B
Bobo
Guest
čitam ja ovu cijelu temu i vidim da je bobi jedini cilj popljuvat torpedo.... Bobo, izvini al da imas imalo u glavi pa da time mućneš skuzio bi neke stvari.:idea::scratch Je istina da znaš puno o imtu i time si mnogima pomogao ali, nemoj zato pljuvat po drugima. Po tvojim postovima bi se moglo reci da si pomalo ograničen, bez uvrede (imt, imt i samo imt)... ti si skuzio da je imt nepolomiv (do 80 ks) i sada ti je to jedini kriterij po kojem rangiras traktore. Tako npr. ne uzimas u obzir gabarite traktora, poteznu moc traktora (masu), hidrauliku (količina ulja, protok pumpe, koliko ima izvoda za priključke,..), koliko je traktor pogodan ili jednostavan za održavanje (koliko često se mora nesto raditi na traktoru, (npr. čistit hladnjak(imt), prati motor (torpedo)) pristupačnost dijelova, cijene dijelova, količine ulja i sl),.
Svaki traktor gledas po tome koliko bi on izdržao u rukama gazde ili vozača koji za njega ne mari ni 1 ppm (valjda znaš šta je to), i to bez obzira na to koliko je on dobar za dobrog gazdu ili vozača (koliko je udoban, bučan u kabini, grijanje kabine i slično). Jel si čuo za termin "FUNCIONALNA POGODNOST", ili za pojam "OPTIMALNO"? Vjerujem da nisi!!
Bez uvrede!
Sa poštovanjem!
Ah, krecemo OPET...
Koliko puta ja moram pisati da se torpedo i kod dobrog gazde jednostavno nije pokazao kao dobar traktor?!? Nije me briga za ravnice nepregledne i sta ti ja znam sta sve ne, mene zanima rad na brdovitom terenu, po cjeli dan u ljetu, gdje ja nemam vremena svakih par sati prati motor od pljeve iza kombajna (malo karikiram, al me kuzite) ako gazda nema vremena za te stvari, njegov radnik (kojih u mom kraju nema a da su imalo normalni) nema vremena pogotovo, cak ce taj "radnik" nekad raditi s ciljem da ga pokida, jer mu se ne da cjeli dan sjediti u traktoru... Mogu ti poslikato 7506 koji je dosao covjeku u dvoriste sa preslozenim mjenjacem i od kad ga ima svake godine neki bog se pokvari. Za njega je dao 577 bez prednje vuce kojem je on bio prvi vlasnik, samo zato jer je bio pred generalku i izganjan, samo ne znam tko je tu koga zezno u cjeloj prici, jer generalka na 577 ne moze kostati kao sarafanje svake godine po mjenajcu...
dalje, citam u zadnje vrijeme po forumu da se vise ne moze ni nabaviti dio kako treba za torpeda a da icemu valja...
Koji god sam torpedo vidio u mom kraju i pricao s gazdama, NITI JEDAN nije zadovoljan s traktorom... Kolega ima 4806 i nikad dublje ne ore s njim od 20cm (2x10" IMT plug)i opet je imao kvarova na mjenjacu... tanjuracu ima OLT 20 diskova tako da traktor niposto nije preopterecen...
Mogao bi do prekosutra pricati o tome kako se torpedo pokazao "dobar" ovdje kod nas i koliko ga svi "vole" da ih se moze nabrojati na prste... Evo, i clan foruma "jokapz" ima 6006 i koliko je on puta mjenjao poluosovine na traktoru?
A sad na temu i na IMT...
Iskustva imam s IMT-om malo i previse da bi to uopce bilo i upitno... pocevsi od 533, pa preko svih medjumodela do 5136. Najveci kvar za koji ja pamtim u mom dvoristu je mjenjanje hidraulicne pumpe na 539, jer od kad ja za taj traktor znam, do tad ulje u hidrauliku NIKADA nije bilo mjenjano, a traktor tad bio 20 godina star i imao 6 000 sati. na mom 549 samo karike mjenjane (tvornicka greska) i sto majstor nije dobro sastavio karter, ap je curjelo ulje, sto sam popravio sam za 50 kn troska...
Veci IMT-i 577, 5106 i 5136 su imali jednu veliku manu, a to je automatsko ukapcanje prednje vuce, gdje se prilikom oranja uvratina ili tanjuranje prvi trag prednja vuca stalno ukapcala i i kapcala, tako malo po malo kidalo krizeve kardana dok nije pukla poluosovina. kad se reduktor prepravi u rucni, problema s prednjom vucom NEMA... takodjer, redovnom promjenom ulja u mjenjacu, na Brenama kardan radi bez greske, no ljudska skrtost i ljenost rade svoje...
Torpedu svaka cast, ali ja u njega ne stanem 7506 sam vozio jedno ljeto na silos 2-3 puta i kad mi volan struze po stomaku (130kg sam tad imao) ja znam da je to sve samo ne udoban traktor... limarija na sastavu poda i kabine toliko vibrira da je to strasno, a da se prednaj sajba ne da otvoriti, aj bi se po lejtu u njemu skuhao, cak i u transportu...
Jedan clan foruma, dok je jos imao dva RX-170 je pricao kako u jesen moze orati i jedan i drugi bez problema, ALI im je za svaki slucaj stavio pokazivace temperature ulja u kabinu, da bi znao kad otprilike mora malo popustiti da se traktor ne pregrije u nekom tezem poslu. Dobar je torpedo, al za "pravog sofera" je pre njezan i kraj toga stojim...