Ovako...
Manji IMT traktori s 5 brzinskim mjenjacem imaju vrlo cesto problema s izbacivanjem iz 4. brzine ne nizbrdicama, pogotovo pod teretom. I ja na 549 imam taj problem
To te ne treba zabrinjavati puno, posto su stariji traktori kvalitetnije izradjivani, pa je manja sansa da ces imati takav mjenjac...
Sto se hidraulike tice, podizi i spustaj, ako se podizne poluge tresu, ulje je jako prljavo i treba zamjenu, ili je pumpa dobila. Potom prikopcajte neki prikljucak i dizi spustaj da vidis kako se ponasa onda.. Digni prikljucak i ugasi traktor i trebao bi se spustati polako, a ako se prebrzo spusti, treba mijenjati gumice u hidraulicnom sistemu. Dakle, tanjurace se spuste u roku od par minuta...
Pregledaj motor u kakvom je stanju, a ako je frisko opran, posebno ga pregledaj da li mozes pronaci mijesta gdje ulje curi na spojevima. Takodjer prije paljenja pogledaj koliko ima u njemu ulja, te da u ulju nema spene. Kad se motor zagrije, izvadi mjerac ulja van i progasiraj traktor i gledaj da li na mjestu gdje je mjerac bio ide dim, ili ulje van. Ako se pojavljuje ista, Najvjerovatnije su karike lose... Takodjer pogledaj da li jako dimi na auspuh, ta je li dim plavicast. Crni dim je normalan, i to neka te ne brine.
Stavi blizu auspuha komad neke tkanine (najbolje bijela krpa) i gasiraj traktor, ako je masna, traktor "jede" ulje, jer ono prolazi kraj karika i tako zavrsava u auspuhu. Iskusniji ljudi mogu po mirisu dima osjetiti da li sagorijeva ulje ili ne.
Upravljac treba imati lufta, ali ne vise od pol kruga...
Sto vise da ti kazem... Vjerovatno neces imati termostat na traktoru, jer ljudi ne znaju pa ih vade van, jer po zimi ne mogu usuti vodu u traktor dok se termostat ne otvori. Svakako to pitaj covijeka, jer ako je termostat skidan, traktor je stalno radio u HLADNOM rezimu rada. Moj 539 ima izvadjen termostat, ali je svejedno dogurao do 28 godina starosti, ali ako zbilja ima tako malo sati, svakako stavi termostat i antifriz u njega...
Eto, ako se jos cega sjetim, javim ti, ali je to u biti to...
Kocnice su mehanicke, nema tu puno mudrosti, ili rade ili ne rade
, tako i upravljac...