• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
533 samo zadnja serija je donekle radjena sa duplim kvacilom i to je kad se i 539 pojavio. ako se ja pitam 533 je bolji traktor od 539 .uskladjeniji, manje trosi, manje proklizava ,bolje i spusta i izvlaci teret uzbrdo. problem mu je spera , duplo kvacilo i spori alnaser. uporedjivati ga sa univerzalom je glupo jer je velika razlika u snazi ,tezini i ostalom. toliki tegovi na prednjem kraju su smrt za fergu .ako ga hoces polomiti ti slobodno tako teraj. toliki teret nepodnose ni mnogo veci i jaci traktori.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
533 samo zadnja serija je donekle radjena sa duplim kvacilom i to je kad se i 539 pojavio. ako se ja pitam 533 je bolji traktor od 539 .uskladjeniji, manje trosi, manje proklizava ,bolje i spusta i izvlaci teret uzbrdo. problem mu je spera , duplo kvacilo i spori alnaser. uporedjivati ga sa univerzalom je glupo jer je velika razlika u snazi ,tezini i ostalom. toliki tegovi na prednjem kraju su smrt za fergu .ako ga hoces polomiti ti slobodno tako teraj. toliki teret nepodnose ni mnogo veci i jaci traktori.
Pa duplo kvacilo su poceli ugradivat negdje oko 69god.
533 je super traktor al ipak u sumi i u oranju je 539 zesci,jos 12.4 gume i utezi na zadnje felge i ide bolje u radu od 540 i 542.
Joj sad me budu razapeli vlasnici ovih jacih,al decki cekajte jos stojim da je svaki tsaktor namjenjen za odredene poslove i uz odredenu nadogsadnju i doradu mogu jos i puno vise,evo recimo moj susjed ima 533 bez kabine i na svakoj zadnjoj felgi orginal uteg od 150kg,e traktor ide di niti jedan 539 moze sanjati a u oranju na brdu je pjesma nema borbe s kocnicama.:tractor::cool2:

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
@oficir meni je jedino smijesno sta ti ides usporedivat traktor s utezima i bez 533 s utezima nema ga ni jedan 539 stavi i njemu utege pa ces vidit nemoj se ljutit al nekad bubnes nesto bezveze!!

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
@oficir meni je jedino smijesno sta ti ides usporedivat traktor s utezima i bez 533 s utezima nema ga ni jedan 539 stavi i njemu utege pa ces vidit nemoj se ljutit al nekad bubnes nesto bezveze!!

Ma ne ljutim se nego 533 koji ima susjed je strasan i papa u radu ove bez.
Nemoj se ti ljutit al 539 i 540 i 542 u radu nema neke razlike osim u getribi onaj sa 5brzina i malo masivniji prednji kraj,al odostraga je lagan a napred tezak pa lako grezne,i zato velim da bi tu utezi rjesili problem.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Nemoj se ti ljutit al 539 i 540 i 542 u radu nema neke razlike osim u getribi onaj sa 5brzina i malo masivniji prednji kraj,al odostraga je lagan a napred tezak pa lako grezne,i zato velim da bi tu utezi rjesili problem.

533 ima i 1971 bez špere i duplog kvačila 533 deluxe je dobio šperu i duplo kvačilo i manje bitno pozicicija u prednjim farovima nije svjetlila sa dugim i kratkim svjetlima no to može na svakoj bravi ima takva mogučnost spajanja .

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
533 ima i 1971 bez špere i duplog kvačila 533 deluxe je dobio šperu i duplo kvačilo i manje bitno pozicicija u prednjim farovima nije svjetlila sa dugim i kratkim svjetlima no to može na svakoj bravi ima takva mogučnost spajanja .

Moj 533delux je 73god ima kabinu tvornicki sa okruglim cjevima,nema speru ugradenu i ima duplo kvacilo.
Prije je puno radil al od kad smo zetora kupili 87 tad mu je olaksano 80%.
533 su baka i deda novog kupili u zagrebu 73god.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ja ga nisam video 533 sa duplim kvacilom pre 77-78 godista. bar ovde ih nema. ima nekoliko de luks verzija ali nijedan duplo kvacilo. neki su imali ovu polusperu. tek 77 tetak je kupio i imao je polublokadu i dvostepeno kvacilo. e sad dal je to po narudzbini radjeno nisam siguran ali znam da se tad moglo doplatiti za duplo kvacilo, speru, kompresor sa bocom ,itd

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999

Ne ljutim se ja sam imo 533 znam kakav je ujak ima 539 znam kakav je ja sad imam 542 znam kakav je meni ne trebaju zadnji utezi ja moram prednje slagat jer skace ko jarac tamo di bi mogo ugreznut uvijek imam jako dobar pritisak na zadnje kotace!
Moj 533 je bio 69 god imo je duplo kvacilo a nije imo spere!

Posljednje uređivanje:

loryen

Novi član
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
13
533 je jako dobar ako znas njegove granice i znas ga koristiti.
200kg je puno i sjebat ce mu cjeli prednji kraj,do 100kg ok al lagano i polako onda i trajat ce.
Nema velike razlike,jedino kaj ima bolji sus i malo vise snage i dobru speru dok kod vecine 533 ne radi ili ak radi malo ne.
533 dajes gas na klapni na usisnoj grani a na 539 direkt na bos pumpi.
U tezini su tu negdje.
Pa koja je godina tvoj da nema duplo kvacilo 68god?

Ja mislim da je 70.godište, i zaista je, ovde bi rekli unjelo kvačilo. Ma nije on jedini takav u Istri, oko Žminjštine. Ima ih brdo. Ali sam na jednom vidio duplo kvačilo, i to je zaista super kod oranja, dok se ja polomi na oranju. Ovde su same žive grote i kamenje. Sve polomišmo. Jedan prijatelj mi je rekao da nije to problem za ugraditi. U Istri cca 300 eura. Da, moglo bi biti opasno sa utezima kada se diže i u tom trenutku ako tresne, i onak pod 200kg, sigurno lomi. Inače, dugo tako radim i uvijek u sporohodnoj, a po cesti ga natjeram na 1800 obrtaja. Možda pretjerujem u tim radnjama, i sad sam se zabrinuo u vezi tih tegova, ali mislim da mi je nemoguće bez njih

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,809
Kakve veze ima dvostepeno kvačilo sa oranjem?

loryen

Novi član
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
13
ja sam prije sipao vodu u zadnje gume. U prospektu piše da se dobije po 180kg na svakom kotaču. Zimi ispraznim vodu, zbog hladnoče i smrzavanja. Sad ste me zabrinuli sa tim utezima na prednjem trapu. Smanjit ću na 100 kg, ali, ja mislim da to nije strašno za njega

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kakve veze ima dvostepeno kvačilo sa oranjem?

Čovjek vjerojatno misli na hidraulik koji ne dela, kad stisneš kvačilo. Prilikom svakog stajanja, moraš traktor vadit iz brzine, da ti podigne stroj, a onda pak mjenjaj brzine.. koma! jednom sam s takvim delal, i nikad više..

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ne ljutim se ja sam imo 533 znam kakav je ujak ima 539 znam kakav je ja sad imam 542 znam kakav je meni ne trebaju zadnji utezi ja moram prednje slagat jer skace ko jarac tamo di bi mogo ugreznut uvijek imam jako dobar pritisak na zadnje kotace!
Moj 533 je bio 69 god imo je duplo kvacilo a nije imo spere!

Videl sam sliku od 533 i za to godiste je super jedino mi ga je zal sa onim vitlom,kaj nisi vitlal sa 542 malo je tezi i jaci.
Znam da ga dize napred kad je teret iza i relativno suho,al sam mislil u oranju ili u radovima kad nema tereta iza.
Kad su zadnje gume ok grebe on.
Jedan kod mene bere kukuruz s 542 i ide i ide puca od snage,a ak ima 5 brzina leti,po cesti preskoci mog zetora na cesti.
Jel znas kolko tvoj bez kabine ima kila i konja?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Čovjek vjerojatno misli na hidraulik koji ne dela, kad stisneš kvačilo. Prilikom svakog stajanja, moraš traktor vadit iz brzine, da ti podigne stroj, a onda pak mjenjaj brzine.. koma! jednom sam s takvim delal, i nikad više..

a tko staje na kraju i diže plug???? sve se radi u vožnji na fergusonu kada oreš netreba stiskati kvačilo, oranje se svodi na podizanje pluga i dodavanje gasa, bukvalno......osim kada dođeš toliko blizu, pred završetak oranja, da ga više nemožeš ni sa kočnicom okrenuti, na kraju njive, onda treba stati i podići plug......

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ja sam uvjek sa svojom stal stisnem kuplung do pola, pogledal, dal kakav traktor prolazi putem, za to vrijeme se plug digao, okrenem traktor, i orem na drugu stranu. Ima puno stvari u čemu je bolji onaj s 2 lamele, a posebno kod rada s kardanom, tipa roto-kose, berači.. gdje je potrebno uklj. stroj prije kretanja traktora

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja sam uvjek sa svojom stal stisnem kuplung do pola, pogledal, dal kakav traktor prolazi putem, za to vrijeme se plug digao, okrenem traktor, i orem na drugu stranu. Ima puno stvari u čemu je bolji onaj s 2 lamele, a posebno kod rada s kardanom, tipa roto-kose, berači.. gdje je potrebno uklj. stroj prije kretanja traktora

Tako je u pravu si,bez duplog kuplunga je sranje i kad radis koda ti fali jedna ruka kad ga nema.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Videl sam sliku od 533 i za to godiste je super jedino mi ga je zal sa onim vitlom,kaj nisi vitlal sa 542 malo je tezi i jaci.
Znam da ga dize napred kad je teret iza i relativno suho,al sam mislil u oranju ili u radovima kad nema tereta iza.
Kad su zadnje gume ok grebe on.
Jedan kod mene bere kukuruz s 542 i ide i ide puca od snage,a ak ima 5 brzina leti,po cesti preskoci mog zetora na cesti.
Jel znas kolko tvoj bez kabine ima kila i konja?

Ono je od susjeda traktor i vitlo ja sam svog prodo jer je bio zrel za 3 generalku jednostavno mi se nije isplatio popravljat a trebo mi je jaci traktor mozda da sam ga ostavio onakokvog kakav je bio jos bi danas vozio ja na 42 imam skoro nove gume iza i ide svuda i nema sparanja samo gas i idem svuda bez problema kolko kg ima neznam jedino znam da ima 31.3 kW al neznam kod kolko obrtaja motora neznam jel 2000 ili 2200!!

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ono je od susjeda traktor i vitlo ja sam svog prodo jer je bio zrel za 3 generalku jednostavno mi se nije isplatio popravljat a trebo mi je jaci traktor mozda da sam ga ostavio onakokvog kakav je bio jos bi danas vozio ja na 42 imam skoro nove gume iza i ide svuda i nema sparanja samo gas i idem svuda bez problema kolko kg ima neznam jedino znam da ima 31.3 kW al neznam kod kolko obrtaja motora neznam jel 2000 ili 2200!!
To je 42ks i to je jako dosta i vjerujem da ide dobro dok su mu zadnje gume dobre.
Kaj bi mjenjal na njemu da mozes kaj mu fali jos po tvom.
Bratic mi ima 542 s kabinom i 5brzina i veli da u brdo kad nekaj radi ili ore dosta proklizava i stavil mu je nove gume i opet nekaj kuka nikad mu ni prav,al to mozda ovisi od covjeka do covjeka?
I da vec 15 godina mu negdje kapa ulje dok stoji pa u garazi navek ima karnister ispod njega.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
To je 42ks i to je jako dosta i vjerujem da ide dobro dok su mu zadnje gume dobre.
Kaj bi mjenjal na njemu da mozes kaj mu fali jos po tvom.
Bratic mi ima 542 s kabinom i 5brzina i veli da u brdo kad nekaj radi ili ore dosta proklizava i stavil mu je nove gume i opet nekaj kuka nikad mu ni prav,al to mozda ovisi od covjeka do covjeka?
I da vec 15 godina mu negdje kapa ulje dok stoji pa u garazi navek ima karnister ispod njega.

Meni moj odgovara ja sam zadovoljan kako odraduje sve poslove jedino mi je ponekad lagan na prednjem kraju pa cu mu radit uteg da malo dobijem stabilnosti i kad bi dobio zamijenu neki traktor od 60ks 4x4 onda bi se malo odmorijo i bio samo za lakse poslove i ja sam na brdu i nemam prigovora a to di mu kapa sve se da rijesit!!!

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Meni moj odgovara ja sam zadovoljan kako odraduje sve poslove jedino mi je ponekad lagan na prednjem kraju pa cu mu radit uteg da malo dobijem stabilnosti i kad bi dobio zamijenu neki traktor od 60ks 4x4 onda bi se malo odmorijo i bio samo za lakse poslove i ja sam na brdu i nemam prigovora a to di mu kapa sve se da rijesit!!!

Da stvarno ti imas brda svud i pod teretom prednji kraj pliva,al to kaj velis stavit nekih 100kg i rjesil si problem.
Znam da se to kapanje moze rjesit i bratic je pedantan i odrzava sve super,al mu majstor veli da se radi 5l godisnje kaj iskapa ne isplati raskapat,pa tak tera i ljuti se a nemre si pomoc.

Na vrh