Očekujem neke konkretnije odgovore. Ovako kako navodiš nije. Vodilica nepravi otpor već lanac. Tup ili oštar, i kako se troši smanjuje se širina reza, te lanac počinje praviti otpor preko svojih zakovica koje ga spajaju. Zakovice su mnogo deblje od vodilice bar za 50 posto, tako da nema šanse da vodilica pravi otpor. Zašto je laganija pa to se očito vidi kakve imaš umetke. Moja nijedna vodilica nema laka ili ga ima jako malo na sebi i nema nikakvog otpora. Imam vodilice napravljene od dvije vodilice zavarena na sredini i potpuno ravnopravno režem stabla kao i ti sa svojom od 100e, koja je kao nekog exs kvaliteta. Takođe dužina vodilice nema veze sa brzinom rezanja. Ja 30 godina na h61 koristim 41 ili 45 zuba u rušenju stabala, i nema otpora niti štete pili.Ako je razlika u otporu između drveta i vodilice znači da jedna lakše ulazi u drvo kroz preorez nego druga onda se tu smanjuje vrijeme rezanja a samim time i potrošnja goriva, ne znam, nisam stručnjak, samo sam kirijaš pa pretpostavljam, zbog čega je to tako ne znam, piše da je premazana epoxy premazom, da li to nešto znači ili je samo reklama ne znam, znam šta piše, znam da se sama boja prije skine sa obične već sa ove vodilice pa pretpostavljam da je, možda, zbog tog premaza, a možda i taj premaz pruža manji otpor drvu...ili drvo njemu, ne znam...ali činjenica je da su ovdje na slikama 3 vodilice od 50 cm na vagi, prva je oregon 1200 grama, druga je husq x-force 1025 grama, treća je husq x-tough light 950 grama pa vjerojatno da i to nešto znači nekome
Takve rukavice sam kupio prije nekih tri godine i to mi je bilo najgore bačenih 150kn u životu, trajale doslovno 3-4 dana rada u šumi, na kraju se ispostavilo da obične za 25kn puno duže traju.
Ja sam platio 12 eura ,i planiram koristiti samo za pilu i jbg kolko budu biće.Takve rukavice sam kupio prije nekih tri godine i to mi je bilo najgore bačenih 150kn u životu