• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

INDOS i ostali viličari

Atppt

Aktivni član
Tu od
10 Sij 2021
Poruka
258
Nemoj opisivati to što ne poznaješ jako dobro.

Ili usporedi ih pa onda napiši, molim te. Još bolje bi bilo da probaš malo raditi s jednim pa drugim, rado bi poslušao dojmove.

Zeleni je bio formula 1, za sve prethodne serije. Stari je bio na 72V, zeleni na 80V, motor zelenog duplo jači, zeleni posebno motor hidraulike, posebno volana, kočenje neopisivo, ali zašto ja sad pišem 🤔 Vi usporedite i opišite.
Da ste mogli probati Linde kod kojeg dizel motor odvrti 28900 sati i još uvijek radi.
Kolega ga kupio u luci Rijeka. Moj je 2009god i ima tek 9600 sati
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,672
E taj je debele sate natukal čim je ovak očerupan.
To je neki Litostroj ili?
Indos, 2,5tone (ne znam oznaku) iz '77., TAM motor, 4 cilindra 70ks.
Ovo je slikan dok je mijenjana poluga mjenača, zbog puknuća trna, pa zato nema ploču pod nogama. E da ima i reverzer.
A sati se natukel da ni pokojni deda valjda ne zna kolko. Deda ga kupil za potrebe stolarije prije mojeg rođenja. Pretovaral se najviše lamperije (tam do sredine 90-ih, kad su ljudi počeli izbacivati lamperiju iz kuća), trupca i daski da ne spominjem kolko se pretovaral. Bil je čak i na boku kad se jedan radnik mimoilazil s kamionom pa završil u grabi.
Je spotumbani, ali jako moćan i robustan stroj. I kak sam već napisal, meni jako dragi stroj radi kojeg sam zavolil sve ostale strojeve...
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,372
Takve strojeve koji imaju priču iza sebe i dušu je meni uvijek drago za vidit i čut o njima da su u zasluženoj radnoj penziji, a ne da se deru dokle idu bez održavanja pa na otpad kad crknu...
Meni bi pasal da moj 1.5 tonac ima podiznu moć od bar 2.5 tone da paletu od tone i pol može normalno dignut sa glavnim cilindrom bez dodavanja ogromnog gasa, al veliku ulogu mi igra da je širok ko paleta pa je pitanje kak bi se ponašal jer bi sigurno onda došal u napast da i neke gabaritnije stvari idem prenašat gdje bi se prevrnul samo da ga krivo pogledaš 😂😂, nema bez vraga tvoj duple kotače...
Kak šljaka taj reverzer? Jel ima ko moj 2 brzine napred 2 za u nazad ili ko od Propalog ima bezstupanjsku getribu?
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,774
@Petretic549
Koja je razlika između Indos viljuškara nosivosti od 1,5 T i 2,5 T?
Motori su motori (3 cilindra i 4 cilindra, makar može to jedan i drugi), getriba je getriba, da osigura vožnju naprijed - nazad. Šasija je šasija, kod starijih Indosa dobro predimenzionirana.
Protu uteg je drugačiji po težini, teleskopi su, hm, jako slični (?!) Da i dupli kotači naprijed radi "nosivosti" tako nekako na to gledaj.
OK neki se ne budu sad samnom složili...

zato završimo ovo sa novim e-stilom ;) (više i nije baš novi, fotka je od 25.4.2017.)

WP_20170425_10_37_57_Pro.jpg
 
Posljednje uređivanje:

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,672
Dupli kotači kak veli kolega @plus, su za postizanje nosivosti s tom dimenzijom kotača, al dedi je bil uvjet za kupnju radi gabarita tereta (grede i fosne duge i po 7m). Al zato kad dođe na šodrano bez tereta, bolje da te nema....

Kak šljaka taj reverzer? Jel ima ko moj 2 brzine napred 2 za u nazad ili ko od Propalog ima bezstupanjsku getribu?
Getriba je klasika, kuplung, 3 brzine, ali reverzer na zasebnoj polugi. Znači dvije poluge mjenjača, jedna za stupanj brzina, a druga za smjer kretanja.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,359
Getriba je klasika, kuplung, 3 brzine, ali reverzer na zasebnoj polugi. Znači dvije poluge mjenjača, jedna za stupanj brzina, a druga za smjer kretanja.
Nema on reverzer. Već dva kuplunga, lamelni i hidroturbinski. Ali u promjeni smjera kretanja se slično ponaša kao i sa reverzerom, meko kretanja bez trzanja i blogo ubrzanje zbog turbine.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,714
Pod reverzerom se podrazumijeva da svaka brzina ima rikverc, tj. da na zasebnoj ručici ima naprijed-ler-natrag,
Ovi stari vjerojatno imaju mehanički reverzer, kad treba stati pri promjeni smjera, neki drzgi možda imaju sinkronizirani reverzer (tak da ne treba potpuno stati), a za svaku promjenu smjera treba pritisnuti pedalu kuplunga.
Nije nužno da to bude pod teretom (bez kuplunga) i bez zaustavljanja.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,774
Stari tipovi Indosa nosivosti 2,5 - 3 tone su imali motore TAM 2000, a getribe su imale 2 ručke za šaltanje. Jednu za mehanički izbor smjera naprijed ili nazad, a drugu ručku za izbor brzina. Nikakve turbine ili duple kuplunge za brzine nisu imali u Indosu.
 

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
2,944
Isto tak i litostroj. Z desne strane mjenjač. Raspored brzina desno gore prva, dolje druga. Lijevo gore treća, dolje četvrta.
I još s lijeve strane kraj volana ručicu za naprijed - nazad. Naravno trebalo je stati, kuplung stisnuti i onda prešaltati..
Motor F4L413R
Radi se o viličaru 5 tona. Dupli kotači naprijed. 8,25x15 mi se čini. Gume na pumpanje
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,714
Ne sjećam se, davno je bil jedan takav u bivšoj firmi...a mene tam nema 30 g....
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,774
Za kraj balade / tirade s mojom mladosti na viljuškarima, imali smo koje kakvih smiješnih pizdarija. Jedan se kolega uspel prehititi na bok s viljuškarom bez duplih kotača, meni je uspel u ruki eksplodirati akumulator kod montaže, radi lančića od vrata 🙃😈, a bome je jedan kolega na zavoju izgubil uteg od viljušjara kakvog smo spominjali s duplim kotačima, dva šalthebla, a i dva nova novcata Litostroja su se sudarili pod pravim kutom, tak da se zvinula šasija debela oko 2 cm, pa su se trgale automatske getribe na Al prirubnicama.
 

Najnoviji postovi

Na vrh