ja sam prešo na telad i privatnu prodaju mlijeka tako da mi količina više nije presudan i bikove odabiem prvenstveno prema svojim kriterijima koje smatram bitnima, a to su:
1. bezrožnost
2. A2/A2 mijeko - to se još kod nas slabo zna za to,a l vjerujem da će kroz nekoliko godina i kod nas se više znati o tome (riječ je o tipu proteina kazeina. A1 je novija mutacija za koju se vjeruje da nekim ljudima stvara zdravstvene probleme, dok je A2 stariji tip proteina koij ugl imaju azijske i afriška goveda, koze, ovce, magarci... LJUDI, ali i nešto europskih goveda (oko 70% simentalca, ostale milječne pasmine manje) ima 6 kod nas dostupnih bikova testiranih koji su homozigotno A2/A2 tip i do te liste sam jedva došao
3. Fitnes
4. Meso i mišićavost, klasa mesa
5. Masnoća mlijeka
od 3 krave ove godine koje sam osjemenio sa Heraldikom PP sam dobio sve muške telce nažalost po podmladak, i jednu žensku, ali kao blizanku muškom i sve ukazuje da neće biti plodna. još mi je jedna ostakl sa Heraldikom osjemenjna.
Sad sam osjemnio jednu kravu sa Poker PP i junicu sa Rosskur Ps koji je 50% bezrožan i homozigotno A2/A2 tip kazeina. još sam uzeo i Garincha PP i Heraldik PP dalje.
Ugl kad dobijem genetski bezrožno stado, dalje ću osjemnjivati isključivo bikovima homozigotnim na A2/A2 i sva ostala svojstva koja sam nabrojao (fitnes, meso, masnoća) ću gledati tek sekundarno između A2 bikova
KREŠO, ne znam ti za ovo, nisam toliko iskusan farmer
PS, uzeo sam 4 doze HEIFER PLUSA za probu. To CRSH Križevci imaju kao neku soluciju za seksiranje sjemena i potrošio sam 2 doze na ove dvije spomenute krave i junice. sad kroz par dan ab i se trebale ponovo tjerati ako nisu ostale stelne