• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

Seronjader

Novi član
Tu od
25 Lip 2025
Poruka
28
I to vam cijelo vrijeme govorim,da i ako počinju drugi tjedan isplaćivati,dobit ćemo siću,
a onda opet gunđanje i bla bla.A dok su izbori ,zatvore vam gubice sa isplatom suše,neke potpore za sjetvu itd itd.

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
473
35 godina postoji država, 28 nas gule ovi jedni te isti bumbari... Nema potrebe više pisati o ičemu... Nek ima para za ukrajinu i pupovca i njegove vesti ✌️

Posljednje uređivanje od moderatora:

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
383
Eto toliko su nas forsirali s tom konzervacijskom bit ce vise poticaja, pa kupis veliki podrivac, pa kupis sijacicu za direktnu sjetvu, pa imas na kraju manje prinose. U konacnici bolje da nitko nije ni spomenuo dodatbo placabje za konzervacijsku, na kraju smo svi u minusu.
Cilj toga je bio ocito da europski proizzvodjaci strojeva mogu plasirati svoje preskupe nove strojeve nama poljoprivrednicima, preko kojih se ledja opet sve odigralo

Meni je stvarno zao da nasi bake i djedovi su mogli zivjeti s 4hektara i napredovati a danas ti 4ha nije dovoljno ni za doprinose 🤣

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
473
Nitko te nije forsirao, to je tvoja odluka 😁 to radiš zbog sebe i zemlje ne zbog poticaja , a i kako god okrenem računica mi je veća od kako ne orem.

Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,879
Zato djeco - nemojte raditi konzervaciju zbog poticaja, radite zbog sebe. Ja sam se prve godine ponadao preko 8.000€ misleći da će to biti wow, pa sam dobio ukupno 760€ na 38ha prijavljene konzervacije, "eto, nije bilo novca da se svima sve isplati", okej, na godinu radim, ali ne radim onako kako su propisali, nego kako mislim, i gle čuda, opet nema love, opet dobijem oko 800€ na sličnoj količini zemlje, sada više i ne prijavljujem, radim onako kako ja hoću i smatram da je isplativije - pržim totalom, uništavam površinski sjemenski sloj korova, ne gubim vrijeme i novac na oranje, prašenje, uzaludne sjetve i druge stvari.

Podrivač -> veštak -> krajslega -> setvovanje -> njega usjeva -> žetva.

Total na strnjake i gotovo. Sezona za mene gotova.

Ne diram više zemlju do pred sjetvu, bilo strnjaci, bilo kukuružnjaci, repište ili šta već... Po meni nema boljeg malča od rasprostranjene kukuruzovine i slame iz sjećke koja prekriva površinu tla bolje od kvazi pokrovnih usjeva.
Nabijanje zemljišta ljeti u nazovi obradi, pa sjetva nečega što ne može niknuti adekvatno, a po pravilu treba biti certificirano sjeme, kako bi Sanja Grospić MBA rekla: "Nema ekonomske računice".

Nek' si zabiju ZPP i konzervaciju u konzervativnu rupu za proizvodnju ljudskih otpadnih resursa, ja svoju glavu opterećivati neću s tim "pogodnostima" bez pokrića, dovoljno sam sjeban što sam svo svoje vrijeme i kapital upucao u nešto što me polako, ali sigurmo ubija, što psihički, što fizički - Svi mi kažemo "nikad rob", ali svi smo mi i gori od robova po meni, imamo glas, nekada ga i podignemo, ali i dalje na kraju dana pustimo glavu i beremo pamuk koji nam netko servira...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,191
U ovoj priči me jedino bode u oči glifosat. Točno je da su priče oko njega podijeljene, ali ipak ....
Kad sam imal strništa, sijal sam rauolu u postrnoj (zbog sebe, ne zbog poticaja). Nicanje kako kad, uglavnom zadovoljavajuće jer sam na SZ RH. Vjerojatno je skuplje nego tretiranje totalom, ali meni je bilo prihvatljivije.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,879
U ovoj priči me jedino bode u oči glifosat. Točno je da su priče oko njega podijeljene, ali ipak ....
Kad sam imal strništa, sijal sam rauolu u postrnoj (zbog sebe, ne zbog poticaja). Nicanje kako kad, uglavnom zadovoljavajuće jer sam na SZ RH. Vjerojatno je skuplje nego tretiranje totalom, ali meni je bilo prihvatljivije.
Bolje alternative - dok ne naučim Šamanski prizivati kišu (Mada mislim da se Šaman napuši, onesvijesti, pa dođu deca i popišaju ga, pa on misli da je prizvao kišu 🤣🤣) nemam... U zadnje 3 godine se korov reducirao dovoljno da bi ga čak bilo lako i kontrolirati nekim laganim mehaničkim uništavanjem, ali ako utekne i ako se osjemeni - na početku sam. U početnoj fazi glifosat prži i sa 1.5 - 2L/ha, ne treba ići sa 5 - 6L.
Treba samo naći skladan omjer uloženo - dobiveno jer tko god mi kaže da sve radi po PSu i da super živi od poljoprivrede, ili laže ili je potpuno poludio, pošto ovakav harakiri sebi rade samo sadomazohisti, lude i pijanci, a ja sam siguran u barem ova zadnja dva, jer normalan čovjek sebi ovo ne bi svjesno radio.

Svi mi neki posao radimo iz nužde, odnosno zbog zarade, ako to voliš i radiš perfektno, više nije posao, postaje hobby, a znamo da se od hobija ne živi.

Pitanje je koliko glifosat u jednom prohodu zagadi u odnosu na grecanje, tanjuranje ili grubiranje, da ne kažem pravo podrivanje...

Nek' mi netko izračuna - sve ću prodat sutra!

A ovaj dio za predajednika, neka hvala, ne želim stvarati još sirotinje, imamo mi dosta dobar kadar na čelu države koji se školovao za to, što bih tek ja ovako neuk učinio ovom narodu, ne znam, a ne želim niti provjeravati.

Samo kao političar, "u se, na se i poda se" i bude to sve dobro, ionako u ratu novac i bogatstvo ne vrijede ništa, dao bi i stan i vilu i super automobil za penicilin da si spasi život. Bogatstvo je status, a znanje je moć. Tko razumije, shvatit će, tko pak ne razumije - nije mu niti bitno.

Idem sad malo sjesti i odmoriti od ovih trbuhozbornih tvorevina i čekati poticaj.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,879
175 - 320€/ha je propisano pravilnikom za konzervacijsku poljoprivredu, ja sam računao ako dobijem barem 200€/ha na 38ha to je 7.600€.

U odlukama sam dobio umanjenje bez točnog navoda zašto, a u kontroli bez najave kontrolor nije pronašao nikakve nepravilnosti, dapače, sve je označeno "zeleno" iliti u skaldu s pravilnikom.

Kasnije kroz priču s drugima, svi smo dobili u rasponu od 20 - 35€/ha, kako tko i kako gdje u 2023.

A tako i za 2024., dok za 2025. ne znam jer osobno nisam prijavio niti kvadrat konzervacije, pa se nisam ni zamarao.

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
225
Auuh koliko sam već čuo ovakvih priči i vidio u zadnje 2g koji su vodili do zatvaranja opg-a. Svi su se ponadali dobit će više poticaja a na kraju dosta njih dobilo i dosta manje nego prijašnjih godina..Kolega je na sastanku kad su svi u 12mj dobili da poslikaju ljetne pokrove za dokaz rekao: 'Nije problem što sam ja dobio manje poticaja nego je problem što sam ja svoje neke investicije bazirao na dodatnom poticaju pa na kraju si samo stvorio veće dugove da moram zatvorit opg..''
Eh zato ja kažem, poticaj te u našoj lijepoj Hrvackoj i našem načinu razmišljanja 'sputava'. Više ti pažnja ne ide na proizvodnju, kako nešta poboljšati itd nego sve svoje vrijeme i pažnju usmjeravaš na poticaj tj kako zadovoljit ovo, pa ovo, pa papirologija pa dokazivanje itd pa kad na kraju ne dobiješ isplatu nastaju problemi..a o stresu da ne pričam
Koliko puta sam samo čuo od kolega zadnje 2g. ''Ne stignem moram do agencije hitno!'' Umjesto da vrijeme troši na polju tj u radu poljoprivrednik svoje vrijeme troši u agenciji..
Fokus se prebaci s pitanja “kako proizvesti bolje i jeftinije” na “kako zadovoljiti uvjete za poticaj” 🤷‍♂️
Par začetnika regenerativne poljoprivrede u Americi su često na početku svojih predavanja znali reći nešto u smislu tko god je ovdje zbog poticaja, neka napusti prostoriju..neke od meni najdražih izjava:
“If you’re here looking for the next government program, you’re in the wrong room.”
“If you want to farm the government, I can’t help you.”
“Subsidies are addictive. If you build your farm on them, you’ll always be at someone else’s mercy.”

Najviše cijenim Joe Salatin-a i njegovu izjavu “Don’t farm the government; farm the land and the customers.” Tko to razumije, i primjeni na svoje gospodarstvo zarada će doći :)
i druga njegova: “The biggest problem in agriculture is not the tools, it’s the thinking behind them.”
- jednom je čak spomenuo da je upoznao farmere koji su u konvencionalnoj proizvodnji ali opet daleko više regenerativniji nego farmeri koji su u čistoj regenerativnoj proizvodnji! :)
I sam je naglašavao kao regenerativni farmer, nije problem u plugu, herbicidu, pokrovu, itd da sve to može biti i dobro i loše nego je problem u tome kako,kada i zašto se koristi! Zato ja kažem a i vidim kod kolega, tko god je uništavao tlo u konvencionalnoj proizvodnji nastavit će ga uništavati i dalje u konzervacijskoj/regenerativnoj!

Travica

Dobro znana faca
Tu od
26 Tra 2023
Poruka
319
U pon 16-ti,,,mi pojma nemamo o ničemu nema nista bojim se ja do ooohhhhhooooo,,,,,"administrativne kontrole" za 20dana hahahaha!!!!!!

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,879
Auuh koliko sam već čuo ovakvih priči i vidio u zadnje 2g koji su vodili do zatvaranja opg-a. Svi su se ponadali dobit će više poticaja a na kraju dosta njih dobilo i dosta manje nego prijašnjih godina..Kolega je na sastanku kad su svi u 12mj dobili da poslikaju ljetne pokrove za dokaz rekao: 'Nije problem što sam ja dobio manje poticaja nego je problem što sam ja svoje neke investicije bazirao na dodatnom poticaju pa na kraju si samo stvorio veće dugove da moram zatvorit opg..''
Eh zato ja kažem, poticaj te u našoj lijepoj Hrvackoj i našem načinu razmišljanja 'sputava'. Više ti pažnja ne ide na proizvodnju, kako nešta poboljšati itd nego sve svoje vrijeme i pažnju usmjeravaš na poticaj tj kako zadovoljit ovo, pa ovo, pa papirologija pa dokazivanje itd pa kad na kraju ne dobiješ isplatu nastaju problemi..a o stresu da ne pričam
Koliko puta sam samo čuo od kolega zadnje 2g. ''Ne stignem moram do agencije hitno!'' Umjesto da vrijeme troši na polju tj u radu poljoprivrednik svoje vrijeme troši u agenciji..
Fokus se prebaci s pitanja “kako proizvesti bolje i jeftinije” na “kako zadovoljiti uvjete za poticaj” 🤷‍♂️
Par začetnika regenerativne poljoprivrede u Americi su često na početku svojih predavanja znali reći nešto u smislu tko god je ovdje zbog poticaja, neka napusti prostoriju..neke od meni najdražih izjava:
“If you’re here looking for the next government program, you’re in the wrong room.”
“If you want to farm the government, I can’t help you.”
“Subsidies are addictive. If you build your farm on them, you’ll always be at someone else’s mercy.”

Najviše cijenim Joe Salatin-a i njegovu izjavu “Don’t farm the government; farm the land and the customers.” Tko to razumije, i primjeni na svoje gospodarstvo zarada će doći :)
i druga njegova: “The biggest problem in agriculture is not the tools, it’s the thinking behind them.”
- jednom je čak spomenuo da je upoznao farmere koji su u konvencionalnoj proizvodnji ali opet daleko više regenerativniji nego farmeri koji su u čistoj regenerativnoj proizvodnji! :)
I sam je naglašavao kao regenerativni farmer, nije problem u plugu, herbicidu, pokrovu, itd da sve to može biti i dobro i loše nego je problem u tome kako,kada i zašto se koristi! Zato ja kažem a i vidim kod kolega, tko god je uništavao tlo u konvencionalnoj proizvodnji nastavit će ga uništavati i dalje u konzervacijskoj/regenerativnoj!
S ovim se u potpunosti slažem.

Meni su tiha patnja uvijek bili roto drljača i podrivač, kada sam napokon bio u situaciji da iste kupim, kupio sam.

U nekolicini sam onih koji su i prije ovog žalosnog ZPPa 2023. pričali kako je minimalna obrada zapravo isplativija, a isto sam vidio na svoje oči kao klinac još tamo 2010. kada je tvrtka Danon pokušala gurnuti direktne sijačice i minimalnu obradu tla u naš agrar, ali s malo uspjeha jer su ti strojevi vraški skupi.

Većina je kupila podrivače i valjke nakon ZPPa 2023. baš zbog konzervacijske, a do prije 2023. su svima govorili da bez pluga nema ništa i da su to samo gluposti. Kod mene su dolazili študirati podrivač i valjak, a jedan izvjesni veliki poljoprivrednik sa preko 200ha obradive površine nakon gledanja kako sijem bob rotodrljačom i poluproizvodom od sijačice, kupuje rotodrljaču jer sad vidi da je to stvarno dobra stvar.

Općenito, tko se zbog poticaja bavi poljoprivredom - taj ne opstane. U trenutnoj situaciji je vrlo teško uložiti maximum i izvući isti taj maximum jer su se i vremenske prilike promijenile, ali ako ovisiš o spoticaju, arrivederci.

Svi ukalkuliramo poticaj u jednadžbu jer su to "tvoji" novci koje ti država daje da bi proizvodi ostali konkurentni na tržištu, ali se desi da ti to obećano ne bude isplaćeno i ti tu ne možeš ništa. Ako samo to čekaš da preživiš, jao si ga tebi, a takvih sve ćešće vidim da ima.

Zato sam se ja osobno batalio papirologije i poticaja, a to sam već i pisao u ovoj temi, nit' zovem, niti idem u agenciju, niti se obazirem na semafor i monitoring. Sve što mogu pošaljem poštom s povratnicom jer mi se nije desilo jednom da me netko cima 28.12. da nešto nisam predao, tipa račun za žute ploče ili evidenciju pregleda. Osobno kada ostavim, ne žele mi udariti urudžbeni pečat na kopiju tih papira jer "to ne treba."

Kombinat je tako bezmalo ostao bez dobre svote novca za korištenje stajnjaka. Da nije čovjek koji to vodi picajzla i napada ih sve tamo uzduž i poprijeko u agenciji, da kada ga vide svi bježe jer ga ne žele za svojim stolom jer će čekati cijeli dan da mu udare urudžbeni pečat na svaki papir, mogli bi pjevati borbene.

Ukratko, batali se poticaja, radi za sebe i onako kako treba, bez zelenih, europejaca, nabiguzica i ostalih i bit će ti bolje, kako financijski - tako i duhovno. Barem je meni lakše tako.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,784
Nema više revolucionara. Zadnji za koga sam znal je bil Španac. Ja bi na barikade, ali nemrem sam. Kaj bi ljudi rekli? I zato pognuti glavu, skinuti gaće i čekati. :ppozdrav:

Najnoviji postovi

Na vrh