ŠANANA IMT 565 kaže:
Uh, super je kod tebe, nego kak rješavaš vimena poslije telenja, jel su jako natečena i tvrda, kak se junice doje, el se daju dojit, dal vršiš pripremu ko i za krave prije teljenja, jel vime ne bukne????????
e to sam pitanje čekao i čekao, sve to riješi uvod u mliječnost i ishrana u tom uvodu, naime kod mene ranije se počmu krave i junice pripremat za telenje, govorim o vimenu, kod junica je vime velikih dimenzija več koja dva tjedna prije termina telenja, a kod krava par dana prije telenja, i nemam problema sa natečenim vimenima jer se tkivo pripremilo, vime je extra large.
e sad kod krava nema nikad problema jer je to formirano vime, znaju šta je to mužnja, dok junice isto imaju velika vimena, ali se one nekad boje same muzilice , ali to se riješi tako da več prije termina telenja rukom prelaziš lagano po vimenu da se ona navikne da joj nitko neče ništa nažao učiniti, tako da kad dođe mužnja bude mirna.
kod mene se daju sve dojit, i iako su velika vimena pri telenju, nisu natečena.
ishrana tj uvođenje jače hrane dovodi do bolje pripreme same krave i junice za telenje tj priprema vimena i nalijevanje,a i same količine mlijeka