• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

Igi88

Aktivni član
Tu od
3 Sij 2021
Poruka
152
Izašao popis kompenzacijska....
Agroklub
Na stranicama agencije..
Pa se pokušajte pronaći...

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
554
Nisam ja donosio pravilnike,vjerovatno o tome odlučuje netko u uredu iz Zagreba koji nema stvarnog doticaja sa poljoprivrednom proizvodnjom. Ja sam počeo zemlju konzervacijski obrađivati prije 8 godina,prije ovih potpora jer sam analizom tla vidio da konvencionalnom obradom tlo postaje jalovo i kiselo bez humusa. Osim što sam izostavio plug,sijem proteinske pokrovne usjeve,izbacio sam iz upotrebe zemljišne herbicide i Ureu te sam proveo kalcifikaciju površina. Ono što vidim je da sam poboljšao Ph tla te sam zaustavio pad humusa u tlu. Oporavak tla je dugotrajan i kompliciran proces i mislim da sam na dobrom putu. Najveći problem u Slavoniji je nedostatak padalina i previsoke ljetne temperature zbog kojih je sve teže proizvoditi jare kulture. U usjevima soje,kukuruza i šečerne repe postaje gotovo nemoguče postići prinose od prije petnajstak godina te one polako postaju neisplative. Da se osvrnem na isplate poticaja...iako smo dio Europske unije i dio ZPP-a kod nas se poticaji isplačuju usitnjeno bez plana i programa što naprimjer nije slučaj u Austriji i Sloveniji gdje poljoprivrednici nakon prijave poticaja dobiju odluke u kojima jasno piše koliko ostvaruju prava za isplatu poticaja sa točnim datumima isplate,uglavnom u dvije rate u Studenom i Veljači.
Znam da ti nisi donosio pravilnike (kao ni ja) - jer ovi koji pišu pravilnike u principu bježe od otvorene diskusije. Treba i njih razumjeti: dobiju zadatak da nešto propišu (o čemu se inače relativno malo zna, a oni su na samom kraju tog znanja) pa onda treba odgovarati na pitanja proizvođača koji to moraju provesti u RL ali sa druge strane i zadovoljiti prilično hirovitu EU birokraciju.
Slažem se da nešto treba mijenjati jer kako smo radili do prije 10ak godina ne ide više. Isto sam primjetio da sam počeo sve više trošiti love na gnojiva a rezultat je bio sve slabiji. Da li je reducirana obrada neko dugoročno riješenje - nemam pojma, ali za sada čini se da stvari kod mene polako idu na bolje. Teško je izmjeriti što je bolje jer nije u pitanju samo prinos nego - ostvarena zarada.

Najnoviji postovi

Na vrh