Nema čarobnih formula ni naptaka, tu i tamo nešto sakrijemo od države,jedino materijal za sjetvu uzmemo u lokalnoj poljoprivrednoj trgovini na nekoliko rata, i otplaćujemo zemlju koju smo još kupili od znanca na rate,vozimo auto iz 1999,nemamo fasadu i asvalt na dvorištu,ne nosimo markiranu odjeću baš puno, i slično ali smo zadovoljni i nismo nikome dužni. Fasada možda bude iduće godine,asvalt po dvorištu za dvije godine...ima dana tek nam je 30 godina......
Jedan rođak koji ima 60 ha zemlje i 60 muznih krava i čeka poticaj ko ozebli sunce je priznao moju konstataciju prije 2 godine kada mi je kukao da mu je teško a ja ga upitam da zašto su ti oči bile veće od tvojih mogućnosti pa si se upustio u velike poslove jer je država obećala poticaje, država može svašta obećati a ti moraš shvatiti da je to nepredvitivi aparat koji ima cilj što više zaraditi,kakav rauzm može pomisliti da će ti poticaji biti i slijedećih 10 godina i da država neće ništa tražiti zauzvrat, što ako država zatvori tu "piipu" i nema više poticaja(sada je država u bankrotu i novaca nema nego iz fondova vjerovatno pretaču tamo gdje gori ) što ćeš onda,novac si utrošio na nešto sasvim deseto a ne za to što trebaš,napravio si si mjesečnih troškova da boli glava, servis traktora nedaj bože da moraš obaviti te košta 50 000,00 - 80 000,00 kn, ćemu to ako to nemožeš prožvakati, što ako ti padne cijena mljeka ( sada mu je i pala) ili boleština kakva uleti u štalu???
Gledao me sa suzama u očima i rekao upravu si, to sada vidim i ja , kaže nama ( njegovim vršnjacima u okolici koji su u istom problemu) su svima oči veće nego što ruke mogu napraviti. Tada je imao 35 godina.
Danas mu je situacija još gora i opet čeka poticaj ko ozebli sunce...
Nemam ništa protiv ljudi koji koriste državna sredstva i u svakom slučaju podupirem ih i uz njih sam jer u našoj poljoprivredi mislim da su poticaji sporedna stvar a glavni nam je i sve veći problem i plasiranje naših proizvoda na tržište te smatram da zbog toga svi moramo biti jedan uz drugoga i složniji ko nikad do sad jer ako imamo tržište za svoje proizvode i cijenu neće nam trebati poticaji.