• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izmjena krovišta

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
407
krivo si okrenuo ploče....
na dno krova ide dio ploče koji nema filca - zadnjih 15cm ploča ne bi smjela imat filc zbog kapilarnog dizanja vlage nazad. ( vuć će ti vodu do prve letve.). pravilna ugradnja bi bila da se uzmu još i ona plosnata kliješta ( ko pačji kljun) i zavrne posljednjih 2cm lima u dijelu kanala ravno prema dolje da nebi dolazilo do kapilarnog dizanja vode...

Filc ima prvenstvenu namjenu sprečavanja kapanja vode u objekt, znači upije kondenzat kod nagle promjene temperature i sl i onda kasnije se polako suši. upojnost mu je oko 1 Litra po 1m2.

napomena - ima više tipova filca. ovaj gore o kojem sam govorio je textilni, tj nekakva tkanina. Ima ploča koje su isključivo za namjenu u stajama i tamo je filc drugačiji, nekava pjenica debela 1-2mm i njemu je prvenstvena namjena sprečavanje nastanka kondenzata. zaboravih točno kako se zove, al ne brinite nećete na njega nić jer ne košra 10-12eur/m2 ko ovaj s običnim filcom već je skuplji....

ja sam nad terasu na kojoj boravim/jedem itd stavio ovaj najjeftiniji koji sam našao s textilnim filcem. super sam zadovoljan.
Takav problem imam ja na jednom objektu diže se vlaga po filcu do prve letve.Jel bi pomoglo staviti otkapnu lajsnu na zadnju letvu tj podvuc lim između lletve i trapeza i savit prema dolje da štiti čelo letve i roga?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
:unsure: Odgovor ti je baš sad bio brz, na datum: 11 Lis 2021
Bolje ikad nego nikad. :ppozdrav:
Doduše nije na vrijeme pomogel kolegi Matiji, :( ali je mnogim drugima koji prate temu. (y)
Meni je potvrdil moje sumnje da taj tanki filc ne sprečava kondenzaciju nego samo upije kondenzat.Kvalitetno provjetravanje je u tom slučaju neophodno, inače može relativno brzo početi korozija lima s donje, ispod filca nevidljive strane. :(

@Perko,

djelomično bi sigurno pomoglo, ali najbolje bi bilo, ako imaš mogućnost odstraniti filc na kraju kod žljeba. Nije neophodno 15 cm, ali onda trebaš obavezno kazetirati lim (savinuti plosnatim kliještima krajeve prema dolje).

• Like
Reactions: ZJ

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Koji su crijepovi kvalitetni za krovište? Preporuka je Tondach crijep ali kao da ga više nema niti će ga biti. Šta uzeti? Za sada vidim da su Creaton Magnum i Bramac dobri.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,882
Ja imam 11god. Nexe Cezar engobu vinsko crveni na krovu,sjaji se ko da je jučer stavljen. I Jungmeier ti je dobar

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,230
Planiram neku takvu nadstrešnicu napravit. E sad dal se to smije uopće pošto je na sredini grunta?
S lijeve strane bi iskoristil postojeće stupove, oni su na razmaku 6 metara. S desne strane bi betoniral postolje i na njega željezni stup (crveno). Visine 3 metra. Koji profil/cijev koristit?
Razmak između lijeve i desne strane bi bio 7 metara. Krov bi bio na 2 vode, i moral bi složit tak da kosina prati ovaj postojeći lijevi krov. A spoj s desnim bi već nekako odradil.
Kako odredit veličinu krovnog nosača, tj iz kojih cijevi/profila ga napravit? I to bi sam napravil ili kupil ak naletim od neke hale.. Sve bi bilo montažno, na vijke, bar ta konstrukcija koju zasad imam u glavi

Prilozi

• 20220619_184635.jpg
    20220619_184635.jpg
    69.8 KB · Pregleda: 29
  • 20220619_184646.jpg
    20220619_184646.jpg
    52.8 KB · Pregleda: 29
O

ObrisanŽ28

Guest
Koji su crijepovi kvalitetni za krovište? Preporuka je Tondach crijep ali kao da ga više nema niti će ga biti. Šta uzeti? Za sada vidim da su Creaton Magnum i Bramac dobri.
Creaton ratio isto odličan Njemački proizvod

O

ObrisanŽ28

Guest
Rapido se radi u Mađarskoj a ratio Njemačka.

Posljednje uređivanje od moderatora:
O

ObrisanŽ28

Guest
Ja neznam što tebi nije jasno nazovi creaton pa pitaj.
Ja sam ga kupio 300 m2 stiglo sve iz Njemačke odličan crijep kvaliteta vrh.

O

ObrisanŽ28

Guest
Nije niko lagao do sada je stizao iz Njemačke.
A sad će očito za balkan sve Mađarska raditi.
Kako god bilo crijep je super 50 godina garancije.
Mađari imaju Ruski plin jeftin ljepo će profitirati.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Creaton Magnum koliko znam dolazi iz Njemačke i dosta je kvalitetan a drugi Creaton crijepovi navodno dolaze iz Mađarske i slabije su kvalitete. Ne znam pravu istinu.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,517
Proizvod parne ciglane u Turčinu i Podrutama vlasnika austrijskog židova Mavra Schlengera. Na ovaj krov postavljen negdje oko 1920,rabljen,skinut sa grofovskog objekta gdje je od supruge djed bio sluga. Građa je isto stavljena rabljena hrastovina. Uglavnom 100 godina nije diran krov

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,409
Zna...samo marketing ne bi to trpil, jer bi (pre)dugo proizvodi trajali...pa ne bi imal tko kupovati novo...

Najnoviji postovi

Na vrh