• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 4x4

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,312
bok Pjero, ako skineš kompresor i spremnik zraka sa svim pripadajućim djelovima ja bi ga kupio!!!?
Imao sam namjere skidati kompresor jer nisam imao bocu i kompresor je bio neispravan. Tako da sam to sada sve to sredio, ne skidam i ne prodam više. Ipak dobro posluži za pumpanje guma, za ispuhavanje, prikolica i druge stvari...


[YT]http://www.youtube.com/watch?v=SbZG38ND7sU[/YT]
 

zcepic

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
369
Pomaže, al kotači koji su na mekšem prokližu, i onda banana, a nemam blokadu diferencijala za prvi pogon, a na zadnjem izgleda da ne radi il ja neznam uključit.
Dobra stvar je da bez prvog pogona, prednji kraj klizi dolje, a kad zmotaš volan da se poravnaš nemožeš nikud.
Ranijih godina nam je orao čovjek s običnim štoreom, bacalo ga u drugu brazdu, a još prije smo orali sami tomovinkovićem TV418, ide bez problema al dosta visi, pa nije baš sigurno, al njemu vuku uvijek kotači po dijagonali( znači prednji koji je na mekšem, i zadnji onda kontra tak da to uvijek ide.

ajde uslikaj svog duplačića da ga vidimo :(rofl):
 
J

juringagarin

Guest
Pozdrav svim forumašima. Evo još jednog novog ljubitelja IMT-ovih traktora. Imam doma 539 i vidio sam na forumu slike sa prednjim pogonom naknadno ugrađenim,pretpostavljam od Land Rovera. Ja bi molio ako ima neko da poslika svoj traktor, od kud dobiva prijenos za prednji pogon, kako je riješio i preuredio konstrukcijski taj most da ga je prepasao na IMT 539 zanima me to malo detaljnije jer bi se ja sam primio posla. Molio bi detaljnije slike, ako može na mail: andrijagolubic1986@gmail.com ,hvala
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,059
Nebuš ga mogel registrirati s tom preinakom, samo da znaš.
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
nije to neka skupa prepravka, ako to znaš sam napraviti.......i ako prednji most bude od nekog kamiona ili terenca.......ako je originalan most, onda je skupo.......

na traktoru od 35-40ks mislim da nema neke koristi.......da se radi o traktoru od barem 60ks onda OK......šteta je samo "upropastiti" jako dobru okretnost sa prednjom vučom, traktoru kao što je ferguson.....

ima jednostavnijih načina, kako poboljšati "proklizavanje".......
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,312
Nema nikakve koristi na 539 prednji pogon. Imao sam prilike vidjeti uživo taj traktor i nije tko zna što. Preniski je i okretnost nikakva. Jedini plus je servo volan. Pametnije je prodati 539 i kupiti nešto sa tvorničkom prednjom vučom nego se bacati u takve poslove.
Što se tiče proklizavanja, postoje i polugusjenice za 533-39.
 

arni22

Novi član
Tu od
7 Stu 2012
Poruka
5
Ja Imam 539 4x4, već nekoliko godina, kaj vam znači da je preslab?
Ja s njim sve normalno radim, kad gledam suseda kako se mući sa 539 obični i ore, kotači vrte a on stoji na mjestu, ja samo pičim, treća spora i gas. U šumi, vučem drva, napred-natrag, kako želim, traktor ima skoro 2 tone i sa tim motorom se dobro nosi.
Nemožeš brzo s njim kad je teret ali zato ideš sporije, ali nema kamo neće ići. Naravno bilo bi dobro da ima jači motor.
Da ima 60 KS opet bi neki rekli da je preslab, pa bi bilo dobro da ima 70KS i tako unedogled.

BTW, pošto mi malo curi malo ulje oko radilice na semeringu, dal mogu/smijem staviti gušće Super 5 ulje u mašinu, Sad imam super 3?

Da vas pitam posto vidim da imate duze vrijeme taj traktor imate li problema sa poluosovinom
 

Alex1

Član
Tu od
11 Svi 2010
Poruka
90
problema ima sitnijih ali sa poluosovinom zasad ne, zašto? u čemu je problem?

evo mijenjan je šlaufić onaj između dva filtera goriva, procurio odjednom, a baš su to nezgodno upakovali sve stisnuto prignječeno. Altnernator je bio repariran, poluga špere nije radila svoj posao, trebalo je preinačavati, lagano repariram vrata počela su rđat po rubovima oko kojih je guma i tak, nemojte me pitat za radne sate jer je sat stao na nekih 120 sati rada.

I ima jedan veći problem a to je da mi se troše prednje gume s vanjske strane, na očigled su ripne istrošenije. kao da kotači ne stoje ravno ili su lagano zakrenuti unutra. Nekužim se baš previše u geometriju kotača ali ako netko ima kakvu ideju kak bi se to dalo poštelati?
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
I ima jedan veći problem a to je da mi se troše prednje gume s vanjske strane, na očigled su ripne istrošenije. kao da kotači ne stoje ravno ili su lagano zakrenuti unutra. Nekužim se baš previše u geometriju kotača ali ako netko ima kakvu ideju kak bi se to dalo poštelati?
Prvo provjeri jel ima negdje lufta na sustavu volana , tj. okretanja kotača . spone , kugle , rukavci ...klimaj kotač aili obavezno kad je podignut od zemlje ...?
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Probaj sa običnim metrom izmjeriti prednju i stražnju stranu. Negdje u priručniku sam vidio da prednja strana mora biti uža za 3mm (imt 560).
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,059
Alex...velika slova!

Kod dupljaka je običaj da bude u nuli.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Tako je 3-5mm prednja strana mora biti uža od zadnje al ne mjerit od gume do gume nego od felge do felge i naravno mjerit i riktat dok traktor nije na dizalici,nego stoji na gumama.
Na poprečnoj sponi ga štelaš,imaš kontra matice koje otpustiš.

Zj i kod prednje vuče je bolje da je zeru sužen napred za lakše upravljanje i trzajeve kod večih brzina na asfaltu i rupama,a gume se zbog 3-5mm neče trošit pojačano.
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
U priručniku stoji da se to radi sa dvije letvice koje označiš i staviš na stražnju stranu kotača te se onda voziš unatrag dok ne dođe na prednju i onda očitaš na oznakama koliko su se pomaknule. Na taj način se izbjegavaju greške sa izvijenim felgama.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,059
U knjizi piše 0+/-1.
Cijenim tvoje iskustvo, ali ipak više vjerujem knjizi.
 
Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Kod nas na Same-u je prednji kraj mali uži, vidi se očigledno, ali gume su još kao prvog dana, nema znakova trošenja.
 

Alex1

Član
Tu od
11 Svi 2010
Poruka
90
prednji kraj je bio do 1cm uži od stražnjeg, za podešavanje je trebalo vaditi jedan krajnik od poluge odšarafiti ga par navoja i vratiti natrag, koja zaje je bila s izbijanjem krajnika.
 
Posljednje uređivanje:

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
Zašto je trebalo vaditi krajnik? Ja sam mislil da se to podešava tak da se otpuste šelne na krajnicima napred i otraga i onda okrećeš sponu koliko trebaš?:icon_e_confused:
 

Alex1

Član
Tu od
11 Svi 2010
Poruka
90
Da se malo pohvalim po prvi puta mjenjač je zablokirao i ostao u drugoj brzini nakon šta sam ga pokušao promjeniti u rikvec. Sreća što sam bio doma, odasad moram pod obveznu opremu nositi ključ 27 i poveči šrafinciger. Neznam zašto ali nekak mi se čini da se sad nakon toga glađe šalta, prije kao da je zapinjalo.

Jel normalno da mjenjač ima hod cca pola cm relacija nebo-zemlja, nisam nikad prije obračao pozornost na to. Mjenjač za brze/spore nema skoro pa ništa, pa mi je čudno.

Također pohvala za pumpu goriva koja je nedugo riknula prilikom rada u leru, barem sam lani promjenio filtere goriva, možda bi bilo bolje da nisam nikad.
 

Najnoviji postovi

Na vrh