Meni to nije jasno da u ovo vrijeme tehnologije i takvog napretka, nitko ne moze normalne dijelove za generalku proizvesti.
Pa daj napravi te klipove i karike da poduraju, a ne sad u ovo vrijeme fusariti s tim.
****** ih mobiteli, televizori i racunala, dok nemre napraviti obicne dijelove za generalku za tak jednostavan motor.
Cijeli svijet odlazi u k...
to je danas najlakše, kriv je inžinjer. kompjutor to ništa ne valja. e u moje doba mi smo crtali sa olovkom to je ono pravo.
nama je na faks sada došo profesor ir General elektrika koji je dobil nogu(dobil je cijeli odjel nedgje oko 150 ljudi znam ih ja više). čovijek je radil u konstrukcijama i imal je malo veči položaj. e sada slušajte kako to funkcionira. tako je oduvijek funkcioniralo. samo je u jugi IMT delal dobre dijelove ali tko je to plačal.
svaki zadatak(projekt) ima ulazne vrijednosti. ti hočeš takav klip. konstrukcija (inžinjerija) če napraviti dokumentaciju i postupak izrade da najbolje odgovara onome što ti hočeš. stime moraž uzeti u obzir sa kakvom opremom inžinjerija raspolaže. onda sva ta dokumentacija (projekt ) ide na potvrdu u financije. e onda finacije iskrižaju pola (doslovce nemaju pojma o ničemu njima čelik i gus je sve isto željezo je željezo). taj se projekt vrača u konstrukciju oni u konstrukciji naprave kako im narede u prodaji i to ide u proizvodnju. i da svaki korak u tom lancu košta.
sada če svi tokari i metalci da se napale. pa ja rukom nacrtam vratilo za svemirku raketu i istokarim sve najbolje. problem nastaje kada ti imaš stroj sa više dijelova. kada radiš modifikacije na nekim dijelovima. vodiš arhivu. nikako nemože arhiva vođena papirnato biti bolja od računalne. kada ti nemaš svu opremu za izradu pa moraš slati u drugu tvornicu nešto na obradu/izradu. kaj buš poštom slal nacrt? skeniraš nacrt i pošalješ sliku email opet nemožeš modificirati nacrt jer nije dwg ili neki drugi.
ja dođem u državnu instituciju i tamo neka baba tipka po računalo sa kažiprstima ko da je šlagirana on ramena pa na dolje. čekam u redu , pa se sustav ruši , kolegica je na godišnjem , kolegica je bolesna.
dođem na praksu po papire da sam odradil praksu odem u ured tamo rade 4 tajnice (financije) za cijelu firmu od 150 ljudi i dva velika pogona koji su odvojeni jedno 5 km. žena od 30 godina mene gleda u oči i tipka objema rukama papire. gotovo za 5 min.
ako hočemo biti konkurentni (realno ako zaostanemo(što i dosta zaostajemo) izgubiti čemo državu(realno hr je EU kolonija)) moramo prihvačati nove tehnologije, educirati se i ona kadrove koji se protive tome odbacivati i uništavati.