šta mu ne kupiš zamjenicu, ako nemaš mlijeka? ovako izgleda kao da je na nekoj dijeti, jel se ne bojiš da bi mogao zakržljati?
pa mislim da neće iz nekoliko razloga:
1. ta mesnija telad prirodno ni ne sisa više mlijeka. uzmi recimo charolais ili limousine i ostale iz sustava krava tele, mislim da te krave prosječno daju od 6-10 litara mlijeka. mesni simentalac daje više, ali smao kažem da ima dobre teladi i sa manje mlijeka, makar ih možda duže trebaš hraniti do neke težine za klanje pa recimo umjesto 2 mjeseca, držiš ga 3-4 mjeseca.
2. još je mali, još nema mjesec dana i kad je pio po volji do 2-3 tjedan starosti nije mogao popit više od 9-10 litara dnevno. tek je par dana prije nego sam mu smanjio na 8 litara popio oko 11 litara tako da mu to smanjenje možda još ne fali toliko
3. znalo se dešavat kada telad starija od 2 mjeseca dobivaju preko 12-13 do 15-6 litara mlijeka se jako brzo zamaste pa smo primjetili da je čak optimalno negdje oko 10-12 litara dnevno za dobar rast ali bez prejakog zamaštenja iako sama masnoća nije neki problem, ali ima manje samog mesa onda pa ga je opet kažem, bolje možda držati dulje na manje mlijeka, nego kraće na puno mlijeka
4. za 10ak dana mi se teli još jedna krava pa bi onda trebalo bit dovoljno mlijeka pa ću mu dignut na 10-12 litara, al ne više od toga... baš zato jer mi i je cilj duže ga držati jer otkako ne predajem mlijeko više u mljekaru, isplati se uvijek imati teladi u štali tako da što ne prodam u izravnoj prodaji popije tele. ako ga izforsiram da ga utovim za 2 mjeseca, automatski prebrzo dolazim u situaciju da odjednom imam viška mlijeka s kojim nemam kamo i onda moram kupovati tele.
edit: evo KREŠO, uspio sam uslikat nešto slika, kvaliteta slike nije neka, al nije ni katastrofa. na slikama su 27 dana staro muško tele (Heraldik PP/Wal/Mak) i iza njega 13mjeseci i 20 dana stara junica (Rurex TA*/Horwel/Sak)