E MOCO,što se tečaja tiče,idu ama baš svi-proizvođači koji koriste pesticide,trgovci koji ih prodaju,i predavači koji će nas učiti na predavanju.I oni koji neznaju pisati(karikiram),i oni koji imaju završen doktorat.Evo,naš predavač,inače voditelj županijske savjetodavne službe,završen fakultet,magisterij i doktorat,jedan od najistaknutijih i najpoznatijih među strukom fitopatolog u Hrvatskoj,inače naš prezentator na sastanku će morati,prema njegovim riječima isto odslušati famoznih dvadeset sati.I platiti ih prema cjeniku koji odredi ministarstvo.
Radi se naime o tome da će se nakon završenog tečaja dobiti kartica bez koje se ni u jednom dućanu neće moći kupiti pesticidi.
Kod nas u Međimurju se integrirana proizvodnja odvija na oko 250 ha.To nije puno.Ima nešto vočnjaka,vinograda i ratarskih kultura,povrća nema za sada ništa.Listu preparata koji se smiju koristiti smo dobili isprintanu prošle godine,ali mi u povrću smo ostali na starome,pa nisam obračala pažnju.Proizvođačima koji su u integriranoj je program zaštite priređivao upravo ovaj predavač sa sastanka,doktor fitopatplogije,koje li ironije,i on mora na tečaj da dobije zelenu karticu za kupnju pesticida!
Ove godine u integriranu može tko želi,mora ju prijaviti kako bi mu se provodila kontrola,a od slijedeće,ako sam dobro shvatila će u integriranu morati ući svi oni koji će htjeti dobiti poticaje.Konvencionalna se proizvodnja neće poticati.Listu dozvoljenih pesticida u integriranoj proizvodniji bismo trebali dobiti,i to neće biti problem.Problem će biti to što se sa dostupnim neće moći napraviti zadovoljavajuća zaštita,jer ono što je djelotvorno će biti povučeno,ili će biti smanjene najviše dozvoljene doze primjene.Pa će tako,ako npr,neki fungicid daje zadovoljavajući efekt u dozi 3 kg/ha, a oni smanje najvišu dozu na 1,5 kg/ha,nastati problem.
Knjižicu od 60 stranica-Vodič kroz višestruku sukladnost-može svatko dobiti u savjetodavnoj službi,štampana je u 100000 primjeraka, za sve grane poljoprivrede.Da sada prenosim što se u njoj nalazi,morala bih pisati cijeli tjedan.svi ćete je dobiti osobno,direktive su oštre,sankcije još oštrije.
svi su propisi detaljno razrađeni,pa je jedan od njih npr-zabranjeno je na zemljištu koje ima nagib veći od 15% orati okomito na pad terena.Zabranjeno je preko zime imati nepoorano zamljište,zabranjeno je preko zime napraviti finu obradu tla-ono što neki ljudi rade-zatvaranje brazde nakon dubokog zimskog oranja prije proljeća,žetveni ostaci se obavezno zaoravaju,ne spaljuju se,nema oranja dok snijeg ne okopni.Ima li netko na oranici grm,stablo,jarugicu,ili što,krajnje je vrijeme ako se toga želi riješiti da to napravi sada.Jer će kasnije biti kažnjen ako to napravi.Ranije se za stablo ili grm usred oranice u EU dobivalo nešto eura svake godine,ali sada ne znam,ali znam da se kažnjava ako se ukloni bez dozvole.
Točno je određena količina nitrata koja se kojoj kulturi može dati u jednoj prihrani,kao i ostalih elemenata.Ako se prekorači,i to se analizom utvrdi,slijedi kazna.Nitrati su preko zime zabranjeni,ma točno su određeni datumi kada se može izvoziti gnoj,gnojovka,vrijeme zaoravanja,Zabranjeno je nakon žetve ne uništavanje korova na parceli,ima toliko toga da bi se moglo beskonačno raspravljati.
Svaka arkod parcela mora imati napravljenu analizu zemljišta,eh,sada ne znam točno,dali svakih 3 ili 5 godina,u plastenicima svake godine obavezno.