• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izmjena krovišta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
Neznam baš da je to tak, ovi svi današnji proizvodi su reciklaža, a koje se neda reciklirati se gleda da se ušpara na svakoj novoj seriji čim više i da je čim prije gotovo.
Konkretno na crijepu ako nigdje drugdje onda na pečenju a o klasiranju da ni ne govorimo.
Nekad je svaki komad moral kroz necije ruke proči .....

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,702
Ima ali nema iz čega nekad se sve radllo iz hrastovine ito traje stolječimo ako je sve suho, a danas jelovina koja sprhne ili ju pojedu črvi za 30 do 50 godina. Današnjim cimermanima se diže kosa na glavi kad čuju da treba krov radit od hrastove građe.

O

ObrisanŽ28

Guest
Ne digne se njima kosa na glavi ko može platiti hrastovinu.
Sve je otišlo gore neki dan čavle kupovao 30 kn kila.
Prije poskupljenja sam kupip 30 kila da se nađe po 10 kn srećom

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
može se i danas komotno napravit da krov traje 100 god samo tariffa je više nego dupla.

hrastova građa impregnirat ju kak se spada, dupli biber crijep i mir barem 100 god...

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Samo je bitno da je zdrava gradja i cetinari mogu izdržati 50 godina bez problema. Tu dolaze nove generacije kojima se vjerovatno nece svidjeti to pa će mijenjati, odnosno rušiti citavu kucu i praviti novu.

Focus

Novi član
Tu od
22 Ožu 2020
Poruka
19
Poz. Ekipi,evo i sam sam u realizaciji novog krova(rogovi i grede ostaju,Dobri su),interesira me vaše mišljenje o crijepu od Tondaha Jupiter engobirani bakreno crveni,paše mi po cijeni 1.45.kom (14.50 kvadrat) sa dostavom,krovište je od tesane građe pa naravno bit će ravnanja
Plan je da ide daska,brana štavla8*5 i letva 4*5
Hvala vam na pokojem savjetu i preporuci

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ne razumijem koji komentar..sve je dimenzija iznad "klasike"..nijskuplji crijep..najskuplja folija..najdeblje letve..falw veter lajsnw..žljeb, kuke..mreža za ptice..

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Realno gledano ako neće ići odozgo izolacija ne vidim razlog da se sad stavlja stafla 8x5 i letva 5x4. Sve manje snijega, a sve se više predimenzioniraju elementi krova. Rezem godišnje 4-5000 kubika oblovine i još nikad nisam imao letvu 4x5.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,409
Ako je starije krovište, obično su rjeđi rogovi, pa je bolje da su letve deblje. Standardne letve, koje možeš najti u našim dućanima gr. materijala, su 3x5 i 4x5cm.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Realno gledano ako neće ići odozgo izolacija ne vidim razlog da se sad stavlja stafla 8x5 i letva 5x4. Sve manje snijega, a sve se više predimenzioniraju elementi krova. Rezem godišnje 4-5000 kubika oblovine i još nikad nisam imao letvu 4x5.
Zašto ne pojačana letva,crijep je sve veči i teži..to paše industriji jer manipuliraju s manje komada i rade više kvadrata po jedinici vremena letve se režu od zadnje ...zadnje klase..s letvom 3 x 5 moras baratati ko s jajima ako je mislis donjeti u komadu na krov..sama kvrga i špranja..a i rijetko koja je točne mjere 3 x 5 ..pogotovo sirove mjere.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Moj druze ti nisi vidio uspravno sume koliko koliko je trupca prošlo kroz moju pilani. Bila 3x5 ili 4x5 ako je izvađena iz srca ta letva puca, pogotovu ako je bio trupac preko 40cm precnika. Nema se tu sta fulati u dimenziji jer letva ide na viselisni parac. A recimo za Kosovo, Makedoniju što ide traži se dimenzija rogova 11,5x9,5, vjerovatno oni tamo kad prodaju je 12x10, i letva se reze 2,8x4,8

Posljednje uređivanje:

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Neke stvari ljudima ne mozes ni objasniti. Recimo nikako ne kontaju da je greda iz jedinka jača nego kad izvadiš 4 ili 6 greda iz trupca.
Ali da ne pričamo o tehnikama piljenja trupaca, to je druga tema

O

ObrisanŽ28

Guest
Poz. Ekipi,evo i sam sam u realizaciji novog krova(rogovi i grede ostaju,Dobri su),interesira me vaše mišljenje o crijepu od Tondaha Jupiter engobirani bakreno crveni,paše mi po cijeni 1.45.kom (14.50 kvadrat) sa dostavom,krovište je od tesane građe pa naravno bit će ravnanja
Plan je da ide daska,brana štavla8*5 i letva 4*5
Hvala vam na pokojem savjetu i preporuci
To je tako dobro moraš imat zračni prostor radi garancije za crijep.
Obavezno tondach foliju uzmi.
Crijep je dobar malo veći format

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
407
Neke stvari ljudima ne mozes ni objasniti. Recimo nikako ne kontaju da je greda iz jedinka jača nego kad izvadiš 4 ili 6 greda iz trupca.
Ali da ne pričamo o tehnikama piljenja trupaca, to je druga tema
Ima tu još faktora koji utječu na kvalitetu drvene građe.Jedan od najvažnijih gdje je jelovina rasla na kakvom terenu i u koje se vrijeme ruši.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,882
To uvjetuje proizvođač zbog garancije

Najnoviji postovi

Na vrh