Ja i moj suprig smo u sustavu potpore.On je bio tri godine,a ja jednu.Ta se pogodnost mogla koristiti do odlaska u mirovinu.Sada će je vjerojatno ukinuti pa ću ja opet preći u sustav poticaja ako se ne uvede pravilo da za dobivanje poticaja treba ući u sustav pdv-a ili bilo čega drugoga što bi me obavezivalo na doprinose obveznika pdv-a.Jer sada plačam 500 kn mjesečno,a u slučaju navedenoga bi oni bili 1600.Pa mi se nikako ne bi isplatilo,zapravo bilo bi mi preveliko financijsko opterečenje.Potpore dohodku prvog i drugog stupnja su osmišljene baš iz razloga koji sam ja navela u predhodnom postu-iniciranja davanja zemljišta staračkih gazdinstava u zakup, koja zbog svojih godina nisu više u mogučnosti kvalitetno obrađivati svoje oranice.To je zapravo poticaj ljudima u godinama da omoguče onima koji mogu raditi okrupnjivanje svoga gospodarstva.Ili imaju male posjede,a doprinose moraju plačati,nemaju uvjeta za odlazak u mirovinu,pa ih se na taj način stimulira da to što imaju rade i dalje,umjesto da prodaju i prijave se kao socijalni sjučajevi,gdje će ionako ostvarivati financijska prava,čak i veća od ovih koja sada koriste.A od ovih koja sada koriste,polovicu vračaju kroz doprinose državi,dok bi kao "socijalci"samo dobivali,a ništa ne bi davali.
Malo me čudi što te muče potpore dogodku a nisi,čini mi se,niti razmišljao o onome što sam rekla o velikim proizvođačima koji imaju svoje maloprodajne mreže,i koji svoje proizvode prodaju po najvišim mogučim cijenama,a dobivaju tisućama puta veća financijska sredstva i od tebe i mene i bilo koga od nas u državi.I na koje odlaze dvije trećine,i više,sveukupnih poticaja u državi.Hoće li se igdje ikada čuti glas da oni ne poticaje nemaju prava?
Neznam kak to dozvoljavaju Admini, a to uopće ne liči na šalu. Prijavi se na forum, nema nijedan post o predstavljanju, nego odmah na spamanje.sa nekim stvarima se ne šali !!!!!!!:axe:
ha ni prvi ni zadnji zajebant na forumu,valjda mu bilo usput.Ipak smo mi red neck.A možda mu je danas lucky day.
aleluja...evo sad sam pogledao u riznicu i vidim da je danas bila prva uplata za poljoprivredu ali manja nekih 11 milijuna,dobar znak valjda znači da će valjda sada početi isplata ovih dana pozz
evo sad sam pogledao u riznicu i vidim da je danas bila prva uplata za poljoprivredu ali manja nekih 11 milijuna,dobar znak valjda znači da će valjda sada početi isplata ovih dana pozz
Ja sam za ukidanje tih potpora dohotku. Po meni to nije nikakav poticaj da se ti ljudi u godinama i dalje bave s to malo zemlje što imaju. Da nema te vrste potpora onda bi valjda bili prisiljeni dati zemlju u zakup nekom drugom ili je prodati, a nitko nebi baš svu zemlju prodao. Od tih novaca bi mogli nekako preživjeti do mirovine. I neznam baš jel bi oni bili socijalni slučajevi, jer svi znamo što bi pojam socijalnog slučaja trebao značiti, tako da na teret države nebi bili! Potpora dohotku je poticaj ljudima da ne prodaju zemlju!!
nazoveš 016128877 i slijediš upute,,,,pripremi karticu od nafte
Sad nazvao i plavac na kartici, a prekjučer nula bodova :supz:.
Jel netko možda dobio i koju šušku? rayer:
Za dohodovnu je potporu ograničen broj ha koje domačinstvo može imati da je dobije...
Nisu poticaji i potpore nikakva blagodat niti mukte dobiveni novci...
...i sve one prijetnje za neobrađivanje i kazne su protuustavne koje su na ustavnom sudu pale...
Ili je država ta koja mi je obavezna omogučiti da za svoj rad dobijem toliko da mogu održavati ono što sam stekla i život dostojan čovjeka u danima aktivnog rada i onoga nakon toga.
Joj Tomislave......samo ti to nisi izgleda pročitao,moje gospodarstvo,ovakvo kakvo je,i po opsegu i po materijalnom statusu je formirano u vrijeme prije uvođenja poticaja...............
........Ako ti misliš da čovjek koji da u zakup 10 ha zemlje i za to dobije 15000 kn od toga može dostojno živjeti,plačati mirovinsko,zdravstveno i sve kućne račune,probaj...............
.......Za dohodovnu je potporu ograničen broj ha koje domačinstvo može imati da je dobije,pa je zapravo ono više od toga i prisiljeno dati u zakup,a ostalo se obrađuje jer samo od potpore i zakupa nije moguće pokriti sve mjesečne troškove kučanstva.Mora se i radtit i nešto privrijediti......
......Reci mi,zašto bih ja morala prodati svoju zemlju?Zato što je više ne mogu kvalitetno obrađivati?Pa to je moje privatno vlasništvo........,
...... Upamtiti treba jedno, nije država ta koja nešto nekome mora omogućiti ili osigurati.
Ajde,ne želim kvotati svaku misao posebno,pa ću svoje mišljenje reći ovako opčenito-Da,obim proizvodnje se računa po proizvodnim jedinicama,i svaka kultura ima određenu težinu.Od povrća,do ratarskih koje imaju najmanju.Kontrole se provode isto ko i kod sustava poticaja,evo,moga supuga je inspektor iskontrolirao i napisao zapisnik prošle godine.Uvjeti se moraju zadovoljiti.Zato sam i ranije navela da nije na nama da određujemo tko radi ili ne radi nešto po propisima,za to su nadležne određene institucije čiji je i posao to odraditi kako treba.Ako ih netko prevari,znači da se nisu potrudili izvršiti svoju radnu iobavezu.
Što se tiče obrađivanja ili neobrađivanja zemlje,ako netko traži potporu ili poticaj,dužan je to zemljište i obrađivati.Ne traži li ništa,i naravno ne dobiva,po svim odredbama i pravima privatnoga vlasništva nitko ga nema prava prisiljavati ni na što.To je njegovo,stečeno njegovim radom i to je svetinja u koju se ne dira.Sve nasuprot tome je protuustavno.A od susjeda imaš pravo tražiti da se određena širina uz među održava nezakoriovljena kako ti se ne bi radila šteta,uostalom,tako nalaže i zakon.
Mislim da sam krivo shvačena kada sam rekla da je država(vlada)dužna osigurati nešto.Mislila sam reći da je dužna osigurati uvjete rada i poslovanja u kojemu će svaka osoba sebi omogučiti u normalnam radnom vremenu i u normalnom obimu rada dostatna sredstva za normalan život.
Konkretno,u slučaju poljoprivrednika,u koje i sama spadam-ne može mi nametati ulazne troškove hrvatskoga tržišta repromaterijala i prodajne cijene azijskog tržišta gotovih proizvoda.Ako ne zna naći načina da me zaštiti od takvih uvjeta proizvodnje znači da nešto ozbiljnoga nije u redu i da se ja moram pobuniti protiv takvoga vođenja jedne nacije.
Primjetila sam ja odavno da se razmišljanja Vaše generacije bitno razlikuju od "titove"generacije.Primjer imam u svojoj obitelji,vlastito dijete koje sasvim drugačije percipira trenutnu situaciju u državi od mene.Smatra da svatko sam mora odrediti svoje ciljeve,i svatko je sam odgovoran za svoj uspjeh ili neuspjeh.I to je razmišljanje sasvim ispravno.Samo u takvome razmišljanju ima jedan problem-uzmimo recimo da se svi trudimo jednako i da svi imamo iste intelektualne sposobnosti.I po njima svi možemo biti menađerski kadar.Međutim,menađera u poslovanju traba samo jedan mali postotak.A svi ostali moraju biti radnici.I što sada?Zar i ti radnici,bili ili ne bili na intelektualnom nivou jednoga menađera ne zavrijeđuju za svoj rad dostojnu naknadu?Da,u takvim uvjetima zaista treba krenuti nešto drugačije,kao što ste rekli,treba doći do globalne promjene.
Eh Tomislave,onaj koji ima 10 ha zemlje i da ju u zakup nije smotan nego je ne može više obrađivati.Može ju ako mu domačinstvo ima mlađu generaciju koja se bavi isto proizvodnjom,pa se on onda šlepa uz nju-dakle,većinu njegovoga posla odrađuju drugi za njega,što je u najmanju ruku nepošten fiktivnom davanju zemljišta u zakup sam već gore nešto rekla,i zbog pojedinaca koji izigravaju sustav nije u redu genelarizirati sve ostale,a svatko ima pravo,zna li za koji takav slučaj,na to ukazati u instituciji koja to mora doznati.
Evo,i opet ću na kraju reći još jednom-svi mi koji dobivamo ili poticaje ili potpore smo zapravo šaka jada.Tko to dobiva poticaj-jel voćar za jabuku?Jeli je dobio on ili otkupljivač?Jeli dobije mlijekar ili prerađivač?Da je dobio voćar,onda bi otkupna cijena od (sada govorim napamet) bila 3,5 kn plus 0,50 lipa a ne 3,50 kn sa poticajem.A jabuka u dučanu sedam kuna u maloprodaji.A otkupljivača,koji je ujedno i distriburer u maloprodaji je koštala 3 kn.I sve je u redu,jeli nam palo na pamet tražiti da se tih pedeset lipa isplati proizvođaču?Zapravo je ove godine to sedamdeset lipa po kili.Nije. Prešutno se omogučava otkuplijvaču smanjiti cijenu nabave i dozvoljavaju marže veće od sto posto u prodaji.Ovo su stvari o kojima bismo trebali razmišljati i poduzimati konkretne mjera,a mi se koljemo oko par kuna bačenih nam pred noge ko leglo psića oko sirove koske.
Što se tiče obrađivanja ili neobrađivanja zemlje,ako netko traži potporu ili poticaj,dužan je to zemljište i obrađivati.Ne traži li ništa,i naravno ne dobiva,po svim odredbama i pravima privatnoga vlasništva nitko ga nema prava prisiljavati ni na što.To je njegovo,stečeno njegovim radom i to je svetinja u koju se ne dira.Sve nasuprot tome je protuustavno.
Nisam bas čitao sve nego malo preskokce ali po meni se ispod nekih 50 ha ako nemaš kredita ili 100 ha sa nekim obvezama nemoze živjeti od čistog ratarenja...
Ali nama nikako nije pravo kako god bilo...
U utorak sam bio na predavanjima za kukuruz i vozni park nam je jako dobar a svi kukamo...