• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Odakle je ulje ušlo to je pitanje. Jel moglo ući ako curi na crijevu koje ide na sat od temperature ulja ili je semering neki otišao? Jer ovo je baš puno ulja unutra bilo.
U anlaser obično ulje uđe kroz bendiks jer curu ulje na špagi....
Ovdje su se neki inžinjeri zmislili pa su na rupu koja služi da bi ulje curelo van ugradil čep 🤭

A onda je to na kraju kad je nivo bil dovoljan izgledalo ovak

Voda je vodić..rotor i stator se ispitiva na 220v. Ima film mislim na ovoj temi..na mjestu gdje se preko vode uspostavi luk propali i sve možeš baciti u smeče.
Nisam to znal, opral sam ih popriličan broj vodom i ispuhal pa posušil na peči.
Nisam imal problema, ali dobro je to znati za neki drugi put (y)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nisam ni ja znal pa sam dobil po ušima .

.Jednom je tata nosil rastavljen anlaser od mccormika u kanti u zabok..rekel mu je gazda ako si to sve opral u vodi nemoj ni vaditi iz auta..

Mislim ,gle..voda o struja nejdu skupa..nigdje i nikad.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Mislim ,gle..voda o struja nejdu skupa..nigdje i nikad.
Ma znam ja to, ali si nekak mislim kad se to dobro posuši kaj mu more biti....
Alternator je obično otvoren, vide se žice, pa ih polevamo nemilice dok se po grabama vozimo, dok peremo ,motore.... i ništ im nije.
Zato sam i dalje mišljenja da ni anlaseru i žicama koje su u njemu nebu od vode ništ.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ti sa reduktorom su strvarno teško smeče. Nema kaj, brzo on vrti pa motor lakše uhvati samo kaj to veselje nažalost dugo ne traje.

Ove današnje kopije starih sporih anlasera nisu puno bolje.
Iskra je nekad bila u rangu Boscha ili Lucasa, a od kad se zovu Letrika počeli su isto teško smeče prodavati.
Ovo je slika jednog takvog anlasera kojeg je proizvela Letrika (bivša Iskra) i koji je na traktoru bil cca godinu i pol dana.
Traktor čovjeku služi kao auto i svaki dan je u pogonu. Znači ima minimalno dva anlasanja dnevno, motor pali mo metak, ali mislim da ipak nije smel nakon tak kratkog vremena poderati četkice.
Malo sam se poigrao bojama u dijelu teksta.
Hvala ti na izuzetno kvalitetnim slikama, ja budem iz ove jedne izdvojio samo dva detalja, radi kojih ne vjerujem da je taj anlaser radio samo cca godinu i pol. Meni tu - ne da nešto ne štima, nego ništa mi nije uvjerljivo.
big-53141836_5a0e9f76c77623-2090584420171114_145849.jpg
Ovak, kao iznad, izgledaju originalne četkice i nosači za te anlasere, sliku sam naravno posudio na Internetu. Znači četkice su na te anlasere ugrađene punkt švasanjem / točkasto zavarene. Ovdje ispod na nosaču četkica su zamjenske četkice montirane s šarafima i maticama, znači več je prije ovog fotografiranja bio rađen popravak i zamjena originalnih četkica.
Čiš.jpg
Vide se i plusove četkice sa kabel stopicama, zelene strelice.
Čiš 2.jpg
Slika izvoda namota statora pokazuje da je netko prije izbušio na mjestu punkt švasanja / točkastog zavara radi montaže zamjenskih četkica. Ti to nisi sada bušio, jer pokazuješ dosta kratke stare četkice. Vidim da je anlaser pun "blata", ništa nenormalno, sve poznato, samo to isto dokazuje da je trebalo i duže vrijeme da se toliko toga tu u nutra formira, nakupi. Ili je to rabljeni, stari anlaser ugrađen prije godinu i pol na taj motor, ali da je novi, star samo godinu i pol, pa ne mogu se s tim baš olako složiti.
Više nije mutno, ušlo ulje u anlaser. Čime da to očistim, benzin?
Iako su kolege forumaši več napisali svoje savjete i prijedloge po ovom pitanju, možda baš i ne budu jako sretni s "mojim stavovima":
- Možeš oprati s benzinom. Iza toga ostavi anlaser na prozračnom mjestu da se duže posuši, jer u protivnom, ako se do kraja bude sušio sastavljen i na motoru, oslobodilo se bude još nešto benzinskih para i bude puknulo kod prvog anlasovanja kao iz topa, a tebe jako prestrašilo, anlaseru čak i nebude ništa. Na starima su znali izletjeti limeni poklopci, nije bitno. Operi, ispuši komprimiranim zrakom i posuši nekoliko sati. (Spriječi ponovni ulazak te vode, nafte, ulja...)
- Možeš oprati i u nafti, pa iza toga sve isprati vodom pod pritiskom. Poslije takvog kupanja opet ga ispuši s komprimiranim zrakom i suši nekoliko sati. Nafta i ulje ionako ulaze u večinu takvih anlasera sa svih strana, jer je i večina svih tih traktora masna, slinava itd., po motorima. Isto tako vodom perete Vaše traktore, motore čak s minivašima i utjerate vodu pod pritiskom u svaku poru i svaki dio, gdje znate i ne znate, gdje bi smjeli i gdje ne bi smjeli.
Onoga koji me je šlopil za vuho .

Voda je vodić..rotor i stator se ispitiva na 220v. Ima film mislim na ovoj temi..na mjestu gdje se preko vode uspostavi luk propali i sve možeš baciti u smeče.
Onome tko te šlopil za vuho, sad idi i mirne duše opali povrat posuđene šamarčine.
Ja znam kaj je i vindukbrifer, ja ga i imam, ja sam jako puno put ispitivao izolaciju tako kako si ti to naveo. Za sve u životu moraju postojati i nekakvi vražji optimalni uvjeti i onaj tko se prima posla mora nekog vraga i znati. Točno je da ako čačkamo mokre radne špule statora s 220V, da bude napravilo proboj po vodi, to je tak. Struja i voda ne idu skupa. No nije sve pak tak jako crno. Napisal sam mladom kolegi, forumašu, da slobodno ispere sve dijelove anlasera s vodom, ali ih MORA ispuhati i potom POSUŠITI. Iza toga se može raditi sve normalno.
Također je problematično i blato od prašine, bakra i grafita od četkica i ono bude provelo 220V i vdrapilo, ali eto baš zato ne može ama baš svako popravljati anlasere i motore, jer da je tak, radionice bi bile na svakom vuglu vulice, umjesto kioska za novine...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Ili je to rabljeni, stari anlaser ugrađen prije godinu i pol na taj motor, ali da je novi, star samo godinu i pol, pa ne mogu se s tim baš olako složiti.
I meni je bilo čudno, baš radi toga sam podijelil sliku sa vama.

Anlaser sam ja kupil i ugradil na traktor, možda sam i lagal pa nije od onda godina i pol, ali garantiram da više od dvije nema. Kupljen je u Traktor univerzalu u Sesvetama. Siguran sam da vlasnik traktora ima još uvijek račun. On je i rekel da smo ga stavili pred cca godinu i pol novog i da više nema garancije.
Anlaser je došel u kartonskoj kutiji i ja nisam videl na njemu oštečenja na navojima automata da ga je neko ugrađival nekad. Da bum iskren ostalo nisam ni ogledaval.
Traktor je na mojem održavanju. Čovjek je star, nažalost silom životnih okolnosti ostal je bez sina jedinca......
Prije deset let sam mu radil generalku i od onda je moje od zamjene sijalica do pumpanja guma. I zato sam siguran da po tome kod tog čovjeka nije niko čačkal.

Prihvačam mogučnost da je iz nekog razloga neko to tak ugradil na njega, ali kupljen je kao nov i tak je i izgledal. Nije bilo tragova montaže nigdje, čak ni na flanđi jer garantiram da bi to videl.

Deych

Novi član
Tu od
8 Ožu 2015
Poruka
17
Šarafe capica štelaš kak ti je kolega @Petretic549 opisal, a drugi stepen štelaš na 1,4 ako ideš na nove capice, bolcne i nosače. Može i na manje ako ima lufta kojekud.
Grafitna špaga se ne skračuje, treba ju uprešati u polutke. Današnje su tak kak jesu pa nisu na mjeru, ako ih više ne možeš uprešati i prisiljen si skračivati, ostavi sa svake strane maksimalno milimetar, najbolje za debljinu skalpera, a to je cca 0,5 mm
danas sam napravio menjavu kvačila. Nabavio sam dva paketa špagi, namakao u ulju 24 sata, dobro da sam nabavio toliko, jer dvije so bile za baciti vstran. Jedino što me bega, da su capice mnogo van, prije sa starima so bile ako gledaš sa strane negdje pravokutno na košaru, a sa novima bolcnama nosačima itd, so mnogo van. Naštelao sam ih na 68 kao u priručniku za 542, a drugi stepen 1,4. Traktor radi, al čuda mi je što so ove capice od lamele sada 54mm, a stare bile su 46-gledano sa strane su tačke bile pod pravim kutom, sada pa su na van ko da koš nebi bio stegnut. Možda ovaj set capic i nosačev drugačijih dimenzij kao original?

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Pošpricao ga Ivasolom i oprat ću ga toplom vodom, ispuhat zrakom i ostaviti vani na vjetru nek se posuši.

Imam jedan zahrđali malo manji alnaser pa ću se s njim poigrati sad kad sam donekle vidio kako to ide. Inače nisam ja od jučer, znam stihl motorke sastavljat, na Audi 80 znam glavu motora sastavit, za cijeli motor nemam dizalicu. Oko auta skoro sve sam odradim, lijepim stakla, kočnice mijenjam, diskove, čeljusti itd. Anlaser sam sad prvi put otvarao.

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
danas sam napravio menjavu kvačila. Nabavio sam dva paketa špagi, namakao u ulju 24 sata, dobro da sam nabavio toliko, jer dvije so bile za baciti vstran. Jedino što me bega, da su capice mnogo van, prije sa starima so bile ako gledaš sa strane negdje pravokutno na košaru, a sa novima bolcnama nosačima itd, so mnogo van. Naštelao sam ih na 68 kao u priručniku za 542, a drugi stepen 1,4. Traktor radi, al čuda mi je što so ove capice od lamele sada 54mm, a stare bile su 46-gledano sa strane su tačke bile pod pravim kutom, sada pa su na van ko da koš nebi bio stegnut. Možda ovaj set capic i nosačev drugačijih dimenzij kao original?
Danas te dijelove radi svatko..... mjera od oka....
Ne umaraj se sa tim, ako si mjenjal lamelu ili obje logički je da capice dođu više van u odnosu na ono staro gde su i same capice lufta kojekud imale.
Svugde po malo i nakupi se za čas centimetar.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Kako isprobavaš taj anlaser, dok nije na traktoru, opiši detaljnije , jer te nije baš lako skužiti?
Koliko točno ti znaš i prepoznaješ vrtnju anlasera na prazno?
Ne ne zajebavam te, pokušavam prokužiti kaj i kak delaš, tvrdiš anlaser je dobar, a motor ni makac?
Trrtrt je imitacija, oponašanje zvuka anlasera, koji nema dobar spoj bilo na stupiću, klemi, kabel stopici ili????
Rado bi ti svi mi pomogli, ja prvi.
Radiš i elementarnu pogrešku svih koji ne znaju o tome dovoljno, pokušavaš upaliti "samo na kleme za transfuziju", e ne bu išlo. Kleme služe samo da malo pomognu slabijem akumulatoru na izdisaju, strujom iz drugog dobrog akumulatora. Sve drugo ti je isto kao i biti nadliječnik. Anlaser u trenutku pokušaja startovanja kreče iz mirovanja s ogromno jakom strujom, mnogo jačom od švas aparata itd.
Nov akumulator..uredna instalacija a u toku verglanja vrati bendiks.pa ponovo izbaci i tako ponavlja da traktor hladan jedva upali...IMT 533..kad ga skinem radi normalno...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nov akumulator..uredna instalacija a u toku verglanja vrati bendiks.pa ponovo izbaci i tako ponavlja da traktor hladan jedva upali...IMT 533..kad ga skinem radi normalno...
IMT 533, pojasnio budem ponovo, kako se točno ponaša ispravan anlaser koji se montira na motor s šelnama, ne sa prirubnicom s 3 šarafa. Ovakav:
anlaser-traktor-imt-533-slika-42886890.jpg
Plus akumulatora, kabel, je stalno spojen na šaraf M10, matica M17. Pokraj njega je šaraf za tanku žicu, oznaka priključka 50.
Dok preko brave za paljenje dođe struja na priključak 50, automat anlasera spoji pomoćne špule na plus akumulatora (30).
Anlaser se u tim trenucima ponaša tako da pomoćne špule guraju rotor sa zupčanikom naprijed i vrši se uzubljivanje zuba zupčanika anlasera u zupčanik zamašnjaka motora. (Dakle to je zupčanik,
8746.jpg
to nije bendix, ovo ispod je bendix ...)
235621-2.png
Ukoliko se dogodi da je zub zupčanika anlasera pogodio točno u zub zupčanika zamašnjaka, pomoćne špule osiguravaju blagu rotaciju rotora anlasera i pritom se zubi zamaknu i zupčanik uleti punim profilom u zamašnjak, uzube se. Pomoćne su špule motane s dvije vrste paralelnih žica, ispravno je da je jedna vrsta namota tanja, a druga malo deblja. Oba dvije žice se jednim krajem spoje na automat, a drugi se kraj špula spaja tanja na minus četkicu, a deblja na plus četkicu.

Dok se to događa i rotor putuje prema naprijed. Na kraju rotora, iza kolektora se nalazi čelična pločica večeg promjera od kolektora, njezina je uloga da u trenutku dok se več ostvarilo dobro uzubljivanje, prijeđe preko brijega, poluge ispod automata i pritom dopusti da se brika automata spoji s donjim kontaktima na koje su spojene glavne špule statora. To je trenutak kada anlaser počne verglati motor.

Istovremeno se događa da je namotaj pomoćnih špula izrađen od deblje žice s jednim krajem spojen na plus, a i na drugom mu se kraju pojavi plus od plus četkice, na taj način zupčanik i rotor drži u položaju naprijed i zupčanik uzubljen samo polovica pomoćnih špula motana s tanjom žicom. Ukoliko je ta polovica bila pregrijana, pa je pregorjela lak izolacija ili što slično, ona ne može držati rotor uzubljen, pa ga povratna opruga vrača, u tom trenu se isključi napajanje glavnih špula, pa druga polovica pomoćnih špula provede struju i ponovo potegne rotor naprijed i tako to može u nedogled, nutra,van, nutra, van, a krivac je polovica pomoćnih špula koja ima zadatak držati rotor dok se ne isključi brava za paljenje i prekine struja na priključak 50.
Eto, to je to.

Posljednje uređivanje:

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
De mi ovu riječ...špule..bolje objasnite...ja danas odnio majstoru alnaser i vidim po njemu da nezna odkud da počne...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@vrsani123
Malo prije mi @Lee Champa bubne da nema za kupiti drukčijih ležajeva osim ZZ, a sad ti pitaš da ti pojasnim što su špule.
Zavojnice, namotaji...
Evo pokazujem ti tuđu sliku:
IS18500808A-02.jpg

Ako je to majstor - koji ne zna od kud da počne onda :cry:🥳

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Dobar je majstor...stvar je u tom što ga spoji na stolu dvadeset puta i on odreaguje normalno...al kad ga stavim na traktor pod opterećenje on izbacuje

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Zaboravili su ti napisati da na tom anlaseru postoji i mehanički dio osim električnog. Ispod zupčanika postoje lamilice koje se daju štelati a služe..... potraži negde na forumj je Motohod objašnjaval kaj i kak.
Ja u tim zahvatima baš i nisam doma ali mislim da bi problem i tu mogel biti kaj on na stolu radi, a na traktoru izbacuje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
A da razlikujemo pojmove izbacuje ili proklizava?
Kuplung, spomenute lamelice može proklizavati, tada anlaser ne izbacuje pretpostavljam rotor iz zamašnjaka, nego se stabilno vrti, motor stoji i anlaser neobično fučka...
Napisao je ako se ne varam da mu anlaser izbacuje, ako nije, ako mu proklizava onda sam ja u svojem razumijevanju i odgovoru "promašio ceo fudbal". Onda se sramim.

Najnoviji postovi

Na vrh