Auuh koliko sam već čuo ovakvih priči i vidio u zadnje 2g koji su vodili do zatvaranja opg-a. Svi su se ponadali dobit će više poticaja a na kraju dosta njih dobilo i dosta manje nego prijašnjih godina..Kolega je na sastanku kad su svi u 12mj dobili da poslikaju ljetne pokrove za dokaz rekao: 'Nije problem što sam ja dobio manje poticaja nego je problem što sam ja svoje neke investicije bazirao na dodatnom poticaju pa na kraju si samo stvorio veće dugove da moram zatvorit opg..''
Eh zato ja kažem, poticaj te u našoj lijepoj Hrvackoj i našem načinu razmišljanja 'sputava'. Više ti pažnja ne ide na proizvodnju, kako nešta poboljšati itd nego sve svoje vrijeme i pažnju usmjeravaš na poticaj tj kako zadovoljit ovo, pa ovo, pa papirologija pa dokazivanje itd pa kad na kraju ne dobiješ isplatu nastaju problemi..a o stresu da ne pričam
Koliko puta sam samo čuo od kolega zadnje 2g. ''Ne stignem moram do agencije hitno!'' Umjesto da vrijeme troši na polju tj u radu poljoprivrednik svoje vrijeme troši u agenciji..
Fokus se prebaci s pitanja “kako proizvesti bolje i jeftinije” na “kako zadovoljiti uvjete za poticaj” 🤷♂️
Par začetnika regenerativne poljoprivrede u Americi su često na početku svojih predavanja znali reći nešto u smislu tko god je ovdje zbog poticaja, neka napusti prostoriju..neke od meni najdražih izjava:
“If you’re here looking for the next government program, you’re in the wrong room.”
“If you want to farm the government, I can’t help you.”
“Subsidies are addictive. If you build your farm on them, you’ll always be at someone else’s mercy.”
Najviše cijenim Joe Salatin-a i njegovu izjavu “Don’t farm the government; farm the land and the customers.” Tko to razumije, i primjeni na svoje gospodarstvo zarada će doći

i druga njegova: “The biggest problem in agriculture is not the tools, it’s the thinking behind them.”
- jednom je čak spomenuo da je upoznao farmere koji su u konvencionalnoj proizvodnji ali opet daleko više regenerativniji nego farmeri koji su u čistoj regenerativnoj proizvodnji!

I sam je naglašavao kao regenerativni farmer, nije problem u plugu, herbicidu, pokrovu, itd da sve to može biti i dobro i loše nego je problem u tome kako,kada i zašto se koristi! Zato ja kažem a i vidim kod kolega, tko god je uništavao tlo u konvencionalnoj proizvodnji nastavit će ga uništavati i dalje u konzervacijskoj/regenerativnoj!