• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Home made vitla za šumu

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
evo ga sta sam nabavio
redukcija 5.5:1 ukljucenje iliti kuplung je rucni sa aksijalnim lamelama kocnica takodje
kad je rucka na sredini sajla se lako odmotava u jednu stranu vuce a u drugu kocnica , savrzeno za vitla pogotovo za tome koji ima izbor brzina kardana

sad sam u nedoumici dal' da ga pravim ili da ga prodajem , imam vec dobro vitlo ali ovo mi se opasno svidja

abcd0001d.jpg

abcd0004oa.jpg

abcd0003fa.jpg

abcd0002qg.jpg

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
pa 5,5 :1 je idealan omjer za 540 okretaja kardana .
Daksa , umjesto remenice kardan i pomočna kolutura cca na visinu 800-900 mm , fantazija .
Matrix je kupac , garant.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Ja danas na svom 4 puta pokido sajlu, na 800okr/min motora i kardan na najsporije na usri. Savo, puknuti i ostala ekipa kojeg presjeka imate sajle?

539 je il crkavo il letio po zraku jer je slab i lagan, s 533 nisam ni probo, al poljski poluproizvod pokida da ni ne osjeti..

Inače zadovoljan, prijenos je ok, ništa nepuca osim sajle.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
a koji rece petre da imas cekrk :scratch

ja koristim sajlu 14mm s'tim sto uvijek stavim na njen kraj prije kuke jedan komad sajle 10mm ili 12mm tako da ti odredis gdje ce da pukne , ovaj sistem je provjeren ali imas opasnost pri pucanju sajle uvijek ti kada puca prilijece traktoru , mada i kada puca bez ovoga prirucnog zastitnog sistema nikada neznas gdje ce da odleti
pretezno puca na vise ishabanim dijelovima a to je opet prva trecina sajle pa opet kada pukne zaleti se na traktor
zato OBAVEZNO zastitnu mrezu na zadnje staklo , ne zbog stakla nego zbog glavudze :roll:

moj rodjak koristi 11mm nekakva trouglasta zica , opasno dobra sajla ne grbi se pri ukrstanju

ja sam kidao ovu moju 14ku i sa 50m dotjerao na 15m dok se nisam sracunao da jedan tanji komad od metar dva rjesava stvar
trenutno mi je vitlo u fazi prerade tako da se razmisljam i ja koju sajlu da stavim 14mm mi dobra ali je muka da je odvuces rucno do trupca , teska jeste ali mi je steta da ne iskoristim vitlo koje kida 14ku sto znaci da je dovoljno jako ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja ne trgam sajele-zasada , drvo prije vitlanja motornom pilom odpilim blizu zemlje .KAj ga vi čupate iz zemlje?
Balvan prije vitlanja treba malo "podšiljiti" ..Sistem vezanja pola metra iza glave je jako diskutabilan ..Tražim riješenje da ne nosam škare po šumi ..no baš mi i nejde to mzganje .Ako imete ideje -tu sam...
Eto malo domaće zadaće oko nosivosti sajele http://www.biokovo.hr/html/uzad/index.html
U najlošijoj izvedbi 14 mm ima 110 mm2 x sila kidanja 1450 Nm/mm2 ispadne čudo potrebne sile das se otkine.
Ne znam gdje nabaljate sajele ali sajelu treba čuvati jer em nije jeftina em kad je skratiš 5-10 metara .više ti ne treba vitla -gubi smisao .
Sajelu treba podmazivati , svaka prekinuta nit smanjuje nosivost -lanac je jal koliko je jaka naslabija karika
na 6 t vitlo ide 12 mm ,8 tona 13 mm .http://www.uniforest.si/gozdarski_vitli.php
Prekidna ččvrstoča 14 mm sajele je 17 t ..kakva su to drva? :scratch
Ako već investirate u sajelu kupite nerotirajuću http://www.biokovo.hr/html/uzad/nerotirajuca.htmjer je motana u dva smijera i ta sajela se ne mota kao opruga kad se malo rastegne /optereti...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
puknuti kaže:
Ja ne trgam sajele-zasada , drvo prije vitlanja motornom pilom odpilim blizu zemlje .KAj ga vi čupate iz zemlje?

nekada ga i cupam :lol:

sajla se najvise kida kada vucenjem sa trupcom naidjes na skriven panj ili kamen u granju i ne vidis ga
konfiguracija terena kod mene je takva da u 99% slucajeva ne vidis teret koji vuces i onda mozes da napravis 300 cuda
nekada se cijeli trupac zakaci za neodsjeceno drvo , skrene sa marsute a ti to ni ne vidis , a ako se pouzdas u radnika :lol: dok on tebi kaze da stanes ti mozes polomiti i sajlu i cekrk i traktor

kardan za lamelom ili preskakacem takodje rjesava stvar ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
E pa ja ozbiljno razmišljam o daljinskoj komandi ,kad se sretnem s pogodnim modulom primam sse brusilice :oops:

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
ja na svom vitlu od 4T imam 70m sajle od 10mm i nemam nikakvih problema,prvu sajlu sam pokidao jer mi se bila prežabila i nakon nekog vremena je na tome mjestu i pukla.puknuti dobro kaže sajlu treba redovito podmazivati i tada nema problema.sajlom od 10mm sam čuda izvlačio i dok nije bila oštećena vitlo ju nije moglo pokidati.
petar kaže:
Ja danas na svom 4 puta pokido sajlu, na 800okr/min motora i kardan na najsporije na usri. Savo, puknuti i ostala ekipa kojeg presjeka imate sajle?

539 je il crkavo il letio po zraku jer je slab i lagan, s 533 nisam ni probo, al poljski poluproizvod pokida da ni ne osjeti..

Inače zadovoljan, prijenos je ok, ništa nepuca osim sajle.
što se tiče propinjanja traktora napravi si malo niže mjesto gdje ćeš staviti toplink i onda ćeš moći vitlati sa većim gasom i nećeš ga sigurno propeti.
savoris kaže:
puknuti kaže:

nekada ga i cupam :lol:

sajla se najvise kida kada vucenjem sa trupcom naidjes na skriven panj ili kamen u granju i ne vidis ga
konfiguracija terena kod mene je takva da u 99% slucajeva ne vidis teret koji vuces i onda mozes da napravis 300 cuda
nekada se cijeli trupac zakaci za neodsjeceno drvo , skrene sa marsute a ti to ni ne vidis , a ako se pouzdas u radnika :lol: dok on tebi kaze da stanes ti mozes polomiti i sajlu i cekrk i traktor

kardan za lamelom ili preskakacem takodje rjesava stvar ;)
ako imaš radnika kupi toki-voki pa nećeš morati vikati ni ti ni on,ja sam ga kupio za 30e i uvijek sam ja išao kvačiti drvo i normalno idem kraj debla dok ga vitlo vuče,kad vidim da će negdje zapeti stisnem dugme i onaj tko je na vitlu čuje zvučni signal i odmah staje jer zna da će negdje zapeti.prije toga smo se uvijek navikivali pa on mene ne čuje pa mora gasiti traktor ili mu traktor ostane upaljen pa ja njega ne razumijem.to je jako usporavalo posao,a i zamaralo nas,jednostavno toki voki je spas.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Vitlo je ono home made, sajla je 10mm.

@josip: za mali me nije briga što ga propinje i gasi, to je bila proba i taj traktor nije za takvo vitlanje (skoro ni za kakvo :scratch ) dok usro čvrsto stoji na zemlji. Veći gas nema potrebe jer kako sam napisao problem je u sajli koja puca.

Sajla je nova stavljena, al mi je preslaba, bilo je 50m sad je ostalo 30 tak.

@puknuti: vitlo sam trupac presjeka bliže 1m al je teren :supris: iz potoka i na kratko po par m jer vuć nisam mogo sad je još uvjek prebalavo, nego malo po malo. Nisam čupo neodrezana ;) a i ovo je bio kao i nekakav ''test'' da vidimo što se može očeivat jer u šumu još možda par puta odem do sjetve i onda fajrunt dok ne stane sezona poljo poslova.

Bilo je vremena, vitlo sam polako, sajla je pucala vjerovatno zbog redukcije kardana :mrgreen: da sam išao 540, motor bi i osjetio nešto al mislim opet nedovoljno.. Redukcija na vitlu je sad 7:1

savo: sad će onda vjerovatno ić 14mm sajla s onakvim namjernim oslabljenjem kod kuke. A onda ponovno ''naći'' kod kojeg gasa puca i radit tako da motor zaplače prije nego pukne sajla.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
koliki ti je precnik bubnja 14ka se tesko slaze mamicu joj , prilicno je debela

mozda bolje da razmislis od 12ki sa krajem od 10ke

Z

zetor4718

Guest
Svaka čast svemu ručno sam radio cjepač ali vitlo nebi nikad.Ima tu puno stvari zašto nebi radio vitlo.Petre čini mi se da ti imaš direktno vitlo spojeno na kardan?To direktno mislim da nemaš nikakve lamele koja se oslanja na bubanj i prenosi vučnu silu sa traktor nego moraš sjedit u traktoru i stiskat kvačilo kad hoćeš da stane.Ja sam imao vitlo Rapid 2x3.5 nisam sa njim izvukao puno drva jer mi to vitlo uopće nije bilo pouzdano za rad jer u sebi ima kajle koje kad se pogurnu ručke pomakne uspod bubnja i pokrene a te kajle se znaju zagrist i vitlo se nemože zaustavit.Ja nejdem često u šumu ali nisam htio prekretat se sa traktorom itd.Otišao u sloveniju kupio novo vitlo 4 tone i ja prezadovoljan a i nije me puno izašlo jer kad bi ja radio vitlo to bi me skoro koštalo kao ovo što sad imam.Ako kupim veći traktor kupit ću hidraulično vitlo jer to je zakon!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Sve ovisi kako se tko snalazi za sajelu , uglavnom za vitla se kupuje sajela koja je hladno provucena kroz matricu , izgleda kao na je poderana a ona je ustvari zaglađena tako da se ne zaglavljuje na bubnju .Potpuno je krugla i glatka por rukom .
Može je z@etor poslikati ako mu se da izać na zimu . :mrgreen:

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
puknuti kaže:
Sve ovisi kako se tko snalazi za sajelu

Jep, što se nabavi nabavi, samo da je jača..

Pare nisu problem, para nema :oops:

2 zetor: jeb ga, koliko meni treba poslužit će.

Z

zetor4718

Guest
petar kaže:
2 zetor: jeb ga, koliko meni treba poslužit će.

Pa naravno da će poslužit!

savoris kaže:
neko ima mastu a neko ima pare ;)

Pa mašte imam ali to kako ja zamišljam uopće ni ne pomišljam radit,a para nije da imam ali uvjek se mora olakšati život a za vitlo mi nije žao ni lipe jer kad vidim kako se ljudi pate sa traktorima da prevuku drva a to još poprati neka glupost nežalim 800 eura vjeruj mi!otplatit će ono sebe vrlo brzo.

Zdenko1981

Član
Tu od
9 Sij 2008
Poruka
89
Homemade vitlo

Evo par slika od mojeg homemade vitla, jučer sam ga završio i pofarbao pa sad čim se vrijeme proljepša krećem u akciju.

SAM_0023.jpg

SAM_0016.jpg

SAM_0018.jpg

SAM_0013.jpg

SAM_0020.jpg

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Evo par slika od mojeg homemade vitla, jučer sam ga završio i pofarbao pa sad čim se vrijeme proljepša krećem u akciju.

[IMG ]http://i297.photobucket.com/albums/mm206/zdenko1981/SAM_0023.jpg[/IMG]

[IMG ]http://i297.photobucket.com/albums/mm206/zdenko1981/SAM_0016.jpg[/IMG]

[IM G]http://i297.photobucket.com/albums/mm206/zdenko1981/SAM_0018.jpg[/IMG]

[IMG ]http://i297.photobucket.com/albums/mm206/zdenko1981/SAM_0013.jpg[/IMG]

[IM G]http://i297.photobucket.com/albums/mm206/zdenko1981/SAM_0020.jpg[/IMG]
Može koja kritika , ovako na prvu?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
a može li koja detaljnija slika sistema kuplunga

21yes

Član
Tu od
22 Ožu 2008
Poruka
436
Može od mene. Za vitlo mora biti jaka šasija jer se lako izdeformira a ova mi se ne čini baš jaka, pretpostavljam da nije direktno na kardan, tvornička vitla imaju kočnicu i može se jednostavno podešavati s pomoću vijka s kojom silom se izvlaći sajla da se ne rascifra a i moje automatski zakoči kad prestanem izvlačit. Moje je mišljenje da su tvornička vitla slovenska tajfun i krpan 4 tone kvalitetna i povoljna i da se isplati raditi za kućnu upotrebu vitlo samo ako netko stvarno zna znanje kaj se tiće konstrukcije i izrade i naravno troškova izrade a drugo nema šanse. Inaće pohvale za izradu, očito je čovjek negdje vidio kako ga treba napravit.

Najnoviji postovi

Na vrh