Takav problem imam ja na jednom objektu diže se vlaga po filcu do prve letve.Jel bi pomoglo staviti otkapnu lajsnu na zadnju letvu tj podvuc lim između lletve i trapeza i savit prema dolje da štiti čelo letve i roga?krivo si okrenuo ploče....
na dno krova ide dio ploče koji nema filca - zadnjih 15cm ploča ne bi smjela imat filc zbog kapilarnog dizanja vlage nazad. ( vuć će ti vodu do prve letve.). pravilna ugradnja bi bila da se uzmu još i ona plosnata kliješta ( ko pačji kljun) i zavrne posljednjih 2cm lima u dijelu kanala ravno prema dolje da nebi dolazilo do kapilarnog dizanja vode...
Filc ima prvenstvenu namjenu sprečavanja kapanja vode u objekt, znači upije kondenzat kod nagle promjene temperature i sl i onda kasnije se polako suši. upojnost mu je oko 1 Litra po 1m2.
napomena - ima više tipova filca. ovaj gore o kojem sam govorio je textilni, tj nekakva tkanina. Ima ploča koje su isključivo za namjenu u stajama i tamo je filc drugačiji, nekava pjenica debela 1-2mm i njemu je prvenstvena namjena sprečavanje nastanka kondenzata. zaboravih točno kako se zove, al ne brinite nećete na njega nić jer ne košra 10-12eur/m2 ko ovaj s običnim filcom već je skuplji....
ja sam nad terasu na kojoj boravim/jedem itd stavio ovaj najjeftiniji koji sam našao s textilnim filcem. super sam zadovoljan.
Bolje ikad nego nikad.Odgovor ti je baš sad bio brz, na datum: 11 Lis 2021
Creaton ratio isto odličan Njemački proizvodKoji su crijepovi kvalitetni za krovište? Preporuka je Tondach crijep ali kao da ga više nema niti će ga biti. Šta uzeti? Za sada vidim da su Creaton Magnum i Bramac dobri.