• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
214
Si ga uspel kupiti?
Ja sam kupil maloga, za probu.
Jesam. Cekao sam ujutro ispred Lidla mada je vec bilo ispred mene 10-ak ljudi prije otvaranja. Imali su samo 6, 7 kutija tog velikog udarnog. Uzeo jednog, za par minuta se vratio i ostatak je nestao. Rupa je nastala na polici. Malih je bilo još. Imam vec takvog malog, samo stariju verziju B2. Ova nova kakvu si ti kupio je B3, ima nekih poboljšanja u odnosu na B2. Dobri su, iznenadit ces se njegovim mogucnostima.

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Ja imam manjeg i za sad nemam primjedbe. Koliko je deklarino toliko i odvrne. Zašarafiti ne može toliko, ali tu negdje je.

Uspio sam danas zadnjeg uzeti velikog. Pošto imam dosta njihovog aku alata, onda sam odlučio i njega uzeti.Za sad nemam nikakvih loših iskustava sa njihovim alatima. Za hobby/povremenu upotrebu su super.
Prvi dojmovi su super. Po testiranju nekih recenzera, trebao bi 1000 Nm odšarafiti bez problema. Koliko će trajati, vidjet ćemo. Uglavnom ga trebam za mehanizaciju i traktore.

@ZJ Da dosta je to povoljno, pa mi zato i sumnjivo. Iskreno ne trebam manje od 17, već samo ove veće (većinom samo 21,22,24,27), ali bolje da ih imam nego da razmišljam kad mi trebaju.

@MUHA, sad kad si bolje razmislim, možda i bolje da si kupim pojedinačno koji mi trebaju. Imam gedore, ali su kratke, i većinom mi zatreba produžena.

Imate negdje gdje se mogu kupiti pojedinačno online, a da su provjereni ?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,573
Radil sam krunom rupu za prolaz kanalizacijske cijevi fi 110. Granitne pločice debljine 20 mm direktno postavljene na friški beton. Bušilica plavi Bosch 800 W koja je u garanciji prdnula pa su je na servisu osposobili. Kruna se nije baš iskazala u granitu. Jedva sam "zacrtal" nekoliko mm duboku kružnicu po kojoj sam onda na svakih 10-ak mm bušil borerom 6 mm. Nakon toga opet kruna. Odem na ručak i poslije ručka bušilica na prazno nakratko pokrene i stane. Prije se getriba bila zagrijala, ali motor nije bil vruči. Potenciometar za regulaciju okretaja ima na prekidaču i kad sam ga malo pojačal opet je na sekundu dala znak života i stala. Garancija istekla prije 11 mjeseci, a u zadnju godinu dana je bila svega nekoliko puta korištena.

Uzimam Metabo bušilicu iste snage. Ona nema regulaciju okretaja na prekidaču, nego posebno na kućištu. Zanimljivo je kod nje da nisam primijetil gubitak snage (momenta) kod smanjenjenih okretaja. No, njoj se počel grijati motor pa sam moral delati pauze da se ohladi. Ispod granitnih pločica je bilo još 110 mm betona s armaturnom mrežom u donjoj zoni. Tu je kruna bila zadovoljavajuća. Dok se Metabo bušilica hladila, sjetil sam se da imam staru dobru Iskru 500 ili 550 W kojoj se ne može blokirati vibriranje pa sam njome produbljival male rupe.

Kakvu to regulaciju okretaja koristi Metabo da ne smanjuje okretni moment?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,374
Diže napon kak raste struja...onak kak radiš "s prstom" samo izgleda bolje.
Opasno je, jer motori stradaju od prevelike struje i preslabog hlađenja. Vjerojatno je Metabo imal i nešto nižu brzinu vrtnje.
Inače, takvi promjeri nisu za obične bušilice.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
484
Bez ljutnje ali 110mm u granitu i betonu sa bušilicom od 800w ili manje je moralo završiti kako je završilo. Da si zvao firmu da ti probuše rupu jeftinije bi prošao. Imao bi bušilicu i pio pivo dok dečki rade

@Galda si kaj sporobal alat? 🙂
Iz mojih danas mast curela🤠
Jesam, ova zadnja koju sam uzeo uredno odsarafila gedorom 22 sve vijke na prikolici koji se nisu skodali ko zna koliko dugo. I poveznicu sam s njom zašarafio, M22. Probao ključem dotrgnuti al nisam bas puno uspio

Jesam. Cekao sam ujutro ispred Lidla mada je vec bilo ispred mene 10-ak ljudi prije otvaranja. Imali su samo 6, 7 kutija tog velikog udarnog. Uzeo jednog, za par minuta se vratio i ostatak je nestao. Rupa je nastala na polici. Malih je bilo još. Imam vec takvog malog, samo stariju verziju B2. Ova nova kakvu si ti kupio je B3, ima nekih poboljšanja u odnosu na B2. Dobri su, iznenadit ces se njegovim mogucnostima.
Ja malog uzeo za probu/okladu sa frendom. Eno ga doma negdje na polici stoji ako ko pita da imam za posuditi. Radio s njim jedan dan i to mi je bilo previše. Na platformi 7m u zraku jednom rukom držim nosač drugom hoću zasarafiti al uzalud. Stišćem prekidac i nista. Fino se spusti, sve ostavi, skini bateriju pa je ponovo vrati pa sve ponovo da zasarafim…. Uzalud ti alat koji zakaže kad ga najviše trebaš

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,873
Radil sam krunom rupu za prolaz kanalizacijske cijevi fi 110. Granitne pločice debljine 20 mm direktno postavljene na friški beton. Bušilica plavi Bosch 800 W koja je u garanciji prdnula pa su je na servisu osposobili. Kruna se nije baš iskazala u granitu. Jedva sam "zacrtal" nekoliko mm duboku kružnicu po kojoj sam onda na svakih 10-ak mm bušil borerom 6 mm. Nakon toga opet kruna. Odem na ručak i poslije ručka bušilica na prazno nakratko pokrene i stane. Prije se getriba bila zagrijala, ali motor nije bil vruči. Potenciometar za regulaciju okretaja ima na prekidaču i kad sam ga malo pojačal opet je na sekundu dala znak života i stala. Garancija istekla prije 11 mjeseci, a u zadnju godinu dana je bila svega nekoliko puta korištena.

Uzimam Metabo bušilicu iste snage. Ona nema regulaciju okretaja na prekidaču, nego posebno na kućištu. Zanimljivo je kod nje da nisam primijetil gubitak snage (momenta) kod smanjenjenih okretaja. No, njoj se počel grijati motor pa sam moral delati pauze da se ohladi. Ispod granitnih pločica je bilo još 110 mm betona s armaturnom mrežom u donjoj zoni. Tu je kruna bila zadovoljavajuća. Dok se Metabo bušilica hladila, sjetil sam se da imam staru dobru Iskru 500 ili 550 W kojoj se ne može blokirati vibriranje pa sam njome produbljival male rupe.

Kakvu to regulaciju okretaja koristi Metabo da ne smanjuje okretni moment?
Kod nas na poslu Metabo elektro alat se pokazao jako loše naspram plavog Boscha,isto se dosta jako griju,tako da ih najvjerojatnije izbacujemo iz upotrebe

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,856
Evo ova jedna firma za koju radim informatiku ne može Metabo dovoljno nahvaliti.. Ugrađuju pvc stolariju.

Punica radi u stolariji... Imali Metabo, plavi bosch. Kaže da im je Metabo bio bolji. Sada prelaze na Milwaukee i kaže da su bolji i od metaba i od boscha..

Ja smatram da je za moje potrebe to sve isti klinac. Aku alat uzimam bosch zbog baterija.
Na struju koji bude za bolju cijenu bosch, makita, Metabo, Milwaukee..

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,695
@MUHA, sad kad si bolje razmislim, možda i bolje da si kupim pojedinačno koji mi trebaju. Imam gedore, ali su kratke, i većinom mi zatreba produžena.

Imate negdje gdje se mogu kupiti pojedinačno online, a da su provjereni
Ja sam sebi uzel Uniorove koje su mi trebale.
Za sad ti ne mogu reči koliko su kvalitetne ali sa udarnim kojeg sam do sad imal (deklariran je bil na 200+ koji Nm) su se obične tanke uspješno borile par godina.

A u te igre 1000 i dalje Nm ja ne vjerujem, ko ni u recenzije koje gledamo kojekud.

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Vjerojatno ću i ja uzeti Uniora ili BGS.

Da li ima 1000 ili ne, ne znam, nemam mogućnosti ga testirati na toliko. Šaraf koji sam ja zategnuo sa svom svojom težinom (još sam skakao 😅 )na 600mm dugoj poluzi je odšarafio ko od šale. Meni će biti dovoljno jak za ono što trebam. Nije to alat za profesionalnu upotrebu, ali za povremenu, smatram da je dovoljno dobar.

Ima jedan dosta dobar kanal na YouTube koji ga je recenzirao. Vidi se usporedba A1 i A2 i vidi se razlika s obzirom na bateriju koja se koristi.

Recenzija Parkside Performance PASSP 20 Li A2.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,374
Svatko kupuje ono kaj mu se ili sviđa ili kaj si more priuštiti. Ja bi si mogel priuštiti nekoliko komada boljeg alata, ali nemam potrebe ni računice, jer imam 5kom X20Vbaterija.

Da se ne ponavljam 100 put...za mene je crni Parkside idealan baterijski alat: nije preskup, dobrih je svojstava, jeftine su baterije i ima izvrsnu garanciju (5g., s dobrom PP podrškom). Naravno da to nije Bosch ili Makita, i toga sam svjestan od prvog dana...malo je sirov i grub, ali je solidan i radi posel za koji je namijenjen..
Ne živim od njega, već mi služi po potrebi. Naravno da je bilo i reklamacija, ali taj alat i dalje radi. Dapače, kad radi, radi obično u ekstremnim uvjetima.
Evo jedan primjer:
20230216_223908.jpg

Rupe u limu, ø26 i ø32mm, na nedostupnom mjestu za veliku crnu bušilicu, ili bilo koji drugi alat, osim male (do ø10mm) X12V bušilice,
20230215_171932.jpg

"mrkva" (stepeničasti borer) već prilično tupa (rabim ju jedno 5 godina...a najviše ju je zatupila stakloplastika), isto Parkside, i hrabro se nosila s ovim izazovima:
20230215_171917.jpg

Jedina zamjerka mi je to kaj su baterije za X12V postale (pre)skupe (poskupjele su 50% u godinu dana), pa se nadam kakvoj skoroj akciji, da nabavim još jednu od 2,5Ah...

Lako je pljuvati po jeftinom alatu...ako skupog (za očekivati i kvalitetnijeg) ne kupuješ sam, već ga kupuje firma...odnosno:: lako je s tuđim k...po glogu mlatiti..

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Danas razgrabljeni oni Parkside Performance udarni. 129 Eura košta. Tolika je pomama bila za njima da su ih vec maknuli iz kataloga :cool:
Je, fenomenalni alat za tu cijenu. Osim što sam radio ujutro taj dan, 130 eura mi je dost jer imam registraciju i ostale neke stvari sad, al bit će prilike još. Toga barem bude. I ja bih Mileta pol cola il još bolje 3/4" ali sam jako skromnog džepa tako da je crni parkside krema uloženo/dobiveno. Metabo... Imam iskustva sa pumpom za pretakanje, nešto poput pumpe za pretakanje vina ajmo reć. Na studentskom poslu mi9 je došlo da plačem, ostajalo se duže radi te pumpe. A razbit ju ne smiješ. Nije to profi alat, ne može ona smjenu 8 sati pumpat "agresivnu" tekućinu. Nije za to, ali košta solidno.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,573
Diže napon kak raste struja...onak kak radiš "s prstom" samo izgleda bolje.
Opasno je, jer motori stradaju od prevelike struje i preslabog hlađenja. Vjerojatno je Metabo imal i nešto nižu brzinu vrtnje.
Inače, takvi promjeri nisu za obične bušilice.
Fala na informaciji. (y):ppozdrav: Boldano ne kužim. Dakle, dobro sam napravil kaj sam je hladil čim je postala topla.
Točno da je to preveliki promjer za takve bušilice, ali bil je preveliki i fi 20 u pločevini debeloj 20 mm za 370 W Iskru. Ipak je odradila.

Bez ljutnje ali 110mm u granitu i betonu sa bušilicom od 800w ili manje je moralo završiti kako je završilo. Da si zvao firmu da ti probuše rupu jeftinije bi prošao. Imao bi bušilicu i pio pivo dok dečki rade
Ne ljutim se, zakaj bi. Kad sam videl da se kruna baš ne lovi za granit, izbušil sam skroz okolo rupice pa je bilo manje za skidati krunom.
Da je zasmrdjela, ili se zdimilo iz nje, znal bih da sam je prejako stisnul, ali ona nije bila niti topla (osim getribe). S obzirom da se pod garancijom zdimila i da je nakon povratka s popravka još uvijek smrdjela, tko zna kak su je popravili. Moglo bi biti, drži vodu, dok majstori odu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,695
Da li ima 1000 ili ne, ne znam, nemam mogućnosti ga testirati na toliko
Nemam ni ja ali tak mislim.
Osobno sam stezal na nekakvih cca 250 Nm najviše i znam da sam jaja otegnul. Ove jače sile sam stezal na stupnjeve uz pomoč poluge.
Pol cola prihvat i 1000 Nm je jako velika sila u odnosu na 250. Da je 3/4 ili col onda da, ovak sumnjam.
To kaj oni tam na videima za koje su plačeni recenziraju ja ne vjerujem. To su sve novi šarafi, ko zna kojeg koraka navoja.....

Lako je pljuvati po jeftinom alatu...ako skupog (za očekivati i kvalitetnijeg) ne kupuješ sam, već ga kupuje firma...odnosno:: lako je s tuđim k...po glogu mlatiti..
Ja sam alat kupil svojim novcima, bez poticaja, ulaganja i nije kupljen na ničiju firmu radi izbjegavanja plačanja poreza.
Uspoređivali smo Parksajda i Boša. Parksajd ima deklariranu veču snagu i tu su negde. Negde jedan more, a drugi ne i obrnuto, a negde nemre ni jedan.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,374
Fala na informaciji. (y):ppozdrav: Boldano ne kužim.
Kad stisneš bormašinu, padne joj brzina, pa ti onda još malo prstom pritisneš gumb za regulaciju.
Kod Boscha se to zove Constant Electronics.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ne znam..kaj da velim na to..ja sam siromak..nemam gdje fkrasti a nemam ni taj novac za takve igračke..
Najdraži alat sam si sam napravil..evo jedan primjer..nasadim vas 8 i 10 mm..8 se s inbus ključem 10 a 10 s inbus ključem 8..napravljeno od inbis vijaka M10 i M12 starno me sram koliko nemam kaj pokazati..boš, metabo silni ah..črni plavi..zeleni..

Prilozi

• 20230217_130945.jpg
    20230217_130945.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 42
  • 16766361628667419815756461520032.jpg
    16766361628667419815756461520032.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 42

Najnoviji postovi

Na vrh