• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT dorade i prerade.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Provokator !!! :biggrin:

Ovo ti je interesantan usporedba i u pravu si potpuno. Dok su drugi napredovali i išli s tehnologijom napred IMT je ostal na istom, samo si u krivu što se tice razloga. Nisu za to krivi nikakvi inžinjeri nego PARE druže, pare su krive. Srbija je kao i ostale EX YU zemlje pokradena do temelja i umjesto da se ulagalo u napredak ulagalo se u tajkunske džepove. To je pravi razlog NEmodernizacije. A da se novac ulagao u modernizaciju to su danas mogli biti traktori puno višeg ranga nego što jesu. Ovako je ostao jadni mali IMT zostao u vremenu 70ih godina prošlog stoljeca. A iz istih razloga u u pi*du mile matere otišli i Torpedo i Crvena zastava i mnog, mnogi drugi, da sad ne nabrajamo. Pljacka do bola.

Na stranu pljacke i kriminal, al nemoj si utvarati da bi koja od tih firmi opstala.
Pa nisu sa zapada nista slali sto bi bilo konkurencija njima i njhovim proizvodma.
Npr. Imt je i tih 70tih bio debelo zastario traktor, al mi za bolje nismo niti znali.
Vec onda nas je vrijeme pregazilo.

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
U odnosu na koga je bio zastario 70ih? Na Zetora, Ursusa....?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Ima gospodara ali su rijetki i sve rijeđi, a njihovi dede i bake su ta imanja stvorili s tom zastarjelom tehnologijom jer nisu imali da kupe ondašnju modernu.
Onaj Fend na kojem onaj djedica sjedi je novi koštal u ono vreme ko cjela linija u IMT-u.

Nagrdili ste tu "zastarelu" tehnologiju koja ide dok ova "moderna" moli Boga da se ne pokvari.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Muha, lako si sa tom tehnologijm u onom zatvorenom sustavu bil konkurentan. A sustav je taman potrajao da nas vrjeme ne pregazi, nego izgazi.
Ja nemam nikaj protiv IMTa, dobar je ako ne zivis iskljucivo od poljoprivrede.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Taj sistem je bil dobar za srednju klasu i svakog ko je htel preživeti od dve kravice i par purana. Svi smo na tome odrasli i bilo nam je odlično.
Možda zato i nije bilo interesa za razvojem, ustvari potrebe.

Manje pile za narod, veče za gazde, a največe za zadruge.
Za svakog ponešto i svima dobro, a danas ....

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Je, tko nam je kriv kaj je dosel lugar i van sume nas najuril:icon_toilet:

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Ima gospodara ali su rijetki i sve rijeđi, a njihovi dede i bake su ta imanja stvorili s tom zastarjelom tehnologijom jer nisu imali da kupe ondašnju modernu.
Onaj Fend na kojem onaj djedica sjedi je novi koštal u ono vreme ko cjela linija u IMT-u.

Nagrdili ste tu "zastarelu" tehnologiju koja ide dok ova "moderna" moli Boga da se ne pokvari.

Tocno tak.

I to debelo zastarjeli....

Slobodno malo pojasni na kaj misliš. Kaj je to Zetor ili Ursus imal 70 ih a ovaj nije?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Idem ja u Gudovec napredovat jer ova napredna tehnika mi ovak preko neta više nije fora.
Drugi je osječaj kad ti to malo dodirneš pa još ako naletiš na otključana vrata i volana se primiš ......

Ajd bok.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Usudim se reci da je zetor sa svojom serijom x0xx 1961 kad je izasel bil jedan od najnaprednijih traktora Europe, nazalost predugo je ostal na toj tehnologiji. Ne govorim od doradjenosti, al o naprednoj tehnologiji svakak. Kao prvo, zetor je rijetki proizvdjac koji je cak lezajeve sam sebi proizvel, dakle sve vlastita ideja i proizvodnja. nije licencni traktor, ali niti iz kataloga.
Prednost, koje se mozda u eksploataciji sve i nisu tak pokazale, ali.....: DI motor, unificirana gradnja/jeftiniji dijelovi i proizodnja, velik izbor brzina, hidro kocnice, kardan prek mjenaca, serijska spera, kompresor, dvostupanjsko kvacilo, dobre kabine, naslo bi se jos...

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
365
hebeš tehnologiju ... moj djed je radio s konjima, odkido je od usta živio na zafriganoj čorbi i uspio kupit 6 jutara zemlje, stari je s "tehnologijom 533" uspio kupit 1 jutro, a ja ... ja nemam ni za naftu

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Hodor je dobro opisal,nije tema al evo jedan detalj za zetora,ranih 60-tih kad je krenul ozbiljnije sa razvojem svojih motora napravili su dizela ak se ne varam sa jednim klipom i direktnim ubrizgavanjem bez grijaca i odrzao se do danas svugdje i pokazao jako dobar i izdrzljiv.

A recimo wje jos 91’ ugradival komorase...

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Do 90tih su manje vise svi motori u automobilskoj industriji bili IDI, osnovni razlog je sto su bili mirniji i sve kaj proizlazi iz toga, ali i cinjenica da su dieselski motori bili derivat iz vec postojeceg benzinskog, i bila je upitna trajnost takvog motora sa DI.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
_Krivo sam napisal,nasel sam tocan podatak o direktnom ubrizgavanju goriva i tevrste glave motora,a to je bilo 1949 na modelu T30 i zetor je prvi u svijetu koji su izmislili i ugradili na radni stroj takvu vrstu ubrizgavanja.
Nadam se da se moderatori nebudu ljutili al jako zanimljiva cinjenica:
he 25, except the cylinder heads. The Zetor 30 was one of the world's first tractors with direct Diesel injection. It was promptly awarded on the Prague Agricultural show with a gold medal. However, the*Communist Central Office decided that the 30 would not be serial produced, they decided that a tractor with higher power should be developed...(subject changes not*to politics here)
A*three cylinder tractor
also appeared*in this era. The engine was a combination of one and a half*T25 engines. It's power was 29 hp at 1400 rpm.

Specifications of the

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448

Nemrem izdurat da ne kažem.Neku večer sam rekel ovo u nešto drukčijem obliku, i sad stojim kod svake riječi kaj sam onda napisal. Prirodno je da postoje dvije strane ; oni koji mogu bolje ( i neka mogu ) , i oni koji ne mogu ,pa rade s onim što imaju ( u ovom slučaju IMT).Htio sam samo dati na znanje ( iako se to zna) , da mnogi ( ne svi) nisu ni probali radit sa "starom tehnologijom", pa o njoj raspravljaju.Kao 8-godišnjak sam jahao na kobili u 4 u jutro po kukuruzi ,dok je stari plužio sa okapačem kojeg su mnogi od dječeka sa foruma možda vidjeli negdje zatrpanog cviječem na nečijem "seoskom turizmu".Kad se sjetim tog vremena , i kakvo je bilo olakšanje kad je u dvorište došao prvi traktor , naravno IMT ,pa nemogu mu onda baš j....at sve po spisku. Meni su ovi traktori ili poluproizvodi ,kak hočete , povoljni za održavanje, i sasvim mi dobro služe.
Evo sad bum opet dobil po čipki od nekoga , al znam da nisam sam u mišljenu.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Oficir, znaci ti utezi se ugraduju iz unutrasnje strane felge? Da barem mogu naletjeti gdje na to, kupio bi.. Prvi mi nisu potrebni..

A ovo sto je napisao Tino da je Imt poluproizvod, apsolutno je u pravu, pa sto god vi rekli..
Imam ja dva komada pa znam o cemu pricam..
Jos ovaj stari iz 80-tih je tak tak i taj bude ostal na imanju (za godinu, dve bude dobil generalku), a ovaj iz 2000-te bude odleprsal samo tak.. I najvjerojatnije ga bude zamjenil neki Zetor ili Fiat..

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Ovo je otislo daleko od teme. Vecina je nekad imala stojadine i fice,a danas vozi kojekakve golfove,mercedese,audije.... zasto i danas ne vozite fice i stojadine? Mani te se suplje price,da vecina ima mogucnosti kako bi se rijesila tih starih IMT-a. Imam 25 godina i najmanje sam 10 godina radio sa starim IMT-om. Danas ga drzimo samo za sitne poslove,ove godine nije ukupno odradio 5 sati. Nikad se vise na njega necu vratit.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Da budem malo realan ili zločest,deda,tata je kupio traktor a vi..............Ne vjerujem u priču da je sad puno teže,i njima nije bilo lako ali su bili naviknuti i fizički radit.Kod nas je isto samo lapat i kukat ali nešto radit fizički ne.:icon_axe::icon_axe::icon_axe:

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
365
aman s jutra vinograda se kupovao novi 539, ja sad sa 4 čisto imam za godišnju minimalnu plaću

ljudi su sa 10 krava živili i školovali čitav čopor djece, a danas sa 100 nemogu, da je onaj u ono vrijeme imo 100 krava taj bi bio bogataš

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Abarth ja sam Kineza platio svojim novcem,a ne stari, radeci u sumi(izvlaceci trupce) i balirajuci sijeno,a u isto vrijeme sam studirao. Tako da nemoj to da generalizujes. Naravno zaradio sam ga sa 539,ali dosta mi je zivota odnio. Vjeruj mi sa Kinezom uradim po 2000 bala i vratim se kuci odmorniji nego sa 539 1000 bala.

Najnoviji postovi

Na vrh