Ti sa reduktorom su strvarno teško smeče. Nema kaj, brzo on vrti pa motor lakše uhvati samo kaj to veselje nažalost dugo ne traje.
Ove današnje kopije starih sporih anlasera nisu puno bolje.
Iskra je nekad bila u rangu Boscha ili Lucasa, a od kad se zovu Letrika počeli su isto teško smeče prodavati.
Ovo je slika jednog takvog anlasera kojeg je proizvela Letrika (bivša Iskra) i koji je na traktoru bil cca godinu i pol dana.
Traktor čovjeku služi kao auto i svaki dan je u pogonu. Znači ima minimalno dva anlasanja dnevno, motor pali mo metak, ali mislim da ipak nije smel nakon tak kratkog vremena poderati četkice.
Malo sam se poigrao bojama u dijelu teksta.
Hvala ti na izuzetno kvalitetnim slikama, ja budem iz ove jedne izdvojio samo dva detalja, radi kojih ne vjerujem da je taj anlaser radio samo cca godinu i pol. Meni tu - ne da nešto ne štima, nego ništa mi nije uvjerljivo.
Ovak, kao iznad, izgledaju originalne četkice i nosači za te anlasere, sliku sam naravno posudio na Internetu. Znači četkice su na te anlasere ugrađene punkt švasanjem / točkasto zavarene. Ovdje ispod na nosaču četkica su zamjenske četkice montirane s šarafima i maticama, znači več je prije ovog fotografiranja bio rađen popravak i zamjena originalnih četkica.
Vide se i plusove četkice sa kabel stopicama, zelene strelice.
Slika izvoda namota statora pokazuje da je netko prije izbušio na mjestu punkt švasanja / točkastog zavara radi montaže zamjenskih četkica. Ti to nisi sada bušio, jer pokazuješ dosta kratke stare četkice. Vidim da je anlaser pun "blata", ništa nenormalno, sve poznato, samo to isto dokazuje da je trebalo i duže vrijeme da se toliko toga tu u nutra formira, nakupi. Ili je to rabljeni, stari anlaser ugrađen prije godinu i pol na taj motor, ali da je novi, star samo godinu i pol, pa ne mogu se s tim baš olako složiti.
Više nije mutno, ušlo ulje u anlaser. Čime da to očistim, benzin?
Iako su kolege forumaši več napisali svoje savjete i prijedloge po ovom pitanju, možda baš i ne budu jako sretni s "mojim stavovima":
- Možeš oprati s benzinom. Iza toga ostavi anlaser na prozračnom mjestu da se duže posuši, jer u protivnom, ako se do kraja bude sušio sastavljen i na motoru, oslobodilo se bude još nešto benzinskih para i bude puknulo kod prvog anlasovanja kao iz topa, a tebe jako prestrašilo, anlaseru čak i nebude ništa. Na starima su znali izletjeti limeni poklopci, nije bitno. Operi, ispuši komprimiranim zrakom i posuši nekoliko sati. (Spriječi ponovni ulazak te vode, nafte, ulja...)
- Možeš oprati i u nafti, pa iza toga sve isprati vodom pod pritiskom. Poslije takvog kupanja opet ga ispuši s komprimiranim zrakom i suši nekoliko sati. Nafta i ulje ionako ulaze u večinu takvih anlasera sa svih strana, jer je i večina svih tih traktora masna, slinava itd., po motorima. Isto tako vodom perete Vaše traktore, motore čak s minivašima i utjerate vodu pod pritiskom u svaku poru i svaki dio, gdje znate i ne znate, gdje bi smjeli i gdje ne bi smjeli.
Onoga koji me je šlopil za vuho .
Voda je vodić..rotor i stator se ispitiva na 220v. Ima film mislim na ovoj temi..na mjestu gdje se preko vode uspostavi luk propali i sve možeš baciti u smeče.
Onome tko te šlopil za vuho, sad idi i mirne duše opali povrat posuđene šamarčine.
Ja znam kaj je i vindukbrifer, ja ga i imam, ja sam jako puno put ispitivao izolaciju tako kako si ti to naveo. Za sve u životu moraju postojati i nekakvi vražji optimalni uvjeti i onaj tko se prima posla mora nekog vraga i znati. Točno je da ako čačkamo mokre radne špule statora s 220V, da bude napravilo proboj po vodi, to je tak. Struja i voda ne idu skupa. No nije sve pak tak jako crno. Napisal sam mladom kolegi, forumašu, da slobodno ispere sve dijelove anlasera s vodom, ali ih MORA ispuhati i potom POSUŠITI. Iza toga se može raditi sve normalno.
Također je problematično i blato od prašine, bakra i grafita od četkica i ono bude provelo 220V i vdrapilo, ali eto baš zato ne može ama baš svako popravljati anlasere i motore, jer da je tak, radionice bi bile na svakom vuglu vulice, umjesto kioska za novine...