Jel racunas u troskove vrijeme za racunanje troskova 😆
Meni je to bezveze. Pa vidim stanje na racunu, jesam ili nisam u plusu.
ne, jer upis troškova ide jako brzo, pogotovo danas s AI i ostalom tehnologijom, tj čak ni ne tipkam već odavno nego glasovni unos troškova itd. Imam dobru excel tablicu i jednu aplikaciju pa ne moram ja ništa računati ni pisati tolko, samo pogledam gdje sam sa zaradom itd..
Kako je ključ13 neizostavan alat u radionici tako mi je i mobitel i računalo neizostavan alat OPG-a svaki dan.
Firme koje su to smatrale bezveze evidencija troškova su propale ili posluju jako loše! Ovako jako lijepo vidiš gdje ti troškovi zapravo idu i gdje ih možeš 'srezati' a da ti proizvodnja ne zaostaje a kad srežeš troškove profit se automatski poveća

Za mene poljoprivreda je odavno prestala biti djelatnost samo s radom u polju i oko strojeva! A ako se tako postaviš, onda dolaze i rezultati i zarada čak i u Hrvatskoj tragikomičnoj poljoprivredi! Ak radim nešto, onda sam full u tome, nema kod mene ništa površno ili daj samo da što prije završim s tim pa da mogu kukati! Nema od kukanja ništa...Il si u tome ili nisi 🤷♂️
Figurativno, ove godine si imao rekordne i jako lijepe prinose na svim kulturama, i ostvario si lijep profit. Lijepa svota novaca na računu, no krajem godine ti se dogode veliki kvarovi, npr 2generalke motora i ode guma. Platiš i na kraju godine ti je stanje na računu manje nego što si započeo godinu. Pa pitanje za tebe, jel si u plusu ili u minusu tu godinu?
Ja samo znam da je u mom kraju od zemlje odustalo u zadnje 2-3 godine barem 4 poljoprivrednika koji su obradjivali do 20 rali. To je za neke malo, za moj kraj to je puuuuno zemlje. I te 2-3 godine tu zemlju nije nitko drugi uzeo da bi ju radio.
Evo sad, zbog ne rijesenih imovinskih odnosa i izostanka poticaja, ostat ce jos hrpa zemlje neuzorana.
Ima kod mene i onih sa 80 do 130ha koji su zatvorili svoj opg i rasprodali dosta zemlje i mehanizaciju zbog velikih dugova. Cca zasad stoji u ataru nekih 60ak ha koji nisu obrađivani već 3-u godinu. Vlasnici tih parcela su imućniji, i ne spuštaju cijenu ispod 500e/jutro, jedan čak traži 600e/jutro. Al da spuste već na 400-450e/jutro vjerujem da bi se kolege potukli kom će dati u zakup..jer već je bilo prije tuča u birtiji kad su se tukli jer je jedan ponudio 10-20e po jutru više od drugog -_-
PS. Ne zamjerite kolege ak sam nekog nehotice uvrijedio ili tako nešto prijašnjim postovima, ispričavam se unaprijed jer ljudi ne vole kad im kažeš da nešto ne rade dobro ili imaju krivi pristup, većina shvati to kao uvredu a ne kao dobronamjernu kritiku. Proveo sam prije 10ak godina 3mj kod jednog njemačkog farmera pa je velikim dijelom za takav moj pristup poljoprivredi zaslužan i on. Tj. farma mu je bila preko puta faksa, a ja sam išao tad na razmjenu studenata pa je taj farmer bio nudio smještaj tj bio uključen u taj projekt pa sam bio kod njega proveo 3mj. Pa sam još tad bio upoznat kako oni rade pa sam dosta toga prekopirao kasnije na svoj OPG kad sam odustao od moje struke potpuno!
Sretan Vam i Blagoslovljen Badnji dan!