• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Inkubatori

H

Hrvach

Guest
Opet je tema zamrla, ali se bliži zima i manje posla po vani pa se imamo vremena baviti inkubatorima i pripremama za novu sezonu.
Dosta ljudi mi se je javilo u vezi inkubatora pa sam odlučio pisati tu u temi da svi vide,a ne na PP pa svakome posebno. Ako je neko zainteresiran mogu mu objasniti korak po korak kako napraviti inkubator od starog frižidera i grijalice. Sad je došla zima pa evo vam jedne ideje kako pametno iskoristiti slobodno vrijeme.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
samo piši i stavljaj slike, mene najviše zanima regulacija (koja je najbolja, neka tvoja preporuka?) i automatsko okretanje.......

H

Hrvach

Guest
Moj inkubator je gotov i ne mogu stavljati slike inkubatora od frižidera zato jer nemam stari frižider da radim nekaj od njega. Najbolja regulacija grijača je preko trijaka, ja ne priznam nikakve žarulje jer su nepouzdane i isijavaju ,a to nije dobro za jaja. Termostat je srce inkubatora, ako se tu zajebeš onda ti je cijeli posao uzaludan. Neko ko nezna oko elektronike nek ne škrtari i nek rađe kupi pošteni termostat nego da ide po jeftinijoj varijanti ,a napravi si više štete nego koristi. Imam neke sheme spremljene,ali se moram raspitati s administratorima, nisam siguran jer mogu stavljati ako je neko drugi crtao ili trebam njegovo dopuštenje. Imam shemu za automatsko okretanje i automatsku regulaciju vode.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
pukni preko poruke, iako bi bilo najbolje da svi vide......

H

Hrvach

Guest
Grijači su napravljeni od CEKAS žice.Ona se kupuje na metre i svaka ima specifični otpor po metru, znači preko otpora i napona dobijemo snagu koja nam treba, onda se odnese negdje na motanje ili ako imate vremena i volje namotate ju doma na neku šipku ili olovku. Oko 20 kn dođe 150W grijač, nikad nikakvih problema s radom nije bilo, jako jednostavan, pouzdan i jeftin grijač. Ako ima neko neku shemu za termostat, po mogućnosti ispitanu molio bi ga da mi se javi, planiram napraviti par tipova termostata pa vidjeti koji je bolji, jer po jednom nikad neznaš kolko je dobar dok ga ne usporediš s nekim drugim.

Voicee

Član
Tu od
27 Lis 2010
Poruka
163
Kako je postavljena žica unutar inkubatora a da je izolirana od stijenki recimo frižidera ili nekog drugog materijala od kojeg je načinjen inkubator a da ne dođe do topljenja?

H

Hrvach

Guest
Najbolje je izrezati keramičke pločice pa napraviti rupe i pričvrstiti s šerafom za inkubator. Grijač se nikad ne zagrije tako jako da rastopi, eventualno kad se zagrijava,a inače nikad. Kad je zagrijan, pali se najviše na 15-20 sec i to je to, svaki duži rad znači da termostat imam veliku histerezu i veliko odstupanje.

H

Hrvach

Guest
H

hax1

Guest
Lijep poydrav. Novi sam na forumu i neznam baš kako to ide! Inače imam par vrsta rasnih koka, a piliće ležem u inkubatoru vlastite izrade. Termostat mi nije baš za pohvalu pa je i valjivost slaba. Pa ako neko ima neku provjerenu šemu za termostat bio bih mu jako zahvalan. Može privatno na mejl ( edohaxmujic@hotmail.com ) ili u forumu.

Posljednje uređivanje od moderatora:
H

Hrvach

Guest
Pozdrav edin, dobro došao među peradare i forumaše! Imaš podforum za predstavljanje dolje pri kraju stranice pa se tamo predstavi.
U vezi termostata, pogledaj i potraži na internetu nešto ako nađeš da je provjereno. Ja ti imam dosta shemi ali nisu provjerene do kraja pa te ne bi htio zajebati da ti termostat radi normalno 3-4tjedna ,a onda podivlja. Na svojem inkubatoru imam termostat preciznosti 0,1°C za kojeg sam sam napravio shemu i sve, ALI uvijek ima ali, bio sam tolko lijen da sprintam shemu pa sam ju ostavio u kompu, došao virus i ode sve u vjetar..

H

hax1

Guest
Trenutno sam na terenu ali za tjedan idem kuci i stavljam slike. Inače moji su australorpi nabavljeni u Visokom a to je linija od nekog Antuna Žana iz križa kod Zagreba. Nisam još našao ništa za termostat pa ako neko ima šta iskoristivo bio bih zahvalan! toliko pozdrav od Hax1

Posljednje uređivanje od moderatora:
L

lupo

Guest
frižider - mala ledara, termostat i police spremne još sutra nabavim malu grijalicu i stavim sve slike na forum pa počinjem sa spajanjem

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
što mislite o onom regulatoru temperature, što ljudi prodaju na njuškalu za 300kn?????

jel to valja????

H

Hrvach

Guest
Neću nikoga crniti niti bilo koga reklamirati,ali u tom regulatoru nema djelova u vrijednosti 100-120kn, pa ti odluči jel se isplati ili ne. Taj slovenac ili kupuje neke specijalne djelove ili je tolko lakom da mu malo nije dosta. Jbt, inkubator za 3 jaja 700kn,za te novce bi i ja sjedio na njima :D Imaš naših ljudi koji rade kvalitetnije i jeftinije, javi mi se na privat ako te zanima da ne reklamiram tu u temi

K

konj

Guest
Neću nikoga crniti niti bilo koga reklamirati,ali u tom regulatoru nema djelova u vrijednosti 100-120kn, pa ti odluči jel se isplati ili ne. Taj slovenac ili kupuje neke specijalne djelove ili je tolko lakom da mu malo nije dosta. Jbt, inkubator za 3 jaja 700kn,za te novce bi i ja sjedio na njima :D Imaš naših ljudi koji rade kvalitetnije i jeftinije, javi mi se na privat ako te zanima da ne reklamiram tu u temi

Bok svima!Novi sam ovdje :D i zanima me kako napravit najednostavniji inkubator.Naime kakve lampe moraju bit(obicne ili neke posebne,jacina...ili ova zica sto se namota).Naime imam u planu inkubator do 50-60 jaja.Gdje je najbolje kupit termostat.Kakvo je najbolje kuciste drvo stiropor...Ako netko ima shemu ili detaljni opis rada.Stvarno Vas molim da pomognete :) Evo ostavit cu mail jel ne pa bih molio da posaljete na mail tgalovic88@gmail.com
Hvala svima:)

Voicee

Član
Tu od
27 Lis 2010
Poruka
163
Amaterski (kučni) ili ti hobi inkubator najlakše se napravi od stiropora, drva ili starih hladnjaka i škrinja.Grijači mogu biti od cekas žice oko 100-150W jačine ili od žarulja 2x75 ili ako je prostorija hladnija 2x100W spojene u seriju tako da rade na 110V.Termostat napraviš sam ako imaš smisla za malo elektronike, zatražiš nekog prijatelja ili kupiš gotove.

K

konj

Guest
Hvala na informaciji :) . što se tiče te cekas zice kako se na koji se nacin ona mota ili sto se s njom radi da je pretvorimo u grijac.i na koji se nacin spaja s termostarom serijski ili.nisam 2 godine radio s elektronikom pa sam zakrzljo po tom pitanju Što se tice termostara ako imate shemu bio bih jako zahvalan slobodno posalji na mail ako nije problem.Sviđa mi se ovakav inkubator.http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=13409.0
jedini je problem taj termostarpa evo molim za pomoc :d

Najnoviji postovi

Na vrh