• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulična pumpa

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
naravno da može:rolleyess:

Predlozit cu to jednom lokalnom huidraulicaru, pa da vidimo koliko je to izvodivo. Kako god okrenem treba mi za hidrauliku ako idem sa dvije pumpe 7000 kn jos cilindar 2200 kn plus nstalacija. Bojim se da ce projekat biti upitan jer mi bravar za konstrukciju trazi 15000kn plus ostale sitnice, doslo bi oko 35 000 kn.
najvise bih volio naci takvo sto originalno tvornicki da je koristen.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Predlozit cu to jednom lokalnom huidraulicaru, pa da vidimo koliko je to izvodivo. Kako god okrenem treba mi za hidrauliku ako idem sa dvije pumpe 7000 kn jos cilindar 2200 kn plus nstalacija. Bojim se da ce projekat biti upitan jer mi bravar za konstrukciju trazi 15000kn plus ostale sitnice, doslo bi oko 35 000 kn.
najvise bih volio naci takvo sto originalno tvornicki da je koristen.
Gle, samogradnja je isplativa ako je samogradnja u pravom smislu te rijeći , ako ti sve moraš platiti onda bolje kupuj kako volimo reći "orginal"

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
vidim dečki da s razumijete u hidrauliku, pa bih koje pitanje ako mi možete pomoći.
dakle ideja mi je na rotomalčer da postavim bočnu disk kosilicu, koju bih sam napravio nešto slično ovom

www.messis.hr/pdf/MESSIS_poljoprivreda_cjenik2010 123PRO.pdf

e sad nekoliko pitanja
dali je moguće da to tjera pumpa od traktora TD4506, koliko sam našao u katalogu on ima nešto oko 27l/min a tlak oko170bara

pa sam sad po ovim vašim formulama izračunao snaga je negdjeoko 5-6kw što je meni dosta za nož od 50-60cm
dakle dolaz ulja bih spojio na utičnicu kipe a povrat bih napravio negdje na čepu ulja i nekako blokirao ručku od kipe u položaj kipanja

e sad drugo pitanje, neznam di bih našao hidromotor traženih karakteristika ,i koje bi karakteristike uopće trebao imati (osim broja okretaja)
te dali je istina (to sam na nekom forumu pročitao) da svaka zupčasta hidraulična pumpa može raditi i kao hidromotor
pa si razmišljam staviti istu pumpu kao na dajcu da glumi hidromotor

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
27 lit/min . je vjerojatno na max. orketajima motora .
Dakle kad bi stavio istu pumpu u službi motora imala bi isti broj okretaja .
No nije baš tak tu treba oduzeti cca 20% gubitaka , možda i više
Koliko se pumpa okretajavrti na traktoru to ja ne znam ...ekvivalentno tome teba odrediti volumen motora za potrebne okretaje noža .
Pumpa može biti motor ali spojena tako da sve vrti SAMO suprotno od smjera vrtnje kad se koristi kao pumpa .
U svakom slučaju peporučam da napraviš mehaničko okretanje produžetka ako je ikako moguče .

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
pa ja računam ako je 27l na 2200 okr onda bih imao na nekih 1800-2000 na koliko ga teram imao cca 20-22 l,što se tiće snage uračunao sam gubitke i to mi je dosta snage
U svakom slučaju peporučam da napraviš mehaničko okretanje produžetka ako je ikako moguče .

jel se ovo tiče ležajeva i osovine kosilice, tj prijenos
pa to sam i mislio jer mislim da osovina pumpe nemože izdržati te sile i udarce koje dobije nož kosilice
to bih vjerojatno izveo remenom

znači može pumpa=motor, iako sam vidio da neki hidromotori imaju i treći izvod (mislim podmazivanje)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
jel se ovo tiče ležajeva i osovine kosilice, tj prijenos
pa to sam i mislio jer mislim da osovina pumpe nemože izdržati te sile i udarce koje dobije nož kosilice
to bih vjerojatno izveo remenom
mislio sam na kompletan pogon noža , hidrauliku ostavi za pomak tj. ticalo
znači može pumpa=motor, iako sam vidio da neki hidromotori imaju i treći izvod (mislim podmazivanje)
treći izvod je opcija kad je nešto kaj izgleda kao pumpa stvarno motor , ima tu konstrukcijskih caka , bla,bla,bla

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ne vidim nacina da to izvede osim hidro pogona. Elekrto motor na 12 V otpada, jer treba prevelika snaga, mehanicki pogon remenom koplicirano zbog pomjeranja, moglo bi ako ima izvod na reduktoru malcera, ali opet taj prijenos da bude u sredistu kretanja ticala zbog remenja. Ili jedino sa jos jednim kardanom sa reduktora velikog malcera na reduktor koji bi pogonio taj drugi malcer.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
mislio sam na kompletan pogon noža , hidrauliku ostavi za pomak tj. ticalo

treći izvod je opcija kad je nešto kaj izgleda kao pumpa stvarno motor , ima tu konstrukcijskih caka , bla,bla,bla

hidraulika za ticalo, pa to je skupo, sinoć sam gledao filmić na yubitu
http://www.youtube.com/watch?v=xmUi4PVk_YU&feature=player_embedded#!

i sviđa mi se ovaj način na feder ( slično sam si napravio na prskalici cidokora između vočaka)
a ovo gore bih se zakleo da je guma od bicikla, mislim da se vidi i ventil
to nije nikakav problem napraviti
ali muči me taj hidromotor dali može pumpa i ako nemože kakav hidrmotor da tražim i koliko to otprilike košta

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Ne vidim nacina da to izvede osim hidro pogona. Elekrto motor na 12 V otpada, jer treba prevelika snaga, mehanicki pogon remenom koplicirano zbog pomjeranja, moglo bi ako ima izvod na reduktoru malcera, ali opet taj prijenos da bude u sredistu kretanja ticala zbog remenja. Ili jedino sa jos jednim kardanom sa reduktora velikog malcera na reduktor koji bi pogonio taj drugi malcer.

ima mogučnosti ,evo ovo sam negdje skinuo (neznam gdje)

Posljednje uređivanje od moderatora:

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Nikad vidio, ali sam tako zamislio kad sam ti rekao sa kardanom

negdje sam to skinuo ,mislim da je na ovom forumu pod temom lijeska ali sad ga nemogu naći, a ima još slika

mislim kao ideja je odlično smišljeno, puno posla napravi, a nekošta puno
ako pogledate mesis katalog nešto slično (sa hidromotorom) košta cca 2000E pa i više
a ova moja ideja sa pumpom ako može bilo bi max 2000KN

e da za td45 adriatic piše u prospektu 40 l i 175 bara hidraulik, e sad kakav je moj nemam pojma 27 ili 40

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
svaka čast potpuno na isti način sam i ja razmišljao ovo sa tim kotačem...
smatram da je hidromotor pravo riješenje jer za ovo netreba puno snage, em nije neki zahvat a na kraju krajeva nije nužno imati "haubu" oko noža što dodatno smanjuje potrebu za snagom. jedino bi bilo dobro nabaviti pumpu-motor sa manjim volumenom jer sumnjam da se pumpa na traktoru vrti brže od cca 3-3500 o/min kolko bi bilo potrebno za vrtnju noža od nekih 40tak cm...mislim da bi nekih 2kw snage na motoru bilo više nego dovoljno, a imaš još dosta rezerve pošto u pravilu dajci imaju jače pumpe

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
ja malo surfo, tražio hmotore, našao dva dobra
http://www.hidraulika.biz/2.-hidraulicki-motori/zupcasti-hidromotori.html

i ova je možda i bolji, a znam mu i cijenu
http://www.hidraulika.biz/2.-hidraulicki-motori/hidromotor-mm12.5c.html

jedino što je srbija, jel ima takvo što u hr

koji bi sad bio bolji, ovaj prvi je na prvi pogled original pumpa osim trećeg izvoda koji je izgleda nekakav odušak koji se spaja direktno s rezervarem

e sad što me muči
što ako je pumpa recimo 40 l a hidromotor 20 l, dali će onda stalno da radi tlačni ventil i to nije dobro ,jel tak?
ako je obratno onda motor neće da se zavrti do kraja jel tak?
ako je tako onda bi najbolje bilo uzeti istog kapaciteta a broj okretaja noža povečati prijenosom
ili jako dobro proučiti traktor kakvu pumpu ima i s koliko je okretaja tjera
i prema tome odabrati motor

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
ja malo surfo, tražio hmotore, našao dva dobra
http://www.hidraulika.biz/2.-hidraulicki-motori/zupcasti-hidromotori.html

i ova je možda i bolji, a znam mu i cijenu
http://www.hidraulika.biz/2.-hidraulicki-motori/hidromotor-mm12.5c.html

jedino što je srbija, jel ima takvo što u hr

koji bi sad bio bolji, ovaj prvi je na prvi pogled original pumpa osim trećeg izvoda koji je izgleda nekakav odušak koji se spaja direktno s rezervarem

e sad što me muči
što ako je pumpa recimo 40 l a hidromotor 20 l, dali će onda stalno da radi tlačni ventil i to nije dobro ,jel tak?
ako je tako onda bi najbolje bilo uzeti istog kapaciteta a broj okretaja noža povečati prijenosom

Ima za te stvari regulator protoka, bar sam ja takvo sto ima na stroju za pokretanje transportne trake, mislim da nije stvarala gubitke, zagrijavanje ulja, mozda nesto na principu razvidnika uzima ulja koliko treba za motor, a ostalo ide u preljev. S tim bi cak mogao regulirati brzinu okretanja motora po potrebi. Nadam se da ce strucnjaci malo vise o ovome.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Treći priključak je drenaža , tj. ide direkt u tank .
Ako ti motor spajaš na izvod na kipanje a povrat nedje na poklopac hidraulike preko kojeg se ulje iz motora vrača u traktor onda ne trebaš treće crijevo nego ga spojiš na taj povratni vod odmah kod motora.
Po meni je ovaj prvi bolji jer se vrti na 3500 okretaja pa nož može direkt na njega

e sad što me muči
Ako je takav odnos motor se bude vrtio duplo brže od pumpe ,odnosno umanjeno za otpore u cjevovodu i volumetričku iskoristivost jednog i drugog .
Nisi proućio moje postove , bojim se nošta od toga .
Kad zaladi pa bude čvaraka i rakije više nitko neće misliti na motor .
Ako želiš upravljati okretajima motora trebaš trograni regulator protoka (skuplja opcija) ili prigušni ventil(jeftinija opcija ali grije ulje )

Tako bi bilo nabolje ,
Računaj da je uz motor poželjno imati tzv. šok ventil koji čuva motor .
Imaš ga nacrtanog kod motor s drugog linka .
No s obzirom da vrtiš samo u jednu stranu dovoljan je nepovratni između nazovimo potisa i povrata na motoru .
Ako ideš s motorom direkt na nož gledaj da uzmeš motor s ležajem koji podnaša radijalna i aksijalna opterečenja ,

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
ja sam ovo ljeto kupio kod messisa bocni disk za mog zanona i sve radi super samo kaj nema mogucnosti da se iskljuci hidraulicni cilindar koji ga gura bocno od malčera

i ti u praksi smeta kod obicnog malčiranja van nekakvog vocnjaka di ne treba disk jel strsi van probal sam ga vezat lancom ali onda se cuje neki zvuk u pumpi tak da to necu raditi
ima rjesenje u ugradni dodatnog hidrauličnog kruga i prekidasca ako sam dobro razumio servisera ali ta opcija je zbog financija nemoguca a u mesisu je sve skupo ko dragi kamen

prije kupovine ovog diska sam i ja bio mislio na nekakvu samogradnju sad vidim kolko je to u stvari tesko pogodit da sve stima cini mi se dost kompliciran stroj a ima 5 do 6 mjesta di se nekaj da stelat a uputstva naravno nema

posebno mi se svida na mom disku kaj se sve doima dost masivno i kvalitetno posebno nozevi i rjesenje na disku se sve vrti i ima na rotoru do zemlje neku sanjku tak da nozevi nemogu zaroniti u zemlju

ima ko ideju kak sprijeciti da mi cilindarkoji gura disk bocno ne radi kad to ne zelim kao sto ima i prekidac gdje se gasi vrtnja hidro motora na disku

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ima ko ideju kak sprijeciti da mi cilindarkoji gura disk bocno ne radi kad to ne zelim kao sto ima i prekidac gdje se gasi vrtnja hidro motora na disku
Daj sliku , kako da znam kako to izgleda:scratch

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Daj sliku , kako da znam kako to izgleda:scratch
Ima ticalo ispred diska. Kad ticalo nije dotaknuto cilindar je ispružen do kraja. Trebalo bi maknuti feder koji vraća razvodnik u jedan položaj.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
i ti u praksi smeta kod obicnog malčiranja van nekakvog vocnjaka di ne treba disk jel strsi van probal sam ga vezat lancom ali onda se cuje neki zvuk u pumpi tak da to necu raditi

jebiga ja opet sporo shvaćam:scratch
koga si probao vezati lancem ??? ticalo ili disk

i ovo drugo ako sam shvatio na stroju imaš "prekidač" na kojem gasiš vrtnju diska

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ima ticalo ispred diska. Kad ticalo nije dotaknuto cilindar je ispružen do kraja. Trebalo bi maknuti feder koji vraća razvodnik u jedan položaj.
da i opet treba znati da je cilndar do kraja ili ima mehanizam da raz. ode u "ler" kad je cil. do kraja .
Inace se isto dešava kao da ga je vezao lancem .
Kaj da ja sad nagađam kako to radi ?- boli me ku rac
r9g66w.jpg
.

Najnoviji postovi

Na vrh