• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@Gustavo
Meni je odmah postalo jasno da je to tebi nepoznato, stoga sam uvjeren da ti bude trebalo i duže vremena da poloviš osnovne konce. Ne moraš se ljutiti, bilo bi ti bez veze, bio sam sretnik koji je imao prilike druge od nule, naučiti određenim vještinama struke.
@MUHA ti je prije mene dao jasnu uputu kako se skida anlaser, to je prvo slovo abecede tog znanja.
Ti si uzvratio namjerom da ti zapravo trebaš demontirati samo automat. E vidiš, ja kao stari majstor ne bi to tako radio jer ja znam kako se skida i poslije vraća taj automat. Za sad ti to ne znaš, nemaš takvo iskustvo. Želiš to napraviti uz pomoć savjeta kolega s foruma. Znaš lijepo je to dok ti kolege kažu na primjer: provjeri da ti ne proklizava bendix, a ti zapravo nemaš pojma što je to, gdje se nalazi, kako se skida, koji su to dijelovi unutar kojeg sastavnog elementa.
Mogu pretpostaviti da će ovo što sam sad napisao možda razljutiti neke ovdašnje forumaše, OK. Nije baš lako napraviti šnajdera od nekoga, od nule, to traje i traje. Prva je lekcija kako uvoditi konac u iglu. A prošlo bude jako puno vremena dok se taj šnajder dokaže i sašije svoje prve, kratke hlače, ne vjenčano odijelo, samo kratke hlače.
Za kraj mojeg laprdanja:
Skini anlaser tako kako ti je @MUHA savjetovao. Stavi ga u šrauštuk/škripac, rastavi ga, operi sve dijelove, osuši ih i javi nam u kakvom su stanju istrošenosti. Onda nastavimo ovo dalje. Naravno ako ti to želiš, meni je svejedno.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Skinuo ga dolje, bendix je odličan, napunio akumulator, probao ga dolje i okreće kad ga spojim na akumulator, minus na tijelo anlasera, plus na onaj donji vijak, na gornji gdje inače ide žica od plusa ne trza. Stavio ga natrag gore i ugasi samo svjetla kad okrenem ključ, probao drugi novi akumulator ista priča. Jel otišao automat?

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Kak znaš da je bendix ispravan? To si na oko provjeril?
Kad gore spojiš ni nesme trzati, ali kad mu bočno daš pobudu onda mora ukopčavati i zavrteti ako je automat ispravan

Ovaj jutuber ti je sve lepo pojasnil osim kaj nije metnul nikakve matice na navoj gde je kliješta od plusa zakopcal...

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ili je automat ili anlaser, probao šrafcigerom direkt i samo ttrrtt radi, neće okrenuti. Dolje fino vrti, dakle nema snage da okrene.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Skinuo ga dolje,
OK 1-0 za tebe protiv problema i anlasera!
bendix je odličan,
1-1 sad je odmah anlaser izjednačio, jer ti za sad ne znaš kako bendix funkcionira i kako se u šrauštuku testira!
napunio akumulator,
2-1 za tebe jer si se trudio, iako ne znaš da li si ga napunio, ti samo znaš da si uključio punjenje (ne ne zezam te)
probao ga dolje i okreće kad ga spojim na akumulator,
Evo 3-1 za tebe jer si nekako pokušao testirati iako zapravo tapkaš na slijepo.
minus na tijelo anlasera, plus na onaj donji vijak,
3-2 anlaser je smanjio tvoju prednost, jer nisi probao što bi se dogodilo da si plus klemu spojio na tijelo anlasera, a minus na taj vijak od statora elektro motora anlasera. (Vrtio bi se i dalje jednako)
na gornji gdje inače ide žica od plusa ne trza.
3-3 anlaser te počinje sustizati i gaziti, kao preveliki zalogaj. Sad zastani i razmisli, na tom je šarafu kabel s plusom od akumulatora non-stop, dakle tvoj bi se anlaser po tvojem navodu i probi trebao non-stop vrtjeti i u garaži i dok oreš s traktorom. Ne, znači imaš krivu pretpostavku i ispituješ na slijepo, ne znaš zapravo što radiš. Da bi se anlaser pokrenuo, dok je kabel na tom gornjem šarafu, potrebna je i struja na žici 50, da pokrene kotvu elektromagneta koja bude uključila šalter elektromotora, ali tek dok se odigra uzubljivanje bendiksa u zamašnjak diesel motora...
Stavio ga natrag gore i ugasi samo svjetla kad okrenem ključ,
3-4 Anlaser vodi. Koja svjetla se ugase, od kontrolnih lampica ili si me poslušao i upalio kratka svjetla? ma nema veze, pokušajem pokretanja anlasera opteretio si "najslabiju kariku" napajanja struje. Ja za sad ne znam da li je ona unutar akumulatora ili je to osigurač, ili labav spoj na instalaciji, nisam vidovit.

probao drugi novi akumulator ista priča. Jel otišao automat?
3-5 Anlaser te za prvi put porazio. Ne, prema opisu mislim da ti nije krepao automat, čak ti je i anlaser dobar, nego pretpostavljam da imaš negdje loš, labav spoj. Tim više da je i s drugim akumulatorom ista priča.

Lp :ppozdrav:

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Sumnjam na automat i onu žicu što s automata ide negdje, onu tanju, kod mene je plava.

Posljednje uređivanje:

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Uz dužno poštovanje prema Gustavu i njegovoj volji, najbolje bi mu bilo da posjeti električara pa iz prikrajka gleda kak se to popravlja i za drugi put bude znal. Da nebude i koja instalacija prilikom montaže malo gorila.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Prokleti jubtub, ljudi misle da je uz njega sve lako.... ne velim da neki video nekaj ne pomogne ali uglavnom su tam savjetnici iz drugih nekih razloga, a ne da budu pomogli...

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Ili je automat ili anlaser, probao šrafcigerom direkt i samo ttrrtt radi, neće okrenuti. Dolje fino vrti, dakle nema snage da okrene.
Hm, ja bi probao još jednu stvar prije proglašenja kvara anlasera ili automata: staviti traktor u brzinu i probati ga malo pogurati da se okrenu zupčanici, možda ti se desilo poklapanje nekog zupčanika ni vrit ni mimo, pa anlaser nema snage to otkačiti? Inače, prije par mjeseci sam na svom IMT 533 skidao anlaser jer mi je radio samo klik kod paljenja. Otvorio sam poklopac automata, počistio sve unutra, bilo je prašine od četkica, odšarafio i ponovo vratio četkice da se počiste kontakti, počistio kontakte s rotora, počistio kontakte na ona dva vanjska šarafa. Podmazao osovinu koliko se vidjelo gdje bi se moglo podmazati. Isprobao ga skinutog. Nakon toga traktor pali bez ikakvih problema. 20220609_135328.jpg
20220609_142907.jpg
20220609_153427.jpg

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Automat je otišao. Ja imam alnaser za 533 pa je nešto moguće drugačije ali meni je majstor napravio alnaser i sve kao u redu a nikako da upalim traktor. Ja kod drugog majstora kaže automat, prvo zavrti pa onda ubaci. I sada radi dobro.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
OK do proljeća se budemo usugladili, nadam se.
Kolege rado Vam pomažemo, teško nam je zaustaviti Vaša lutanja kod donošenja "defektaže". Jedan od Vas pita kako odšarafiti nutarnji nedostupni šaraf, drugi od Vas mu daje savjet na temelju iskustva s anlaserom na šelne itd. i postavi tu sliku.
Bolje ne ulaziti dublje u raskapanje svojeg traktora, jer si potencijalno radite više štete nego koristi.
Mi doma imamo šivaču mašinu za šivanje, ja ju ne diram, imam svoju novu i dostupne još 2 motorne pile, ja ne odlazim u šumu rušiti drva. Ja znam napraviti mort ali nemam tehniku kako s njim ožbukati plafon wc-a a kamoli dalje.
Moramo biti malo i kritični sami prema sebi, prepoznati okolnosti, jedno je htjeti, drugo znati, treče moči nešto na svojem traktoru servisirati.
Ma mogu se i pojedinci sad ljutiti ali nije lako vršiti obuku za majstora preko "yubito" ili forum kanala. Važno je imati i nekakvo predznanje i tehniku, onda ti mogu pomoći drugi profesionalni majstori.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,927
.........
Kolege rado Vam pomažemo, teško nam je zaustaviti Vaša lutanja kod donošenja "defektaže". Jedan od Vas pita kako odšarafiti nutarnji nedostupni šaraf, drugi od Vas mu daje savjet na temelju iskustva s anlaserom na šelne itd. i postavi tu sliku.
Bolje ne ulaziti dublje u raskapanje svojeg traktora, jer si potencijalno radite više štete nego koristi.....
Mnoge stvari sam kupio na otpadu, onak bez veze, samo da vidim iznutrice kako je složeno i kako radi.
Bilo kome od nas preporučujem da slikaju pojedine faze raskapanja, jer kasnije treba to i složiti.

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Čitajući forum dosta puta se ponavlja teza o lošem utjecaju "jubito majstora".
Kao netko je učio mastiti ruke na tomosu remenjaku, apn-u, 15slc, fići, jugiću, golf 1 itd. a nisam baš imao koga za pitati za savjet i učio kako nešto rakopati crtajući redosljed na papir, mislim da niste u pravu. Puno bi mi pomoglo da sam mogao zguglati video upute kako to sve ide. Internet je dostupan svima i možeš naletiti na savjet iskusnih ljudi kao što ih ima ovaj forumu a možeš i probat posadit u vrt prazne pivske flaše i tražit poticaj 😜 sad tu treba prebrati žito od kukolja.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja upravo malo zapalil raketu nakon dužeg vremena, pali na zub tu nema govora 🙂🍷
Brzo bu došlo proljeće i posla za raketu, treba frezat, orat, iti u šumu 🍻
Posla prek glave za raketu i poljoprivredu, nemrem si si dopustiti da je nekaj neispravno kad dojde sezona🙂

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Alnaser i automat su ispravni, sutra ću stavit alnaser gore i probat, sumnjam u akumulator jer mi je preslab ovaj punjač što imam, moram kupiti drugi.također je izlizan navoj na plusu, moram narezati drugi sutra, možda vijak ne dotegne koliko treba ili popusti kod paljenja.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Kao netko je učio mastiti ruke na tomosu remenjaku, apn-u, 15slc, fići, jugiću, golf 1 itd. a nisam baš imao koga za pitati za savjet i učio kako nešto rakopati crtajući redosljed na papir, mislim da niste u pravu. Puno bi mi pomoglo da sam mogao zguglati video upute kako to sve ide. Internet je dostupan svima i možeš naletiti na savjet iskusnih ljudi kao što ih ima ovaj forumu a možeš i probat posadit u vrt prazne pivske flaše i tražit poticaj 😜 sad tu treba prebrati žito od kukolja.
Točno to!
Puno puta da mi nije bilo Muhinih savjeta i slika ili pomoći od ekipe iz sela koji su se prije mene susretali i baktali sa IMTima i problemima sa istima, tapkal bi u "mraku" i vrlo vjerojatno puno prije si napravil štetu (da nekaj pretegnem, okrenem naopako ili da forsiram bezveze a zapravo mora ići lako ili drugačije,...), a konkretno majstor da mi to odradi nije dolazil u obzir jer mi je želja bila da si to sam složim pa da znam na čemu sam i ak nešto stane sa radom da znam otprilike do čega može biti i na što idući put moram pažnju obratit.

Uostalom ako neko misli da ima sposobnosti nešto napraviti neka proba nema što za izgubiti, a iskustvo stečeno time ne može niko nikom oduzeti ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Možda me nisi shvatil.
Ja ne velim da je utjecaj loš več da je jubito pun savjeta, a puno puta i loših.
Mnogi ljudi bez razmisljanja pogledaju prvi video na kojeg nalete i ne razmisljaju svojom glavom več se sljepo drže onog kaj su vidli i naprave si štetu.
Dok mnogi youtuberi razmišljaju samo o broju pregleda i klikova na video jer klik su penezi 😉

Nemam ništ protiv toga da ljudi pitaju ili potraže savjet na netu, samo kad si nekaj rade uz pomoč takvih savjeta nek ipak uključe i svoje vijuge i vagnu kak i kaj bi bilo pametnije

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,927
........
Ja ne velim da je utjecaj loš več da je jubito pun savjeta, a puno puta i loših.
Mnogi ljudi bez razmisljanja pogledaju prvi video na kojeg nalete i ne razmisljaju svojom glavom več se sljepo drže onog kaj su vidli i naprave si štetu.
.......
Ma je! 🤭
npr. nutricionisti preporučuju ne piti alkohol!:cry:
A baba od 100ikusur godina, svako jutro cugne domaću rakijicu, a za ručak čašu vina!:hahah:

Najnoviji postovi

Na vrh