• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja (tema do 31.12.2023.)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,918
Slažem se da problematika sa time što djeca jedu je povezana sa poticajima na način što država ne radi ispravno.
Potiče uzgoj jabuka a jedu se jabuke iz uvoza,onda dobije se poticaj za svinje a jedemo uvoznu svinjetinu..nama se sve svodi koliko je poticaj po ha a nitko se ne pita tko kupi ili za koliko se prodaje ta hrana koja je poticana...
Svi kalkuliraju (sad spominjem slovence jer je koleva njih spomenuo 700e/ha poticaj + 10ha i evo 7000e...)
Ono što je država pogriješila sa smanjenjem pdva je i to što nisu ograničili maksimalnu maržu koji trgovac može staviti na proizvod .
Primjer je npr adengo lani,negdje je bio 1000kn litra,a negdje 840kn litra.
Onda da ne pričamo o prepakiravanom sjemenu iz ko zna koje godine,o lošoj klijavosti skupe soje itd..
Da ne pričamo o cijenama otkupa žita koju neznamo ni onda kada predajemo žito..ima tu svega i svašta..najmanje me brine to što je isplaćeno 80% poticaja..
Jer visoke marže na repromaterijalu,sramotno niske cijene otkupa žitarica,sramotno visok uvoz mesa kojeg možemo sami proizvesti i istovremeno to poticati je teški debilizam da nakraju nemožeš prodati to što proizvedeš po normalnoj cijeni..ako uopće možeš prodati jer ima u trgovačkom centru iz argentine svinjetine za 19.99kn/kg i to vratine bez kosti.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,419
To je to. Mislim poljoprivreda se svodi na proizvodnju hrane i ako nije bitno što jedemo svi mi i što se događa s tom našom hranom onda ne znam što je.

Jednostavno previše uvozimo, a ne iskorištavamo ono što imamo zemlje i vode.

Kako to promijeniti? Država i da hoće(a neće) ne smije utjecati previše na to da se poveća potražnja i proizvodnja domaćega.

Prvo svijest nas samih. Ako možeš podupri našeg čovjeka pogotovo sada kod projekata ruralnog razvoja, potroši novce kod naše firme.
 

max23

Član
Tu od
22 Stu 2017
Poruka
92
Ja ne govorim niti želim govoriti tko je i koji ministar bolji, mene samo zanimaju jasna pravila koja su u skladu s normama EU jer su norme napisane u 2014 i ranije.
(neki su ih i čitali s razumjevanjem)
Da skratim sve što me interesira je da se poštuju jebeni HR zakoni, a ne da se primjenjuju li krše kako se nekom sprdne i to od strane "države" koja ih je pisala i izglasala u saboru.Kako ja da išta planiram ako ne znam što će vrijediti sutra i da li će vrijediti to što piše da sad vrijedi.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,918
Dobrodošao u Hrvatsku.
Znaš kako se planira kod nas,uzdaš se use i svoje kljuse.
Znam da neki nemogu,ali ja radim kao da poticaja nema i ako slučajno izostane ili nebude na vrijeme ,mogu normalno funkcionirati..onda nisam nit razočaran nit se sekiram jel bude u petak ili ponedjeljak...a nemam ni značajniju količinu zemlje(9ha).
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
Bobiću ajde ti meni prevedi i de molim te objasni što ti to znaš o PEDV-u aja koji sam u njemu već 20 godina neznam.
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Bobiću ajde ti meni prevedi i de molim te objasni što ti to znaš o PEDV-u aja koji sam u njemu već 20 godina neznam.

Gusta moj dragi, kad izjavis glupost koju si izjavio i ispod citiranom postu ja nemam sto dodati osim da nemas pojma o tematici,,,

Mogu vam pojasnit ,kojemu je seljaku povoljan smanjeni PDV na repromaterijal samo onima koji rade na crno. sačime češ ga prebiti na svoju fakturiranu robu ako ga nemaš.

PDV sto je to?
Sama rijec kazuje da je to porez na dodanu vrijednost, dakle nesto sto je razlika između cijene po kojoj si kupio i onoga po kojoj si prodao,,,
U tvom slucaju cijena repromaterijala i prodane robe koju si proizveo,,,
Daklem primjerom, ako si neki repromaterijal platio 1000,oo kn i na njega platio 12% kamata (citaj 120,ookn) umjesto 25% (citaj 250,oo kn) daj mi molim te pojasni koji, ne zelim sad napisati sto mislim, moras biti da tvrdis da ti je povoljnije ako platis 1250,oo umjesto 1120,oo da tih 130,oo kn koje bi vise platio na pocetku price mozes kasnije probiti da ne platis pdv koji si uredno nekome naplatio,,,
Ne znam mogu li ti slikovitije objasniti,,,

Ne zelim sad ni ulaziti u to na koji nacin mozes umjetno stvarati trosak i predporez jer ova tema nije za tu namjenu,,,
 

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
Bobiću ja več imam dosta godina i oćito si ti bolji u kompjutorskim vještinama ali mozak mi je još potpuno uredan . Nastavimo raspravu, zakon o sniženoj stopi PDV nije donijelo ministarstvo poljoprivrede nego financija .Da pojasnim --zašto je ostavilo 25 posto na povrće , jedan dio ratarskih kultura ijoš dosta toga a druge smanjila .Jedan dio imputa stavila na 13 a jedan jako mali dio na 25 , sve ima svoj razlog.Za mene je PDV prolazna stavka na raćunu i ne gledam ga tako usko kao ti,moji proizvodi su večinom u stopi od 25 posto a večina robe odnosno imputa je 13 posta.I što se sad dešava puno novca na računu koji nikako više nemožeš opravdat ...PDV vrati i plati porez na dobit .a što se tiće visine odnosno smanjenja PDVkod trgovaca oni su to već večinom anulirali sa visinom marži .Probaj usporediti cijene unazad godinu dana. a kolika je inflacija na god . razini .I ubuduče nemoj nikog podcjenjivat ,
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,224
Decki, vidim da su veliki nesporazumi kaj se tiče PDV-a i moram reci da je gusta potpuno u pravu. Znaci ja sam u sustavu PDV-a te kad kupujem proizvode taj PDV (13%) si odbijam i ne plaćam ga državi. Kada prodajem proizvode, taj PDV (25%) si ne odbijam i plaćam ga državi. Mene kao obveznika PDV-a zanima isključivo i samo isključivo neto cijena, dakle cijena bez PDV-a. Kao i svi taj PDV prebijamo sa ulaznim i izlaznim računima. Znaci vrlo jednostavno: neto cijena proizvoda od 100 kn dok ga kupujem je za mene 100 kn, neto cijena proizvoda od 100 kn dok ga prodajem je za mene 100 kn . Razlika PDV-a je 25-13=12 kn, tak da ja na iznos ulaznog i izlaznog računa od 100 kn uplaćujem u državni proračun 12 kn. prije je ta razlika PDV-a bila 25-25=0kn i tada sam u državni proračun uplatio 0 kuna. meni osobno je ovaj nova stopa pdv-a katastrofa jer ogromne novce moram mjesečno uplaćivati u državni proračun sto prije nije bio slučaj.
 

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
934
Da al mi mali koji nismo u sustavu smo na 100kn plaćali 25kn u proračun a sada na 100kn plaćamo 13kn. Pa jel ni onda ovakav pdv od13% pravedni?
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,432
Pravedniji je za vas koji niste u sustavu PDV-a, mi koji jesmo nikakvu olakšicu nije donijelo, smanjenjem PDV-a na 13% nije sve pojeftinilo, nešto malo je, a nešto i nije, cijene ostale iste kao kada je PDV bio 25%.

Adonis, ali ti kada nešto prodaš i da nisi u sustavu PDV-a ti tih 25kn na 100kn neto ne bi dobio. I u razlici tih 12 kn što daješ državi ne daješ iz onih 100kn već iz tih 25kn, što ne?

Ja evo konkretno kroz cijelu godinu većinom sam dobivao neki povrat. Ne znam dali sam jednom ili dva puta bio platio porez.
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,224
Da al mi mali koji nismo u sustavu smo na 100kn plaćali 25kn u proračun a sada na 100kn plaćamo 13kn. Pa jel ni onda ovakav pdv od13% pravedni?
To je i napravljeno s ciljem da se pomogne onima koji nisu u sustavu pdv ali da li je to pomoglo malim,srednjim i velikim gospodarstvima koji su u sustavu pdv-a i da li će to pomoći onima koji samo od poljoprivrede žive i u sustavu su PDV? Po meni se time pomoglo samo ovoj bandi koja živi od državnog proračuna.

MrSima14, u sustavu sam PDV-a i državi uplaćujem razliku PDV između ulaznih i izlaznih računa. Porez na dobit nema veze sa ovime pa da ne brkamo pojmove.
Još jednom, vrlo jednostavno ,
prije je to bilo : ulazni PDV 25%- izlazni PDV 25%= O%
danas to izgleda : ulazni PDV 13%- izlazni PDV 25%= -12%
Ne znam kak da drugačije objasnim , osim da sam od trena novog obračuna PDV-a svaki mjesec siromašniji za poveću mjesečnu svotu koju moram uplaćivati da bi ova banda živjela ljepše. Samim time mene tjeraju da kupujem sve manje repro materijala ( sjeme kukuruza ječma,soje, herbicidi,pesticidi, premiksi, mineralna i mikro gnojiva....) koji mi je nužno potreban za sto bolju i uspješniju ratarsku i stočarsku proizvodnju a da sve vise kupujem strojeve i opremu (a to se sve proizvodi fala Bogu svugdje samo ne u Hrvatskoj ) jer je tu odbitak PDV 25%. Mislim di je tu pamet !?
 
Posljednje uređivanje:

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Meni je malo pomoglo da se apoteke drze pa da su skinuli pdv taj do kraja s cijene.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,647
dobro je gusta vidio...nije fora u samom pdv-u, već kasnije u porezu na dobit...tu nadoknađuju ono što su propustili naplatiti prilikom pdv-a...
 

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
Nisam se više mislio javljatali još ovo i za mene je gotova ova rasprava,.Ja se slažem da je ova mjera malima u jednom trenutku pomogla ali samo nakratko.Prava pomoć bi bila da je sve što je vezano uz poljoprivredu ošlo na 13 posto onda bi to bio pun pogodak ovako je to većini koji su u sistavu PDV negativno.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,419
To je i napravljeno s ciljem da se pomogne onima koji nisu u sustavu pdv ali da li je to pomoglo malim,srednjim i velikim gospodarstvima koji su u sustavu pdv-a i da li će to pomoći onima koji samo od poljoprivrede žive i u sustavu su PDV? Po meni se time pomoglo samo ovoj bandi koja živi od državnog proračuna.

MrSima14, u sustavu sam PDV-a i državi uplaćujem razliku PDV između ulaznih i izlaznih računa. Porez na dobit nema veze sa ovime pa da ne brkamo pojmove.
Još jednom, vrlo jednostavno ,
prije je to bilo : ulazni PDV 25%- izlazni PDV 25%= O%
danas to izgleda : ulazni PDV 13%- izlazni PDV 25%= -12%
Ne znam kak da drugačije objasnim , osim da sam od trena novog obračuna PDV-a svaki mjesec siromašniji za poveću mjesečnu svotu koju moram uplaćivati da bi ova banda živjela ljepše. Samim time mene tjeraju da kupujem sve manje repro materijala ( sjeme kukuruza ječma,soje, herbicidi,pesticidi, premiksi, mineralna i mikro gnojiva....) koji mi je nužno potreban za sto bolju i uspješniju ratarsku i stočarsku proizvodnju a da sve vise kupujem strojeve i opremu (a to se sve proizvodi fala Bogu svugdje samo ne u Hrvatskoj ) jer je tu odbitak PDV 25%. Mislim di je tu pamet !?

Pomoglo je malo nama sirotinji kako nije? Mišljenja sam također da će cijene repromaterijala i dalje ići gore tako da se na neki način i odgodilo poskupljenje.

Da ima nepoštenih trgovaca ali mislim da tu stvarno nije država kriva već naši trgovci.

Što se tiče računice, ne možeš odbiti državi nešto što joj nisi ni dao.
 

Ijop

Član
Tu od
20 Pro 2012
Poruka
124
Poštovani kolege,

pišem ovaj post da čim bolje razjasnim oprečna mišljenja i nadam se prekinem polemiku između onih koji nisu u sustavu PDV-a (u nastavku "malih") i onih koji jesu u sustavu PDV-a ( nastavku "velikih").

Prvo: Porez na dodanu vrijednost je prihod državnog proračuna i njega naplačeju poslovni subjekti; u konačnici ga plaćaju krajni potrošači.

Smanjenje PDV-a na repromaterijal malim poljoprivrednim gospodarstvima direktno je smanjio troškove poslovanja i TOČKA. (Nadam se da se svi slažemo da je to pozitivno)

Smanjenje PDV-a za velike je rezultirao smanjenjem plaćenoga pretporeza ali i povećanje NETO cijene repromaterijala od strane trgovaca (moje iskustvo od 0-5% u prvim mjesecima primjene, kasnija povećanja cijena moramo biti realni posljedica je poskupljenja na samom tržištu derivata, gnojiva,.. i desilo bi se neovisno o smanjenju stope)

Argument velikih da sada moraju više uplaćivati u proračun je istinit, ali samo za toliko koliko su manje uplatili pretporeza. Ali isto tako je istina da su im troškovi porasli nekoliko % zbog smanjenja PDV-a. Još jednom ponavljam NAPLAČENI PDV za prodanu robu je prihod države i ako poslujete LEGALNO proslijeđuje se u državni proračun.

Ako je teško shvatiti zamislite da je PDV na repromaterijal 0%, a da prodajete krumpir po cijeni od 2kn/kg, a stopa PDV-a je 25%. Niste platili ništa PDV-a za repromaterijal, pa morate čitavi iznos naplačenog PDV-a proslijediti u proračun RH tj. naplačenih 0,5kn/kg nisu nikad ni bili vaši novci.

Ali ima jedna stvar koju veliki zaboravljaju pa su nezadovoljni, njima se jesu troškovi povećali ali su im se novčani izdaci smanjili, tj. količina novca koja im je potrebna da tipa financiraju proljetnu sjetvu je manja. Što znači da mogu više Ha zasijati s istom količinom novaca ili imati manju glavnicu kredita ako tako financiraju sjetvu. Tj. xy iznos PDV-a kojeg su do sad platili prije sjetve plaćaju u jesen poslije žetve, ili još bolje prodane utovljene prasadi.

Netko može pokazati podatke za 2016. i 2017. i kazati više sam zaslužio 2016. kad je PDV bio 25% ali cijene repromaterijala sveke se godine mjenjaju kao što niti jedna godna nije ista po prinosa,...

Nadam se da sam dovoljno jasno napisao ovaj post, ako nisam svakako ga pročitajte dvaput.

Ako se ne slažete s mojim postom, zamolio bih vas da kulturno i argumentirano iskažete svoje neslaganje, različito mišljenje.
 

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
Kolega ljop vučeš me sa svojim postom da se moram javiti.Dobro si to objasnio ovim sveznalicama i slažem se sa svime , ali nisi spomenuo porez na dobit koji se svima povečao ove godine , sve je to bilo ukalkulirano kod odluke o smanjenju PDV -a. Tko sumnja nek ode do knjigovođe ,
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh