podravec :)
Član
- Tu od
- 18 Ruj 2011
- Poruka
- 492
Samo nek bude sve u redu, pa bude i dobrog poslovanja
Svaka riječ je 100% istina. Ja ne kužim da li dobijaju kakav postotak od tih bikova koje stavljaju ili jenostavno im se ne da s time uopče zamarati.
Centri koji uvoze sjeme su tržišno orijentirani i njih ne zanima naš napredak nego samo profit,ovi mladi genomski bikovi čije sjeme dolazi iz vana su jako jeftini i Njemci i Austrijanci nam ga uvaljuju ne zato što nas vole nego zato da ih mi testiramo na našim kravama a oni samo pokupe rezultate.Moram priznati da je to pametno,kod njih je stopa osjemenjivanja genomskim bikovima ispod 10% pa ih prodaju nama a mi ko krave u djetelinu.I kad se pokaže da je koji od tih bikova dobar mi više ne možemo dobiti to sjeme jer ga oni više neće izvoziti,primjer toga je Reumut.Bilo ga je kod nas jedno vrijeme i nakon zadnjih testova na kojima se pokazalo koliko je zapravo dobar Bayer nam je uskratio sjeme jer smo mi ipak zadnja rupa na svirali.Reumuta nema kod nas već više od 11 mjeseci a i sumnjam da će ga više biti,ja još imam 15 doza i to je to.Moram još napomenuti važnost planskog sparivanja.To znači da krave koje imaju neki nedostatak npr. loše vime,slab protok mlijeka,mali okvir,problemi sa papcima ili nešto drugo,te krave osjemenjujete sa bikom koji popravlja to svojstvo koje vam se kod krave ne sviđa.Tako ćete dobiti junicu koja će biti bolja od svoje majke po određenim svojstvima a ako isto to primjenite na toj junici iduće generacije će biti sve bliže savršenstvu.Malo ću se raspisati i pravilnom držanju junica i pogreškama na kojima sam učio,ali to u drugoj temi.
podravec :); a ubrzo nakon toga je Bayergenetik raskinul suradnju s centrom iz križevaca i započel suradnju s veterinaskom stanicom iz kž [/QUOTE kaže:pa skim surađuju sad? znam da su neki u zatvoru završili. jel obnovljena sad suradnja kad je novi direktor il što već, ako znaš više o tome napiši.
plus, kako to da je winnor u kobasice već otišo tako mlad, a i trenutno ima najveći ukupni indeks
Ne kaže se genetski testirani nego genomski testirani.Prvi i osnovni razlog je što su nepouzdani uostalom napisao sam o tome opširno malo višlje u postovima.Zašto se kockati i koristiti bika od kojega ne znaš što ćeš dobiti?Istina navedene bikove smo mogli koristiti kao genomski testirane ali nisu jedini jer ih ima još barem 50 koji nisu ostali dobro rangirani i zbog toga ova vaša tvrdnja nema smisla.Hermann-u su ocjene pale i to značajno u donosu na genomski test a najviše mu je pao indeks za protok mlijeka.I koga zanima uzgoj taj koristi pouzdane progeno testirane bikove,a ne genomske bičiće.Upotrijebi logiku!!Upravo je najveća šansa da se dobije uzgojno valjano tele ako se koristi pouzdani genomski bik sa uravnoteženim indeksima,a ne nepozdani genomski testirani bik čija je pouzdanost manja od 30%.I to sa starošću bikova isto nema nikakve logike,kakve veze ima ako određeni bik ima 20-30 testiranih sinova?Može ih imati i 2000 i oni nikada neće biti isti,genetika ne može biti ista jer to kao da kažeš da imaš 5 sinova i svi su potpuno isti.Isti bik može imati 10 sinova sa istom kravom a da je samo jedan od njih dobar.U spermi kako bika tako i drugih životinja (i ljudi) se nalaze milijarde spermija i svaki od njih nosi drugačiji genetski kod.Kod bika je jedino bitno koliko su visoki indeksi a to koliko su mu roditelji stari je potpuno nevažno,centre ne zanima stara ili nova genetika.Zapravo taj pojam uopće ne postoji.Neznam koje je vaše objašnjenje zakaj ne koristit genetski testirane bikove, jer bikovi čije smo sjeme mogli koristiti kao genetski testirane su kao progenotestirani ostali jako dobro rangirani, Waldbrand (gzv130), Orbit (gzv124), Vogt (129), Herman (gzv 123), i koga zanima uzgoj, i da mu muško tele ide na genomski test mala je mogučnost da to bude od starog progenotestiranog bika, jer kad njegov sin dođe na red taj bik več ima 20, 30 testiranih sinova i centri su več kupili najbolje, i ne interesira ih ista genetika
mislim da svaki spermij nosi isti genetski kod. radi se o tome da prilikom spajanja spermija i jajne stanice dolazi do cijepanja parova gena gdje je pitanje slučajnosti koja "polovica" muškog para će se spojiti s kojom polovicom ženskog para. pa će dalje ovisiti koja u polovica u novonastalom sparivanju bude dominantna i bude prisutna u fenotipu. zato i mislim da ako se zezne čovjek s jednim bikom, a ima generacije dobre genetike, ne mora značiti da je baš sve propalo jer su možda neka dobra svojstva ostala "spavati" u u narednoj se generaciji možda opet probude, odnosno postanu izražena u fenotipu, tj budu dominantna.
tako sam to barem ja shvatio
isto tako i 2 bika koja imaju vrhunsku genetiku neće nužno biti uspješni u prenošenju te genetike. možda jednostavno imaju sklonost prenošenja svojih lošijih svojstava umjesto boljih