• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
ZJ,
vidiš da niš više nije kak je bilo. Čak i DM puno maje vrediju. :hahah:
 
  • Like
Reactions: ZJ

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Moja iskustva s plavim Bosch alatima. Alat koristim dosta rijetko, koliko treba za po doma.
Prije više od 40 godina sam kupio plavu Bosch kutnu brusilicu 1600 W, ploča fi 180. Radi još dan danas, a zamijenje samo četkice i skraćen kabel (puknuo zbog previjanja). Prošle godine sam kupi bušilicu GSB 18-2 RE. Prije neki dan je počela dimiti. Pošto je još jamstvo reklamirao sam pradavaču (e-kupi) i upravo su mi javili da su organizirali prikup bušilice, a kad stigne do njih, meni će vratiti uplaćeni iznos. S njihove strane je korektno, ali ja sam ostao bez bušilice. Što predlažete kao zamjenu?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
ZJ,
ova je bila u redu dok je delala. Znači za izbušiti čelik (borer do 13 ili potokareni do 16 mm), drvo i beton/zid za tiple (obično do 10 mm). Da i za oštrenje alata s onim malim brusnim kamenima kao i za silu zašraufati kakav vijak za drvo.
Znači udarna bušilica s dvije brzine, potencimetrom i l/d smjerom vrtnje.

Kupljenec,
niti govora. Riknula je dok sam brusil škare za rezanje trave oko vočki. Nježno, ko da bi s jajcima delal.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala,
Milwaukeejevu nisam ovak na brzaka pronašel koja bi mi odgovarala. Skupi su.
Pronašel sam dvije u rangu oko 1000 kn. Jedna je Bosch, ali zeru jača od stare, a druga Metabo (meni nepoznata kvaliteta). Kod Metaba me malo čudi izrazito velika razlika u cijeni između trgovina. Kakav je Metabo.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,577
Gledaj da ima čim veću razliku između dviju brzina.
Apro pos marki...vjerujem samo Boschu i Makiti. Za njih bu uvijek dijelova, jer su najzastupljeniji. S time da Makita ima osjetno jeftinije dijelove.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Gledam da je 1. brzina čim sporija, no uglavnom su 0-1000 okretaja bez opterećenja. Zanimljiva je Metabo. Ima neke stvari koje druge nemaju. VTC elektronika održava okretaje pri opterećenju, a kaj je s momentom?
Copy-paste:
"Dvobrzinska udarna bušilica SBEV 1000-2
Značajke
  • 1010 W
  • Broj udaraca maks. 53200 /min
  • Maks. Ø rupe(Drvo / čelik / zid / beton) 40/16/22/20 mm
Opis proizvoda
Dvobrzinska udarna bušilica SBEV 1000-2 s Vario-Tacho-Constamatic (VTC) elektronikom s punim valom za rad s materijalnim brzinama vrtnje koje ostaju konstantne pod opterećenjem. Robusno kućište od aluminijskog lijevanog mjenjača za optimalno odvođenje topline i trajnost. Rotirajući most za četkice od ugljika za maksimalne performanse čak i kod lijevog okretanja, npr. Za odvrtanje vijaka. Metabo maraton motor s zaštitom od prašine za dugi vijek trajanja. Metabo S-automatska sigurnosna spojnica: mehaničko odvajanje pogona pri blokiranju alata za sigurno umetanje.

Ovaj tekst je strojno preveden.
Pribor
  • Konstantna elektronika
  • Aluminijsko lijevano kućište mjenjača
  • Rotirajući most s četkicom od ugljika
  • Metabo maraton
  • Metabo S-automatska sigurnosna spojka
  • Vreteno s šesterostranom glavom."

Našel sam i jednu Makitu, doduše 720 W, ali ako je dobro dimenzionirana za tu snagu, bilo bi OK. Jedino kaj ima bržu 1. brzinu.
Služila mi je dobro prije Iskra 500 ili 550 W i još dela samo ne drži blokada vibracije i nema L/D.
Metabo mi je nepoznanica, iako bi po opisu trebala biti ok. Doduše ne piše koliko je jamstvo, a za Makitu je 3 god.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,437
Ovu gledas?
I ja sam za makitu. Imam hr2470t desetak godina i zadovoljan sam. Imam i staru zelenu bosch isto bez problema. Mjenjao sam samo kabel i glavu.
Imam ostalog metabo alata i svi su vrhunske izrade.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Imaš i jeftinijih makita;)

Edit: bio tab otvoren i nisam vidio poruku on kolege Newhollanda;)
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,644
Na poslu imamo metabo aku udarnu bušilicu već jedno 8 godina. Ja imam samo riječi hvale za nju, uglavnom je samo po terenu, a to znači sunce, prašina, cement, ponekad i kiša po njoj. Imamo 3 baterije, tak da joj nema odmora dok se druge baterije pune. Izbušila rupa da ni ne znam kolko, što po tunelskom betonu, što po semaforskim metalnim konzolama debljine od 1 cm pa nadalje. S tim da za beton ide borer 10mm i do 20 cm dubine, a u metalu borer 19 mm je već normalno. Da napomenem s bušilicom nikad niš i ništa mijenjamo na njoj.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala svima. :ppozdrav:
Izgleda da su obje dobre. Akumulatorska nije za mene. Premalo je trebam i baterija bi se više praznila od stajanja nego od upotrebe.

Može li netko pojasniti prednosti i nedostatke crveno označenog u postu #2,974 (Metabo)?
 

Najnoviji postovi

Na vrh