• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,788
Kolko ja znam razlika je bila u načinu rada (tj, podešenosti) boš pumpe i karteru (kod viličara je bil aluminijski) kojeg si spomenul.
Nemam ideje gde je bil problem, takvi motori su dugo išli na pilanama gde je isto bilo u zraku uvijek fine prašine uz loše održavanje usisa zraka.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Pa baš nekak tak, glavna je razlika u karteru. Pamtim da je jedan od kolega kupio trocilindrični motor od viličara i ugradio ga je na svoj traktor, Ferguson. Pretpostavljam da je samo mijenjao karter, ali bilo je to davno.

Ljevaonička je prašina jako brzo ubijala svaki diesel viličar. Oni viličari koji su radili izvan same ljevaonice su motori išli godinama, bez zahvata na motorima. Mene su izluđivali ti izraubani i slabi motori zreli za generalku, gotovo bez kompresije, koje je za prvo paljenje trebalo verglati i verglati da prihvate. Svako malo bi mi skurili anlaser :cry: 😖 , naročito po zimi.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
@plus ti alnaseri su kak kažeš mogli verglati i verglati i verglati pa je tek onda zgorel i imal si kaj složit,ovi današnji jedno dobro verglanje i nemaš kaj od njega složit. Nedavno kolegu i mene poslal šef na teren,vozač ostal bez nafte i kad je nabavio naftu pri pokušaju paljenja ispraznio akumulatore,to je bilo vozačev opis kvara. Kad smo došli do kamiona osjetim neki čudan miris legnem da vidim alnaser kad tam imaš kaj videti samo kvrga rastopljene plastike i aluminija.
Ili kad upali kamion u Karlovcu i veli čuli sam neki zvuk al nisam mogel služiti gdje i onda je oko Jaske zvuk nestala i stane na benzinskoj u Zg-u i neće upaliti više. Kaj bu upalilo kad je automat ostal ukopčan i do Jaske se sve vrtelo dok prednji dio alnasera nije negde otpala,ostal je samo mali dio zašarafljen za zvono i kaj da tu popraviš.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@mika
U pravu si.
Meni su takav stari tip analaser 12 V 2,5 KS na viličarima znali skuriti davanjem transfuzije 24 V dok nisam bio kraj njih i odu pomoćne špule sam tak.
Na fušu po starim kombajnima sam znao imati problema s prekidačima paljenja punim prašine / blata koji se ne bi vratili, pa bi anlaser radio s motorom dok se ne razleti.
Na IMT 533 je znalo biti i problema s kuplungom analasera, klizao bi. Znači anlaser bi vrtio, a motor stajao...

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Ima i par kvaka zašto se ne reparira toliko danas kao nekad.Kolega električar na poslu reparira kad ima smisla reparirati a to je recimo: 1 kad je original alnaser on se može posložiti da odradi godinu dana kolko je garancija,
2 kad potrebni dijelovi ne prelaze pola do 2/3 novoga alnasera s tim da moraš procijeniti da oni koje ostavljaš budu odradili godinu dana a na dostavnim vozilima pogotovo koji su u gradskoj dostavi je to dosta škakljivo,
3 to se radi kad se nema baš previše nekog drugog posla. To je na poslu ono kaj se radi za svoje privatne mušterije je nekaj drugo :)

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Pa baš nekak tak, glavna je razlika u karteru. Pamtim da je jedan od kolega kupio trocilindrični motor od viličara i ugradio ga je na svoj traktor, Ferguson. Pretpostavljam da je samo mijenjao karter, ali bilo je to davno.

Ljevaonička je prašina jako brzo ubijala svaki diesel viličar. Oni viličari koji su radili izvan same ljevaonice su motori išli godinama, bez zahvata na motorima. Mene su izluđivali ti izraubani i slabi motori zreli za generalku, gotovo bez kompresije, koje je za prvo paljenje trebalo verglati i verglati da prihvate. Svako malo bi mi skurili anlaser :cry: 😖 , naročito po zimi.
Nije bilo tada start spreja da im pomogne u paljenju?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Start sprej je bio, kako da nije, ali zaista mi je teško nači prave riječi kako opisati kako su ti motori, koje sam izdvojeno spomenuo znali biti za svega par mjeseci "poderani" tako da su ostajali i bez ozbiljne kompresije.
Ostali diesel viličari po vanjskim skladištima i slično su išli godinama, bez generalke.

Ma samo sam se ulovio u sječanju, na te učestale generalke, a motor na traktoru 533 je "kopirani" isti takav 3 cilindra, itd.

Dok sam otišao u penziju, odavno su nestali ti stari, ali dobri Indosi, dobri su bili - dok su bili, zamijenilo ih je i ostalo u radu ako dobro pamtim, a siguran sam u to, 19 kom što diesela, što električnih, različitih proizvođača i tipova. Puno je to održavanja i šaraufanja, ako imate pred očima činjenicu da su briga jednog do dva radnika (automehaničar i električar), a bez njih bi proizvodnja stala, palete nema lakše od tonu, pa i do 4 tone željeza; intenzivno sim tam po pogonu i tvorničkom krugu...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
E kad se sjetim koliko sam puta slagao motorin od Zastave 650 AD, pokretač je bio Iskrin 3 KW, 9 zubi. Radio sam u lokalnoj dostavi u Poreču, dostava robe u trgovine, hotele, kampove, kuhinje, aperitiv barove, šankove restorana, ma sve živo od Limskog kanala do Novigradske Marede. I to u sezoni po cijele dane, svaki dan po četiri ture. U prosijeku pa nekih pedesetak paljenja dnevno. Najčešće je stradao utor graničnika zupčanika , razlogao se je utor i tako je zupčanik dolazio da zamajca, ili je osovina pukla na tom utoru. Onda skini motorin , pa kod tokara napraviti noni dio osovine potom lijepo zavariti i istokariti novi utor, složiti montirati i šibaj dalje. Onda sam nabavio još jedan rezervni, koji je opet nakon nekog vremena riknuo, a kako ne za desetak godina stalno po istom poslu. Dok mi nije dopizdilo i kupio Bosch pokretač i više nije bilo takvih problema. E onda je došao rat, firma se je počela raspadat, i tako polako pa došao Todorović i kupio cijelu firmu, i onda smo za njega radili neke tri godine, nas petnaest obrtnika koji smo 93 silom morali preuzeti kamione od firme i otvoriti obrte....

Tako da smo tri godine razvozili robu za Todorića (za cijenu kikirikija), e onda od nabavio svoje kamione i mi smo izvisili, otišao je kamion sa Boschovim elektropokretačem u Metis.:mad:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
...Najčešće je stradao utor graničnika zupčanika , razlogao se je utor i tako je zupčanik dolazio da zamajca, ili je osovina pukla na tom utoru. Onda skini motorin , pa kod tokara napraviti noni dio osovine potom lijepo zavariti i istokariti novi utor, složiti montirati i šibaj dalje...
To se nama događalo na Štoreu isto s Iskra 9z anlaserom...slomil je tri gusana poklopca, dok nisam shvatil u čemu je problem.
A od onda više nit je pukla osovina niti ikoji poklopac. 40 godina je isti, s jednom zamjenom četkica i par puta piksi.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,490
kad se sjetim koliko sam puta slagao
Ja sam prvo radno mjesto imao u radioni javnog prijevoza, sve sami fap, i mercedes. Dvije smjene sa po 6 mehaničara,električar ,limar,I ostalo osoblje,i njih dvadesetak majstora koji su radili stalno prvu smjenu,radilo se 7 dana tjedno,I nije bilo dana da te ne dočeka kuplung,ili glava naručito na fapu,a o kočnicama da ne pričam.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kak to nekaj iz juge da nije valjalo i da se stalno popravljalo..a sve novo..fap.dajc tomos..servis u 3 smjene...božepomozi

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kak to nekaj iz juge da nije valjalo i da se stalno popravljalo..a sve novo..fap.dajc tomos..servis u 3 smjene...božepomozi
Poštovani, zanat sam izučio u poduzeću za ceste, na puno FAP ova, finišera, valjaka, gredera, bagera, te svega par Unimoga.
Ti su strojevi i ljudi radili ogromne poslove asfaltizacije stotina kilometara naših prometnica. Bilo ih je puno i zapravo su se malo kvarili.
Dok sam se zaposlio u firmi, u radioni uz viličare imali smo i TAM ove. Oni su dnevno u dvije smjene prevozili nebrojene vlakove željeza, sa stanice i na stanicu. S dalekim odmakom, da budem pošten, malo su i kvarova imali. Najviše nam je krvi popio vozač i autobus gradskog prijevoza, gas-kočnica, sada pokojni, ali budem rekao bio je pokvareni idiot.
A neznam točan broj koliko sam TAM ova 110, pa 150, 5000, 6500, pa FAP ova, kljunaša, trambusa, pa novih 2022, pa 2026 s mečkinim motorima "održavao" bili su zaista stojički jako dobri, tim više da su ih gazili jedni drugi, rijetko koji "doista sposobni". Da ne ulazimo u detalje. Nisu bili loši strojevi nego ljudi i morali su voziti više nego su zapravo mogli... Tako nekako po istini.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,490
3 smjene..
Prva od 6 do 14,druga od 14 do 22,I nas toliko,da se razumijemo, nije bilo upitno ako trebaš godišnji odmor dali ćeš ga i dobiti,pola ili cijeli ili koliko ti treba,a ono slobodan dan to se nije ni računalo,neplaćeni dopust si mogao uzeti godišnje jednom mjesec dana,a ako si na bolovanju nije bilo zvanja doma kad ćeš se vratiti na posao .
Naravno radnici sami su po sebi s....li,a ģazde su poentirali.
Sad svi pričaju kako je onako bilo lakše i bolje, ali prođe baka s kolačima.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zasto je onda naš tako glup narod prvom prilikom odjurio u njemacku po man ,mercedes itd...govorimo o privatnicima..

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Zasto je onda naš tako glup narod prvom prilikom odjurio u njemacku po man ,mercedes itd...govorimo o privatnicima..
Zato jer su njemački kamioni kvalitetniji i bolji automatski i skuplji.
Dao sam "do znanja" da su FAP ovi na kojima sam radio imali mečkine motore, da dopunim i mečkine kabine i rađeni u tvornici "klonu" originalne iz Njemačke. Znam što tipkam, boravio sam u tim pogonima na stručnoj specijalizaciji.
Sve mi je bilo OK osim sveprisutne "janjetine" o mila majko koji mirisi po gradu 😖

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Tako sam ja poslije Zastave prešao na MAN, avio naspram Zastave, zračni sic, zračni freni, ručna isto zračna (na malu ručicu) samo klang. Baleštre one dugačke sa svega tri lista, ako se dobro sijećam. Bio je to pravi preporod. Motor šest cilindra 150 KS, sa četiri tone od Orehovice prema Grobniku samo gas i pjesma po lijevoj traci.....😜

# ZJ​

A to valjda dok je Štore nešto i radio, a sad lijepo pokriven dekicom na suhom nema tih problema.😋

Najnoviji postovi

Na vrh