba , tvoja konstrukcija mora nositi predviđanih 13 tona i nema veze jel klip prilazi brzonma 1 ili 100 .

kako misli pumpu od 100 cm3 na pola gasa, dali to znaci da je vrtim na vratilu sam 500okr/min, tako cu imati 50 l/min, ili si mislio da pumpu od 200cm3 na 500 obrtaja , pa da imam 100l/u min, protok. kako se upoće računa sila potrebna za pogon pumpe, ovino o protoku i tlaku, neka formula siigurno postoji. Ako zelim protok naprimjer 80l/min i tlak max od 250 bar, koja je to snaga onda.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako zelim protok naprimjer 80l/min i tlak max od 250 bar, koja je to snaga onda.
Za to ti treba oko 40 kW
formula
pritisak (bari) x protok(lit./min.) / 600 x stupanj djelovanja(0.9-0.85)= kilovata

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Za to ti treba oko 40 kW
formula
pritisak (bari) x protok(lit./min.) / 600 x stupanj djelovanja(0.9-0.85)= kilovata

:

250 bar x 80 l/min: 600 x 0,9
20000 : 5400
37 KW

Puno,
Mislim na protok od 80 l/min , bez obzira kojeg volumena pumpa, ako je veće zapremine, normalno da ce trebati manji broj okretaja ili veca sa manjim brojem okretaja , sto na snagu ne utice, bitno je da daje 80 l/min i max tlak da je nastiman na 250 bar i pri sili pod tim tlakom crpi iz stroja 37 Kw, normalno plus gubitci koji prtare prijenose. Znaci traktor od 40 KW puni gas. To i nije rjesenje onda. jeli sigurno da treba ovoliku snagu.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
:

To i nije rjesenje onda. jeli sigurno da treba ovoliku snagu.
Pitaj boga ja je nisam gonio .:axe:tako kaže matematika ..
Ti ne trebaš max . silu kroz cijeli ciklus tj. imaš vršna opterečenja koja traju pola sekunde ( 80 litri / 60 sec, je 1,3 lit/sec...cilindar fi 100 pojede 1,5 l na 200 mm hoda ) a pogonski stroj ima veliku inercijsku masu .
Takva kratkotrajna opterečenja progura traktor motora od 30 kW (moje mišljnje i iskustvo).

Računaj da je to pumpa od oko 180 ccm-a ..a takva pumpa se ne nosi nego vozi u tačkama .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Pitaj boga ja je nisam gonio .:axe:tako kaže matematika ..
Ti ne trebaš max . silu kroz cijeli ciklus tj. imaš vršna opterečenja koja traju pola sekunde ( 80 litri / 60 sec, je 1,3 lit/sec...cilindar fi 100 pojede 1,5 l na 200 mm hoda ) a pogonski stroj ima veliku inercijsku masu .
Takva kratkotrajna opterečenja progura traktor motora od 30 kW (moje mišljnje i iskustvo).

Računaj da je to pumpa od oko 180 ccm-a ..a takva pumpa se ne nosi nego vozi u tačkama .

Onda bih morao malo smanjiti brzinu (Kubikazu pumpe) da bih samnjio potrebnu snagu. Slazem se sa tim da ce injercija masivnih tockova banseka (promjer 800) na 1000 okr/ min u veliko pomoci savladavanju kratkotrajnih opterecenja, ali ipak razmisljam o pumpi 120 Cm3, koju bih vrtio na 500okr/min. (nju valjda mogu ponijeti). Koristio bih brzi kardan i tad bi motor radio na 1200, nadam se da bi mogao savladavati opterecenja koja nisu tako cesta. U slucaju nezgodnih drva ostaje opcija , probati u spori kardan i jaci gas i onda mogu crpiti pumpu punom snagom. Zanima me kako rjesiti automatsko vracanje klipa u pocetni polozaj, opet cu pomenuti taj tajfun, na njemu je ventil koliko sam zakljucio imao dva polozaja, komanda za cijepanje i povrat, nije bilo neutralnog polzaja, zato sto je bilo klip zadrzati u mirovanju na pola puta vrlo tesko ili je htio ici u jednu ili drugu stranu. To govorim da te navedem na razmislajnje koji je tu sistem bio. Dakle dam komandu da cijepa i klip ide do kraj, odradi i onda nakakv mali cilindric udari polugu razvodnika koji je izbaci u polozaj za povrat i kad dođe do kraj onda se tu zaustavi (vjerovatno je cilindar tako konstrusian da se otvori preljev) ako bi u sljed ostatka drva, prljavstine bilo sprijeceno da se cilindar vrati u pocetni polzaj do kraja, nebi se otvorio preljev, osjetilo bi se da trpi pumpa tj. da se nije otvorio preljev. Znaci cilidra se mora vratiti u pocteni polozaj i otvara se preljev, tad ponovo dajem komandu za cijepanje i klip ide naprijed, usljed dolaska do krajnje tocke naprijed (vjerovatno se opet otvara preljev u ovom polozaju, koji vodi ulje do malog cilindrica koji udara polugu razvodnika) izbacuje polugu razvodnika i automatski se vraca nazad. napominjem da su ovo samo moji zakljuci, ako nista pomoci ce ti da mo objasnis pravi sistem i kako ga primjeniti u mom slucaju, posto namjeravm praviti cilindar da ga mogu odmah naruciti da ga takvog i prave.
Jos jedno pitanje, trebam postaviti manometar na traktor da ispitam hidrauliku, posto se nesto pregrijva, pa me zanima jesu li svi manometri isti, nema razlike za koje fluide, zrak , ulje ili nesto drugo. Ili moram traziti bas uljni manometar tog mjernogosega.
Hvala puki, puno mi znace tvoje informacije i savjeti.

Posljednje uređivanje:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
oprostite kaj se mješam nisam tak stručan kak vi ali pogledaj ovo

http://stores.daltonhydraulic.com/-strse-641/11-GPM-Log-splitter/Detail.bok

to ti je dvo stupanjska pumpa sa dvije različite karakteristike-korisna jer se bolje iskorištava snaga

a za ventil možda ovo, to ameri zovu "detent valve"

http://stores.daltonhydraulic.com/-strse-Control-Valves--dsh--Manual-cln-LS3000-Logsplitter/Categories.bok

Sve je to super samo sto je kod nas takva pumpa 3700 kn , ventil 200kn, jos multiplikator, a jasam mslio ic na varijantu polovne klipne pumpe, no sve mi se cini da ce ipak morati ici dvije pumpe.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
powershift, da ja imam takav problem pred sobom uzeo bi električni razvodnik + krajnja sklopka naprijed nazad , dva releja i gljiva gdje tebi paše za startanje ciklusa (noga , ruka , glava ,itd.).
Ako bi koristio dvostrujnu pumpu kombinacija presostat i ventil 2/2 riješili bi problem rasteretnog ventila .. samo je pitanje koja kombinacija bi bila jeftinija

Loša strana toga je da trebaš dovesti struju na stroj , ali to je cijana komocije ...jbg.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
powershift, da ja imam takav problem pred sobom uzeo bi električni razvodnik + krajnja sklopka naprijed nazad , dva releja i gljiva gdje tebi paše za startanje ciklusa (noga , ruka , glava ,itd.).
Ako bi koristio dvostrujnu pumpu kombinacija presostat i ventil 2/2 riješili bi problem rasteretnog ventila .. samo je pitanje koja kombinacija bi bila jeftinija

Loša strana toga je da trebaš dovesti struju na stroj , ali to je cijana komocije ...jbg.

Moze li 12 V sa traktora.

Najnoviji postovi

Na vrh