• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Higijena staje i mužnje krava

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Re: higijena staje i mužnje krava

Par sugestija:

baci vitrex, kupi neki polovni mlekovod sa aparatom za pranje. Kad ga dobiješ, stavi NOVE plastične cijevi za mlekovod, 5 eur/tm i zamijeni gumene dijelove

bilokako probaj doć do laktofriza

Drugog nema.

Možeš stvorit uslove i sterilne muže, a s loše pranom muznom opremom i lošim hladjenjem, gubiš sve. Ako ti je pranje i hladjenje u redu, generalno problema s bakterijama nema.

Kod nas bakterije rijetko probiju 10.000, a možeš na slikama vidjet našu štalu, koja je u vidu uslova čistoče užas, što se dobro vidi na somatskom dijelu obračuna :cry:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ne da smo razmišljali već moramo kupit nešta kvalitetnije, štalu koju gradimo bit će za 35 grla i u staroj ide 20 komada krava, e sad kako mljekovod spojit između dvije štale razmak je 30 metara i đubrište između.
koliko košta mljekovod, ne znam ni orjentaciono?
kupili su ljudi kod nas polovne zidne muzilice sa 2,il 3 kante, pa to baš nekak nema napretka, jako sporo doje a zundaju ko traktor moraš se dovikivat.
zanimljiva je jedna stvar, ozbiljno smo se počeli bavit time prije dvije godine, dosta dobro napredujemo i krenulo nam je, al sad su stigla takva ulaganja da neznam od kud bi kreno jer mi sve treba i treba odmah, od traktora , balirke, mljekovoda....čuda...

P

paor

Guest

bogec kaže:
ovo je san svakog stočara, kad vidi na analizi slovo E i kad je tak jako, ja imam jače mlijeko al točka broj 5. me ubija i kolje bez noža.
sise mjenjam svakih 2 mjeseca, servisirana je prošli mjesec u vitrexu.
PAOR el to tvoja analiza, svaka čast.
daj mi napiši tvoj proces od pranja do uzimanja uzorka? :?: :?: :?: :?:
kad se uzme na laktofrizu uzorak el on mora bit na hladnom jer kod nas stoji na stolu pol dana, el to šta utječe?
gubitak mi je mjesečni zbog klase jedna plača u državnoj službi.jedino me drži visoka mlječnost i što to dobivam iz voluminozne hrane a ne iz vreće!

da to je moja zadnja analiza i priznajem - najbolja do sad

slažem se s tinetom da bez kvalitetne muzilice, a pogotovo hlađenja, nema ništa od E klase...ja nemam mlijekovod nego westfaliju sa 2 kante i laktofriz u koji mlijeko ide što hitnije...vjerujem da mi je mlijeko ispalo Eclas zato što sam nedavno imao redovnu zamijenu svih guma na aparatu, što sam znao koje krave ne smiju u analizu (mastitis test), a sve to uz ne pretjerano pranje vimene (početni mlazovi mlijeka obvezni)

za pranje sam koristio što mi dođe pod ruku - od Calgonita, Bisa, Varikine, a sad zadnje je Ecolab (3xzeleni i 1xcrveni)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

sutra je analiza, rastavio sam muzilicu sve dijelove, kante su u kupaoni, imam oxy foam, ujutro u 4 idem prat, sve ču radit kak ste mi rekli, piše kod upotrebe pjene da se ne treba prat vime ak je na izgled čisto i to ču probat, mastitisa nemam to sam prekjučer ispitao na svim kravama a i iz selekcije nalaz to potvrđuje.

P

paor

Guest

ako nemaš laktofriz, napuni jedan bokal što čistijeg mlijeka i odnesi u frižider, nek se hladi do odlaska za analizu

jesil razmišljao o kreditu za staju i opremu...ne poznam te, ali jako je teško sve to navedeno ostvariti iz džeđpa....ne zaboravi da su krediti stvoreni i da pomognu ljude

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

vidiš mogao bih ohladit mlijeko
realiziramo kredit za traktor, prednji utovarivač, balirku i omotač, to če biti preko pola milijuna kuna, rata oko 6000kuna na 10 godina.
e od povrata pdv ide muzna oprema , a do tad se moram tak mučit i snalazit,taj povrat pdv bi trebo bit najkasnije u 4 mjesecu ak sve s kerditom bu išlo kak spada. a do tada moram bit E clas jer sad gubim 60 % te rate što ču morat plačat.
i kad još svako kod kuče ne bi zahtjevao svoj vozni park, e baš sam bogec

B

branko

Guest

kak ti je tine napisal rijesi se cim prije vitrexa, posebno jos ako je onaj s plasticnom kantom. sto se tice muzilica mislim da ti je najbolje ako kupujes rabljenu kupiti kod nekog ko se specijaliziral samo za njih pa ima i odrzavanje, mi smo (ja jos tad bil doma) dvije kupili u prelogu kod covjeka koji se bavi iskljucivo muzilicama i mislim da ti daje garanciju ali se vise ne sjecam jer je tome cca 7 i vise godina. ako te zanima njegova adresa javi mi se pm pa ti posaljem. dvije smo kupili zato jer su dvije stale medjusbno udaljene jedno 30 metara. jedna je mala zidna za jednu kantu i ona je dosta tiha. dok je druga trofazna cijela mrcina i ona je bucna ali je smjestena u prostoriju kud se ide na tavan tak da se ne cuje previse. nedavno je ova manja otisla k vragu (to je suhi model i razderalo se kuciste) pa sad ova velika muze i tu drugu stalu i to na dvije kante a spojena je s baznom jedinicom s pol cola armiranim slaufom za vodu i na tu duljinu radi bez problema. buraz trenutno ima 14 krava i nema laktofriz (on bude tek u novoj stali) i bez obzira na to sve uvijek mu je mlijeko ekstra klase. ne znam kome predajes mlijeko ali ako predajes sireli tj. luri probaj i s njihovim terencem razgovarati. ne znam tko je sad na ovom mojem terenu, ali prije dok sam ja bil doma bil neralic i on je isto dosta pomogel savjetima .

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

što se tiće laktofriza, dajemo mlijeko sireli, oni kao laktofrize ne daju već možeš samo kupit, moram kučicu napravit , voda struja, široki most,održavanje sve moj trošak.
dok par kuća dalje, vindija dala svoj laktofriz, njihovo održavanje, plate što si sam sebi uzimaš mlijeko, tako kod svih, a imaju pet put manju litražu od mene.
druga stvar:potpisivanje ugovora, lura daje na potpis praznu mjenicu uz ugovor koju će aktivirat ako ti odustaneš, ne ispoštuješ litre......da li i druge firme to rade?
to je opasno potpisat, npr:dva radno sposobna moraju bit da veća proizvodnja ide i može se desit da se iduće godine jednom nešt desi i moraš smanjit il odustat, oni iz mjenice mogu naplatit svoj gubitak od tebe jer njim nisi perdao potpisano, ali NIGDJE u ugovoru ne piše na šta se oni obvezuju.
i koliko sam skužio da lura daje ugovore samo onima koji imaju preko 100 000 litara!
ja ugovor nisam dobio! a imao bi za godinu i pol preko 100 000 litara garantirano i više
uha danas sam napjenio krave i rifljo muzilicu da su mi ruke izgorile u izosanu

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859

Eto mene nazad.

Pozvao sam konkurencu, koja se bavi polovnom robom.

Situacija je slijedeća:
laktofriza ima na izbor, primjer: 500 litara oko 1.500 eura,
mlekovod sa 2 jedinice, automat za pranje s grijanjem, komplet sa montažom, 4-5.000 eura
Cijene su informativne, ovise o količini nabave i vaših govornih spretnosti, važe fco. prodavać, prevoz i carina su na kupcu, oni stignu i montiraju.
Dalje informacije na PM (ipak su mi konkurenca).

Danas u oglasnom dijelu časopisa Kmečki glas:
bazen 200 litara, prevozni +386 1 83 41 315
bazen 500 litara, stabilni +386 31 229 603
bazen 150 litara, +386 5 37 42 298
bazen 420 litara, +386 40 752 364
bazen 800 litara, +386 1 25 61 166 to je firma Plevnik, proizvodi laktofrize, po meni su križevački malo bolji, no tog je očito uzeo u račun, pa ga nudi
bazen 350 l, prevozni +386 31 553 042
bazeni, 350 i 450 litara, prevozni +386 41 808 943
stoj za mužu Westfalia 200 eur, +386 31 461 869
stroj za mužu Westfalia + bazen 90 litara sa potopnim hladnjakom, 600 eur, +386 41 432 807

Nadam se, da bude kome u korist.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

kak ne bi bilo od koristi, vide se neke informativne cijene.
meni su nudili od 500 litara novi, križevački, cijena cca 5000 eura, otplata na mlijeko. a čije je održavanje pa naravno moje, tu je vindija napravila dobro, kaj ko ima prčkat po laktofrizu, to je njihovo i svaki kvar smi slažu pa im je u interesu imat ispravno a ak ti više ne treba vratiš ga i dadu ga nekom drugom.ovak kad oni održavaju onda ih ljudi zovu, al kad je privatni laktofriz, ma bumo popravli to kaj je otišlo idući mjesec, sad nemamo para i tak to u večini slučajeva ide, pa ode i klasa mlijeka :scratch :?:
bil je frajer nudio muzilice, dvije kante, trofazni motor, cijevi moje jedan col metalne, njegov sitni materijal, kao on to održava, cijena 10000kuna s montažom, mislim da je westfalia. :!:

B

bduda

Guest

ja sa bio na jednom seminaru gdje je predavao jedan Amer i rekao je tajna E klase je ČISTO I SUHO!
Ako tvoje krave imaju drisku i uvaljaju se u to pa dođu na mužnju sa crnim slojem na vimenu a ti ga opereš djelomično i ne osušiš ga dovoljno kapljice koje se cjede iz gornjrg djela vimena preko sisnih guma dospiju u mlijeko.

drugi problem može biti prašina u štali ako hraniš u isto vrijeme kad i muzeš prašina može dospjeti u mlijeko i najbolje je da imaš jednu ćistu prostorijicu za moznu opremu kante i slićno.

treći problem muznu opremu treba prati (najbolje strojno) VRUČOM VODOM oko 80 celzijusa i JAKIM DETRĐENTIMA LUŽINOM I SOLNOM KISELINOM sve ostalo nije dobro.

I najvažnija stvar uranjanje sisa u dezinfekcijsko sretstvo poslije mužnje!

Ekstra klasa nije nikakav problem (ja ju imam već godinama) ali male sitnice mogu biti kobne, veći problem je Mastitis.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

a kak da perem strojno vitrex, kaj ti imaš za pranje i kakvu muzilicu, da li mljekovod?
u kakvo sredstvo uranjaš sise na muzilici za dezinfekciju?
vidiš kod mene nema problema s mastitisom, uvijek ostavim malo duže muzilicu na kravi, a i poznajem ih jer neće sve jednako pustit mlijeko?jesi li probao pathozone, koštaju 65 kuna i dosta su učinkoviti?
dobar uvidjaj šta ti se događa s mastitisom možeš imat iz selekcijskog nalaza ak si u AT kontroli tj da ti iz selekcije dolaze na mužnju jednom mjesećno.

B

bduda

Guest

Stari tipovi vitreksa su veliki problem i po mojem mišljenju bi trebali ići u otpis ili u smeće, za jeftine novce možeš kupit polovni muzni uređaj koji dobro služi a ujedno traži i uređaj za pranje košta oko 100€.
A sredstva za uranjanje sisa koja ja koristim su od calgonita i možeš ih kupit u svakom poljoprivrednom dučanu a odmah si i nabavi i posudicu za uranjanje.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

evo ljudi poslušao sam vaše savjete i držao se toga , kupio sredstva , i dvije analize sam radio po vašem.
stigla je analiza danas i mljeko je za EKSTRA KLASU , što znači da se pomičem PREMA PRVOJ KLASI
mikroorganizmi su sad jako smanjeni
bit če sad para i muzike :!: :!: :!: :!:
HVALA VAM SVIMA NA SAVJETIMA

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Kakva ti je situacija danas s mlijekom, dal imaš laktofriz, koj si razred???

Ja još i dan danas muku mučim s tim mlijekom, imam westfalijinu muzilicu i zadovoljan sam s njime, sve štima, mastitisa nema, jedino me MO kolju, koristim za pranje vimena KLORMAX, prava je stvar za pranje, muzilica se pere u bBis-u i Redolu, pjene do neba ima od toga, fino operem muzilicu, i ako mi se potrefi da je proba drugi dan stvarno se vidi na mlijeku da je jako malo Mo-a, ali uvijek malo fali za prelazak u 1. razred, jučer sam poslije mužnje oprao muzilicu detaljno, danas nije bila prova, nadam se da ude sutra il pekosutra, pa ču je još svaki dan orifljat navečer, da mi je čista za ujutro, ina ima svoju prostoriju, nikad je ne držimo u štali!
Odkad koristim agrodol, vidim da je malo bolje, al još si moram kupit ECOLAB-ove proizvode, OXY FOAM za prije mužnje i BLUE GARD za poslije mužnje.
Bojim se koristiti za poslije mužnje sredstva koja u sebi imaju jod, nekako mi krave imaju osjetljivo vime i dobiju od joda neke ranice po sisama!

kak ti bogec znaš kad ti bude proba, jel smiješ stavit određeno mlijeko u čašicu, il treba biti sve skupa!???

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ŠANANA IMT 565 kaže:
Kakva ti je situacija danas s mlijekom, dal imaš laktofriz, koj si razred???
Odkad koristim agrodol, vidim da je malo bolje, al još si moram kupit ECOLAB-ove proizvode, OXY FOAM za prije mužnje i BLUE GARD za poslije mužnje.
Bojim se koristiti za poslije mužnje sredstva koja u sebi imaju jod, nekako mi krave imaju osjetljivo vime i dobiju od joda neke ranice po sisama!

kak ti bogec znaš kad ti bude proba, jel smiješ stavit određeno mlijeko u čašicu, il treba biti sve skupa!???

situacija je slijedeća, u prolječe smo uzeli laktofriz 650 litara, dolazi mi cisterna, prvi smo razred, mikroorganizmi 12000, somatske 34000, jačina prejako u svim pogledima, tak da sam super zadovoljan.

prije je bio problem što sam imao puno mlijeka koje je stajalo u kantama i koje smo vozili onda u mljekaru, tj sabirno mjesto.
sad imam svoj laktofriz, i ne uzimam ničije mlijeko, samo moje

koristili smo i mi preparate za sise, pjenu i vosak, ali od kad smo počeli primjenjivat agrodol, koji je to preporod bio, tako da sad te proizvode ne koristim, samo na stelju agrodol mečem, pranje sisa u vodi, brisanje onim jumbo papirima i to je to , sve štima, krave su zdrave.

ne znam kad je proba, šofer si sam uzme, kodovi su kod laktofriza, tak da uzme a ni neznam kad je bilo uzimanje uzoraka.
sve se svaki dan opere, krave su zdrave, tak da nemam problema sa uzorcima

buš i ti rješio to sa mlijekom, sve treba postepeno radit, evo meni je bio problem isto mo , ali zbog hlađenja, od kad je laktofriz i agrodol u dvorištu problema nema :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Kolika bi trebala biti min. količina mlijeka da bi mi došli doma s cisternom po to, imam jednu vezu, stari poznaje šefa otkupa u luri, pa su nekaj pričali, uzeli bi mi laktofriz, a neznam kolika je količina potrebna, čuo sam da treba 150 l dnevno, svako veli drugačije!?!?!?

Ja sad drugi mjesec koristim agrodol i nadam se da bude vrijedilo!
Bogec s kakvom sad muzilicom dojiš il imaš mlijekovod direkt u laktofriz??

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ŠANANA IMT 565 kaže:
Kolika bi trebala biti min. količina mlijeka da bi mi došli doma s cisternom po to, imam jednu vezu, stari poznaje šefa otkupa u luri, pa su nekaj pričali, uzeli bi mi laktofriz, a neznam kolika je količina potrebna, čuo sam da treba 150 l dnevno, svako veli drugačije!?!?!?

Ja sad drugi mjesec koristim agrodol i nadam se da bude vrijedilo!
Bogec s kakvom sad muzilicom dojiš il imaš mlijekovod direkt u laktofriz??

kad sam ja uzeo bilo je da moraš imat minimalno 220 litara dnevno, sad neznam koja je to količina

samo nemoj šparat na agrodolu, na tvojih 7 krava, na stelju kad bacaš , vreča bi ti trebala bit za cca 2 dana, ja bacam pod dvije krave jednu zidarsku fanglu agrodola ujutro i tak navečer

nemam mljekovod, jer nije druga štala završena, tak da vitrex muzilica doji, sporije je ali dobro je, muzilica je ispravna.
u planu je mljekovod ali nije moguče spojiti dvije štale, tak da moramo dovršit novu pa če tam bit sve krave

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Tako je bogec, ne šparam, vreča sa isprazni za dva dana iliti 4 obroka.
Bacam ovako: kad potpuno očistim štalu, bacim prvi sloj agrodola, te kad pomuzem i ponovno počistim djelomično, znači sve ono kaj se desi tokom mužnje, onda još ponovim dozu agrodola prije nego kaj nastrem slamu pod krave, fino je, štala je dost suha, krave su puno čišće i fino je za bit u štali.
Bogec koliko ti sad trenutno imaš krava, i koliko ih dojiš????
Pitam zato jer imam mogučnost držanja max 15 krava na svojem postoječem gospodarstvu, naravno kad napravimo mini farmu u nju ide 10, a preuređenje stare štale za još 5, znači pitanje: tvoja dnevana proizvodnja, da se znam odprilike poravnati uz prehranu sličnu tvojoj il uz moju prehranu!???

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ŠANANA IMT 565 kaže:
Tako je bogec, ne šparam, vreča sa isprazni za dva dana iliti 4 obroka.
Bacam ovako: kad potpuno očistim štalu, bacim prvi sloj agrodola, te kad pomuzem i ponovno počistim djelomično, znači sve ono kaj se desi tokom mužnje, onda još ponovim dozu agrodola prije nego kaj nastrem slamu pod krave, fino je, štala je dost suha, krave su puno čišće i fino je za bit u štali.
Bogec koliko ti sad trenutno imaš krava, i koliko ih dojiš????
Pitam zato jer imam mogučnost držanja max 15 krava na svojem postoječem gospodarstvu, naravno kad napravimo mini farmu u nju ide 10, a preuređenje stare štale za još 5, znači pitanje: tvoja dnevana proizvodnja, da se znam odprilike poravnati uz prehranu sličnu tvojoj il uz moju prehranu!???

ja sad imam 13 krava koje dojim, imam oko 320 litara mlijeka dnevno, 3 krave su zasušene, ostalo su sve junice i ženska telad
sad če mlijeko malo pasti jer imam još zasušenja, a sad mi je mala rupa i sa telenjima, ali kad se junice počmu telit onda če se naglo povečat

Najnoviji postovi

Na vrh