A ja ću da te pitam sad za ozbiljno, jesi li se pokušao prignuti i ubrati koji, naravno ako si zasadio orahe ili ljesku prema preporuki struke da si trebao barem za sebe imati. Pa ja od svojih par ljeski i oraha koje sam zasadio u dvorištu imam i orahaha i ljeski već na godine (oraha nešto malo, ali lješnjaka za cijelo selo).
Problem je kaj su mnogi išli u investiciju ekološke proizvodnje oraha i sličnih kultura bez namjere da za 5, 10 ili 20 godina uberu ikakav plod, već su vidjeli da će godišnje dobiti toliko poticaja minus toliko za doprinose i minimalno održavanje jednako toliko kuna mi ostane.
Ispričavam se ako ti nisi išao tom logikom.
Ja nisam išao tom logikom i nisu potrebne isprike....
Sada govorim općenito.....
Očito je to i takvo shvačanje, posljedica neznanja ili čega već jala zlobe, kada ljudi pljuju po ekološkim proizvođačima bilo čega ( jabuka kruški paprike ljekovitog bilja), u smislu "dobiješ 10000 kn po hektaru" a ne sagneš se nijednom ili pokosiš livadu dva put godišnje.......
A neuk i neupučen čovjek ne shvaća da pljuje po kraljici, po biseru poljoprivredne proizvodnje-ekološkoj proizvodnji.
Pa jesu li se ljudi nekad zapitali :
Jebemumiša, pa zašto je i Europa ( Hrvatska je prepisala EU pravilnike i standarde, ali se ne drži i europskih visina poticaja), dala i propisala puno veće poticaje za ekološku proizvodnju.....???
Konvencionalna proizvodnja - najmanji poticaji
Ekološka proizvodnja - veći poticaju u odnosu na konvencionalnu.
Integrirana proizvodnja - najveći poticaji.....
Stvar je u uvjetima koje moraš ostvariti:
Konvencionalna proizvodnja - najmanji poticaji- najmanje opsežni uvjeti proizvodnje.
Ekološka proizvodnja - veći poticaju u odnosu na konvencionalnu,-veći i opsežniji uvjeti proizvodnje u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.
Integrirana proizvodnja - najveći poticaji i najopsežniji uvjeti za istu proizvodnju......
I sad na kraju za itp-a:
Pa zašto i ti ne posadiš eko orah, pa i ti kupiš dobar poticaj????
:icon_pidu:
Ili još bolje: posadi ljekovito bilje. Otkup je zagarantiran, prijavi ekološku proizvodnju, dobiš po 1 ha 20000 kn poticaja....