Zato djeco - nemojte raditi konzervaciju zbog poticaja, radite zbog sebe. Ja sam se prve godine ponadao preko 8.000€ misleći da će to biti wow, pa sam dobio ukupno 760€ na 38ha prijavljene konzervacije, "eto, nije bilo novca da se svima sve isplati", okej, na godinu radim, ali ne radim onako kako su propisali, nego kako mislim, i gle čuda, opet nema love, opet dobijem oko 800€ na sličnoj količini zemlje, sada više i ne prijavljujem, radim onako kako ja hoću i smatram da je isplativije - pržim totalom, uništavam površinski sjemenski sloj korova, ne gubim vrijeme i novac na oranje, prašenje, uzaludne sjetve i druge stvari.
Podrivač -> veštak -> krajslega -> setvovanje -> njega usjeva -> žetva.
Total na strnjake i gotovo. Sezona za mene gotova.
Ne diram više zemlju do pred sjetvu, bilo strnjaci, bilo kukuružnjaci, repište ili šta već... Po meni nema boljeg malča od rasprostranjene kukuruzovine i slame iz sjećke koja prekriva površinu tla bolje od kvazi pokrovnih usjeva.
Nabijanje zemljišta ljeti u nazovi obradi, pa sjetva nečega što ne može niknuti adekvatno, a po pravilu treba biti certificirano sjeme, kako bi Sanja Grospić MBA rekla: "Nema ekonomske računice".
Nek' si zabiju ZPP i konzervaciju u konzervativnu rupu za proizvodnju ljudskih otpadnih resursa, ja svoju glavu opterećivati neću s tim "pogodnostima" bez pokrića, dovoljno sam sjeban što sam svo svoje vrijeme i kapital upucao u nešto što me polako, ali sigurmo ubija, što psihički, što fizički - Svi mi kažemo "nikad rob", ali svi smo mi i gori od robova po meni, imamo glas, nekada ga i podignemo, ali i dalje na kraju dana pustimo glavu i beremo pamuk koji nam netko servira...