• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

TomiVG

Novi član
Tu od
22 Pro 2021
Poruka
3
Ima jedan dečko u Samoboru. Meni je nedavno sređivao pumpu od ursusa. Dečko si daje truda i nisam čuo zamjerke za njega. Ima ga i na fejsu.
Mario, doma je u bregu negde iznad samobora

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
da li taj varijator može se staviti na 0? tako da uopče ne radi? tako da pumpa bude fiksna?

upučeno je svima koji znaju.
Vidim da se niko ne prima pa bum ja probal kolko znam ili mislim da znam a kolko neznam bude možda neko drugi nadopunil ili bum ja ispital pa bum ti znal točno reči.
Mislim da bi se dalo ali bi trebalo poštelati fazu da bude fiksna pomoču pločica i zaustaviti rad opruga.

Sama pumpa rastavljena i regulator izgledaju ovak.

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Regulator je centrifugalni, a varijator faze hidrualični, upravljan tlakom transfer pumpe (koliko se sjećam od prije 25+-g. kad mi je boš-meštar to objašnjaval).
Imam negdje IPM-ov katalog...pa bi trebalo pogledati. Vjerojatno treba zamijeniti neke dijelove.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Imam negdje IPM-ov katalog...pa bi trebalo pogledati.
Ajde ako ti nije teško pogledaj, baš me zanima.
Usput pogledaj koja je svrha regulatora na M motorima.

O

ObrisanŽ28

Guest
Moj hladan više nikako ne pali na tu pumpu bez grijača.
A prije palio super morat ću u dogledbo vrijeme kod nekog pametnog reparirati staru.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Možda se u međuvremenu malo i motor umoril pa mu treba topline, da se ne iznenadiš kad mu staru vratiš

O

ObrisanŽ28

Guest
Ma nije nema od generalke puno palio je super bio.
Sad nikako sad pali ko neki 533 baca bjel dim.
Ljepo sam izgubio novaca na pumpi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rado bi i ja znal više. Ak mi je ovaj krivo rekel, onda me zanima kak to zbilja radi.
Doduše, radilo se o Rumunjskoj pumpi (za UTB/Fiat motor), koja ima membranu i "pipac" za isključivanje predubrizgavanja.

"Regulatora na M motorima"
Na kaj si točno mislil?
Ovaj regulator s utezima bi trebal biti regulator snage. Ne znam ima li još kakvu funkciju na IMR motorima.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Rado bi i ja znal više. Ak mi je ovaj krivo rekel, onda me zanima kak to zbilja radi.
Doduše, radilo se o Rumunjskoj pumpi (za UTB/Fiat motor), koja ima membranu i "pipac" za isključivanje predubrizgavanja.
Membrana ne služi ničemu jer se u praksi pokazalo da se ništ ne događa ako se skine. Ja skinul prije par godina ujaku i nema razlike.
Pipac može poslužiti i kao čok ;)

Na kaj si točno mislil?
Na ovo kaj si tu napisal.
Varijator faze, odosno "nekaj" kaj povećava kut predubrizgavanja s porastom brzine vrtnje.
To obično imaju motori s direktnim ubrizgavanjem (549), a ne znam koliko koristi bi bilo na motoru s pretkomorom. Oni obično imaju fiksnu fazu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne poznam IMR motor, pa sam pretpostavil da M motor ima fiksnu fazu kak i onaj s linijskom (klipnom) pumpom.
549 sam se videl samo z roto pumpom.
Ne znam sve, ali volim navčiti ;)

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Membrana ne služi ničemu jer se u praksi pokazalo da se ništ ne događa ako se skine.
Ono okruglo na pumpi?
Neki dan sam skinio sa fiata, kapalo mi gorivo na njoj i nema razlike

TomGun

Aktivni član
Tu od
24 Svi 2019
Poruka
75
Poštovani,
lijepo molim ako netko ili ima za prodati ili zna gdje se može kupiti radionički priručnik za IMT 533/539 da mi javi. Prije mjesec dana sam naručio i platio radionički priručnik jednom liku s Facebook grupe, ali očito sam spušio lovu jer mi isti nije stigao. Lik veli da mu se pošiljka vratila bez ikakvog navedenog razloga a meni treba priručnik.
Hvala

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Za 539 imaš na netu za skinuti, za 533 neznam jel ima ali ako imaš kakvih pitanja ja sam na raspolaganju za odgovore,

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Isti da, razlika je samo u motoru i ako motor od 533 na sebi nosi jednostepeno kvačilo u njemu.
Neznam jel kolegi treba ciljano za 533 ili....

TomGun

Aktivni član
Tu od
24 Svi 2019
Poruka
75
Isti da, razlika je samo u motoru i ako motor od 533 na sebi nosi jednostepeno kvačilo u njemu.
Neznam jel kolegi treba ciljano za 533 ili....
Tako je, trebalo bi mi za 533 jer je kvačilo jednostepeno. Zeza me par stvari pa sam mislio kroz zimu malo proučiti. Traktor je 74-to godište...i kaže jedan majstor da bi išao umjesto 533 motora direktno gore 539 motor jer je sve ostalo isto.
Može link od priručnika za 539? Google mi izbaci par linkova na upit ali nigdje mi nema linka za download PDF-a ili slično. Hvala

TomGun

Aktivni član
Tu od
24 Svi 2019
Poruka
75
Ima samo za 540/542 radionički na ovom gore linku - bi bilo što upotrebljivo iz 540/542 za IMT 533? Ne znam imaju li kakvih istih/sličnih dijelova?
Ma tražim i ja po netu pa nikako da iskrsne nešto za 533. Ovaj lik kojemu sam platio je napisao da je radionički priručnik na 240 strana za 533, a za 539 mislim 260 strana. Napisao sam mu poruku da mi pošalje opet, ili bar u PDF-u ali još nikakav odgovor od njega :(

Najnoviji postovi

Na vrh