• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,050
Meni nikad nije bila jasna kallkulacija da ako se vise zemlje radi onda se isplati. Profit se, a i minus se racuna vrlo jednostvno. Zarada ili minus po jedinici povrsine je isti na 10 i na 100 hektara

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
395
Meni nikad nije bila jasna kallkulacija da ako se vise zemlje radi onda se isplati. Profit se, a i minus se racuna vrlo jednostvno. Zarada ili minus po jedinici povrsine je isti na 10 i na 100 hektara
To bi možda i stajalo kada bi mogao kupiti (na primjer) jednorednu sijačicu za kukuruz ili kada bi se proizvodili mikro kombajni...... (da, proizvodili su se ali cijena eksploatacije u odnosu na učinak je prevelika, pa se sada prodaju uglavnom veliki kombajni). Tome bi se možda moglo doskočiti rentanjem strojeva ili strojnim prstenom ali svi znamo kako je to u sezoni kada se treba obaviti posao na vrijeme. A onda ima ljudi koji baš, hm, i ne paze na strojeve pa se baš toj ekipi strojevi 'stalno kvare'. Kud ćeš sa takvima u strojni prsten? Možeš uzeti uslugu određenih operacija ali kvaliteta usluge jako ovisi o onome tko ju daje. I usluga se obično svodi na to da se što prije odradi pa da se ide raditi negdje dalje, bez obzira na kvalitetu (jer sezona je uvijek kratka).
Sve u svemu praksa je pokazala da se koliko-toliko efikasno strojevi mogu iskoristiti tek od neke površine. I tu onda dolazimo da nekih površina koje su minimalno optimalne za posao.

• Like
Reactions: ZJ

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
360
Ali zato postoje i novi i rabljeni strojevi. Pa kako se tko uklopi

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,232
Ovo ti je odgovor, koji vrijedi jednako za nove i rabljene:

Sve u svemu praksa je pokazala da se koliko-toliko efikasno strojevi mogu iskoristiti tek od neke površine. I tu onda dolazimo da nekih površina koje su minimalno optimalne za posao.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
185
Drugi je par rukava da mnogi uopće ne znaju izračunati sve realne troškove koje imaju u proizvodnji, pa misle kako su profitabilni, a kada treba kupiti gume za traktor - onda se zgledaju..... Tema izračuna troškova proizvodnje mogla bi biti zanimljivo štivo.
Istina..ja u troškove proizvodnje OPG-a uračunavam sve ono što imam dodatno a ne bih imao da nemam opg. U troškove po hektru računam i doprinose, i knjigovođu, i registraciju strojeva, i gorivo auta i gorivo za obilaske njiva i troškove printanja/kopiranja pa do lampi u halama...nađe se tu jako puno stavki...kad bi krenili pisati sami sebi iznenadili bi se. Računam i po kratkoročnim/jednogodišnjim troškovima i dugoročnim npr guma mi je dugoročni trošak...ne mogu gumu ili npr generalku motora ili neki veći kvar računat u trošak za samo tu godinu 🤷‍♂️
Idu na veći obrt novca. Nije isto 5% zarade na 10tis eura i 5% zarade na 100tis eura. +druge pogodnosti, npr dobiju veći popust kod kupnje repromaterijala zbog količine, pa veće šanse za EU fondove itd. Ali ja kažem to ti je sve na mostu si dobio na ćupriji izgubio. Smatram da s obzirom na kompletnu trenutnu situaciju (od zemljišta pa do administracije) u Hr.poljoprivredi na 50ha možeš imat dosta veći postotak povrata uloženog novca nego na 100-150ha...Mogu i ovi sa 100+ ali za to im fali radne snage, jer 'nemoguće' je da 1 čovjek efektivno obrađuje (pod obrađuje ne mislim samo na onaj dio posla na njivi) 100ha i više.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
395
Puno veći utjecaj na cijenu radnog sata ima godišnja količina sati koju napraviš sa strojem, nego da li je stroj novi ili rabljeni, Jer kod novog stroja troškovi održavanja bi trebali biti manji nego kod rabljenog, a trošak amortizacije je veći. Kod rabljenog se može nešto ušparati na održavanju ako to znaš i možeš (imaš gdje i sa čime) odraditi sam i ne moraš ići u skupi servis, ili da ti to netko (najčešće lokalno) odradi jeftino i kvalitetno. Ako na novom imaš veće troškove održavanja nego na starom, rabljenom - onda je kupovina tog novog stroja velika pušiona (a to se sve češće događa u praksi). Kod nabave rabljenog stroja u održavanje ulažeš svoj rad, a ne obračunavaš ga (samome sebi) po cijeni sata servisa - i to je ta 'ušteda' koja se na prvi pogled ne vidi. Ali opet moraš računati na dijelove koje moraš nabaviti (tu se isto može uštedjeti). Kod nabave novog - skupog održavanja ne bi trebalo biti, barem u prvo vrijeme a skupo održavanje (bilo čega) može doslovno zakopati cijelo gospodarstvo.

Najnoviji postovi

Na vrh