• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

zveroboy

Član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
32
Nedavno, prije par tjedana, sam natocio INA Super 5 u linijsku Bosch pumpu. Sipao sam ulje dok nije na preljevnu cjevcicu na pozadini linijske Bosch pumpe krenulo curiti van. Nakon tog inicijalnog sipanja ulja u Bosch pumpu, neko vrijeme je curilo van na preljevnu cjevcicu, i zatim je prestalo, to je trajalo cca 15tak minuta, nakon sipanja ulja.

Ono sto sam od tada primjetio je da je to podrucje ispod Bosch pumpe masno nakon sto koristim traktor.

S obzirom da sam nov u cijeloj prici sa koristenjem traktora, jel to normalno da izgleda i dalje baca van na preljevnu cjevcicu Bosch pumpe nakon sto se traktor koristi? Obrisem krpom, i iduci put nakon koristenja traktora, isto podrucje je opet masno. To nije bio slucaj dok nisam sipao ulje u Bosch pumpu, ili barem ne u toj mjeri, da bih to registrirao.

Traktor je IMT539, i koristim ga povremeno za malciranje/kosnju trave sa roto malcerom iste sirine kao i traktor, roto malcer koji ima 3 noza na ruci koja je montirana na osovini koja izlazi iz reduktora.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,694
To je normalno, ako te to smeta na prelivnu cijev navuci neku plastičnu pa spusti negde dole da ne masti po bloku i karteru.

zveroboy

Član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
32
Lezao sam danas pod traktorom (IMT 539), i primjetio sam da fali jedan spojni saraf, ne na strani, koja spaja motor i mijenjacku kutiju, nego na strani koji spaja mijenjacku kutiju i zadnji segment gdje su zadnji kotaci.

Dakle ne na strani zvona, nego na suprotnoj strani fali jedan saraf.
Ako netko zna koja je specifikacija tog sarafa i matice, ili gdje mogu pogledati specifikaciju tog sarafa i matice? Hvala.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
Lezao sam danas pod traktorom (IMT 539), i primjetio sam da fali jedan spojni saraf, ne na strani, koja spaja motor i mijenjacku kutiju, nego na strani koji spaja mijenjacku kutiju i zadnji segment gdje su zadnji kotaci.

Dakle ne na strani zvona, nego na suprotnoj strani fali jedan saraf.
Ako netko zna koja je specifikacija tog sarafa i matice, ili gdje mogu pogledati specifikaciju tog sarafa i matice? Hvala.
Skini si katalog rezervnih dijelova, pa manual za održavanje i malo ih prvo prouči. Molim te...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
Lijepo @Pjero od tebe, što si ti njemu servirao "na poslužavniku". Samo pazi da ne dobiš povratnu kritiku, nisi naveo čvrstoču vijka i matice... S takvim pristupom, naši mladi budu i dalje sve čekali samo servirano na pladnju.
Bilo bi bolje i pametnije ne im dati ulovljenu ribu, nego udicu, pa neka se pripreme za život, neka vlastitim znanjem i sposobnostima ulove prvu ribu giricu... Samo takav pristup bude osigurao korak naprijed i napredak društva. I forum bi morao usmjeravati na to.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
Za sve one koji sad imaju namjeru igrati se advokata, postaviti se na trepavice itd., samo mala napomena, ja sam na poslu, našem HR društvu isporučio nekoliko državnih prvaka - doprvaka i profesori njihovih strukovnih škola su to cijenili. Imao sam pristup u kojem mlada osoba mora samostalno zagrabiti u problem, razgrnuti smetnje oko sebe, ali i imati odlične i čvrste temelje u znanju, poznavanju problematike. I vidi vraga, naša su djeca šegrti rasturili, naša su druga djeca (gimnazijalci) rasturili u Americi, (ne jednom i nikada više, nego dvije godine za redom,) među njima je i moj dečko, nemam se kaj sramiti. Dobio je i poziv neka prijeđe k' njima na fakultet, nismo prihvatili, završio je FER i nije ga sram. Nije sram ni naše šegrte s posla, otimali su se za njih iz drugih jako zahtjevnih sredina, sad su tamo predvodnici struke, cijenjeni mladi rukovoditelji.
Jasno ne mogu to tako baš svi, ali i to je život, dajmo mladima šansu da se pokrenu u HR.
Hvala i lp

zveroboy

Član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
32
Pod zadnje, @plus si htio da brusim i rastavljam poklopac za cijev gdje se sipa ulje na IMT533, koji sam od prethodnog vlasnika traktora dobio kao poklopac rezervoara na IMT539, pa sam imao problem, da je taj krivi poklopac, dihtao i stvarao vakuum u rezervoaru.

Sve OK, pretpostavljam da si u nekoj tehnickoj struci, i to je tvoj nacin razmisljanja i pristup rijesavanju problema. Ja sam kupio drugi poklopac rezervoara, jer nije skup, i jer je to rijesilo problem koji sam imao, na nacin koji mi je taj tren bio najprakticniji, i najmanje vremenski zahtjevan.

Meni mehanika nije struka i treba mi pomoc i savjet, jer sam novi vlasnik i novi korisnik traktora, i zato sam na forumu, i hvala svima koji su voljni pomoci i dati savjet. Vec neko vrijeme citam redom ovu temu od pocetka, s ciljem da naucim sto mogu iz nje, i do sada sam procitao redom od stranice 1 do stranice 230 (i nemogu reci da se sjecam da sam vidio i jedan tvoj post u istoj do te stranice). I procitat cu temu i do kraja kako ulovim vremena. Za postati strucnjak, treba i vremena i iskustva, od cega niti jednog trenutno nemam u izobilju, i zato sam tu i pitam sto neznam, stoga mi je zao da te moji upiti provociraju.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
Dečko, ja sam tebi predložio da izbrusiš nepotrebnu farbu, boju s poklopca rezervoara, kako bi ti vidio ima li, ili nema rupicu za odušak itd. To je trebalo tebi ne meni. Nema sad to veze.
To što si ti sad postao vlasnikom i korisnikom jednog oldtajmera, prastarog IMT 533 ili 539, to ne znači da svi sad moraju uključiti svoje vremeplove i satove cca 40 godina u nazad, da bi tebi podilazili i učili te abecedi održavanja tog trajtora. Postoje milinuni tekstova o tome, a tebi je bitna linija manjeg otpora... Ja ti nisam baš za to, a ti se sad ljuti koliko ti paše. Evo ti udica, pecaj, nalovi ribu za složiti si večeru, samo tako budeš postao hranitelj obitelji i koristan član društva. Ako me ne razumiješ ne brini, ima nekih koji me budu razumjeli. Lp

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
Pod zadnje, @plus si htio da brusim i rastavljam poklopac za cijev gdje se sipa ulje na IMT533, koji sam od prethodnog vlasnika traktora dobio kao poklopac rezervoara na IMT539, pa sam imao problem, da je taj krivi poklopac, dihtao i stvarao vakuum u rezervoaru.

Sve OK, pretpostavljam da si u nekoj tehnickoj struci, i to je tvoj nacin razmisljanja i pristup rijesavanju problema. Ja sam kupio drugi poklopac rezervoara, jer nije skup, i jer je to rijesilo problem koji sam imao, na nacin koji mi je taj tren bio najprakticniji, i najmanje vremenski zahtjevan.

Meni mehanika nije struka i treba mi pomoc i savjet, jer sam novi vlasnik i novi korisnik traktora, i zato sam na forumu, i hvala svima koji su voljni pomoci i dati savjet. Vec neko vrijeme citam redom ovu temu od pocetka, s ciljem da naucim sto mogu iz nje, i do sada sam procitao redom od stranice 1 do stranice 230 (i nemogu reci da se sjecam da sam vidio i jedan tvoj post u istoj do te stranice). I procitat cu temu i do kraja kako ulovim vremena. Za postati strucnjak, treba i vremena i iskustva, od cega niti jednog trenutno nemam u izobilju, i zato sam tu i pitam sto neznam, stoga mi je zao da te moji upiti provociraju.
Hajde da otklonimo tvoje sadašnje laži.
Sad pišes o poklopcu cijevi za nalijevanje ulja, a temu si otvorio o poklopcu rezervoara.
Sad se fino pokrij po ušima, budi manje brzoplet u izjavama i naravno imaj lijepi dan. Prije upotrebe uključi mozak, pamet, molim te, nije svijet počeo s mojom generacijom, a bome niti s tvojom. Knjigu u ruke i čitaj. Sve je to opisano. Lp

Prilozi

• Screenshot_20250810_131139_Adblock Browser.jpg
    Screenshot_20250810_131139_Adblock Browser.jpg
    33.7 KB · Pregleda: 13
  • Screenshot_20250810_131207_Adblock Browser.jpg
    Screenshot_20250810_131207_Adblock Browser.jpg
    34.4 KB · Pregleda: 13

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
Samo kokice, uzmi i grickalicu za nokte, koščice za luzati, mrzli gemišt, ili pivicu, vrag ti samo kokice 🤣

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
Hvala, ne sekiram se, upravo mi se vrnuo dio obitelji z planinarenja po Ravnoj gori, ja sam doma bio dobrovoljni dežurni kuhar. Zakaj bi se sekiral, slagal sam sve kaj mi paše 🤣🤣🤣

zveroboy

Član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
32
Hajde da otklonimo tvoje sadašnje laži.
Drago mi je da si me optuzio da lazem, to prije svega govori o tebi i tvom nacinu komunikacije.

Koga zanima da li ja lazem ili ne, moze procitati postove sa pocetku na linku ispod, i stranicu iza toga.

I par relevantnih citata sa stranice 785.
Daj ti pošmirglaj taj tvoj ćep, skini mu svu tj boju i onda ga temeljito pregledaj. Napravi to malo brže, ne tek nakon pet, šest dana. Hajde molim te i poslikaj ga poslije šmirglanja.

Za pošmirglati tu boju, ili ostrugati s nožem ti treba 1 min, ako i toliko. Kako ti želiš, neka tako i bude.
To je čep na cijevi od ulja 533 i nema rupu.
Kak znam?
Isel sam pogledati i zamjenti čepove ulja i goriva . Paše. Sad imam crne prste od
ulja i smrde po nafti :hahah:

zveroboy

Član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
32
Sad pišes o poklopcu cijevi za nalijevanje ulja, a temu si otvorio o poklopcu rezervoara.
Poklopac u pitanju se na kraju ispostavilo da je od cijevi za naljevanje ulja, ito sa sasvim drugog modela traktora.
Slabo pratis temu.
Sad se fino pokrij po ušima, budi manje brzoplet u izjavama i naravno imaj lijepi dan. Prije upotrebe uključi mozak, pamet, molim te, nije svijet počeo s mojom generacijom, a bome niti s tvojom. Knjigu u ruke i čitaj. Sve je to opisano. Lp
Sve sto si tu napisao vrijedi u jednakoj mjeri i za tebe.
Upit o sarafu, si pretvorio u cirkus. Cemu? Ne bih rekao da si dijete. Uglavnom, @plus i ti uzivaj u nedjelji.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,237
@zveroboy a kaj ako ti velim da sam ispao obična budala koja ti je htjela pomoći, a ti kao ne stigneš ošmirglati ćep, zahebi to... "Pomozi sirotu na svoju sramotu", je naš narod odavno zaključio. Tu mislim prvenstveno na tvoj nastavni, ili ovaj kao zadnji pokušaj komunikacije. Nemam ti ja više ni volje, a ni vremena za takvo što s tobom. Po vojnički, od mene "voljno si".

Najnoviji postovi

Na vrh