Imam 4 trupca divlje trešnje peomjera oko 40cm i dužine nekih 6-7m e sad šta snjima dali bih valjalo dat na pilanu u daske i fosne pa kada se osuše dati stolaru dami otoga izradi vrata i prozore ili za izradu seljačkog poda?
Na koju dužinu izrezat trupce i na koje debljine napilani daih izrežu?
Isto imam jednu lipu promjera 50cm i dužine nekih 5m šta snjom?
kaj nije divlju trešnju šteta u stolariju uporabiti?...
ona je meni nekak više za dekoraciju...lažne grede u kući...šank...nešto na zidu (lamperija, obloge)...seljački pod nije loša ideja...
lipa je zlo svoje vrste, mekana je i pozna se svaki jači pritisak na nju...prije su je koristili za izradu oltara i kipova svetaca...ima i specifičan miris...i nemam neke ideje di bi ju mogal iskoristiti...
vidio sam par mesarskih stolova od lipe...spletena je i mekana pa nedu špranje u meso...
ak niš drugo, zreži u daske pa će biti za šalanje...
Kakva je trešnja kao materijal za izradu prozora, kak se ponaša vani, imam 2 m3 i napravio bi prozore od nje. Savjet molim hvala.trešnja je jako kvalitetno drvo za stolarske poslove u enterijerima , ovo ti kažem pouzdano jer sam se i sam bavio stolarijom duže vremena , a moj stari još uvijek drži radionicu
stubići obradjeni na drebangu izgledaju fantazija jedna
moj savjet je da sve to pokupiš izrežeš na pilanu i složiš da se suši , kažeš da od oraha i nema neke koristi ali ako ikako možeš i njih izreži jer je on jako skup
za kesten neznam jer drvo kestena nikada nisam vidio u životu
čak i šljiva u dasci se traži pretežno za kundake lovačkih pušaka
ja tako kada naidjem u šumi na bilo koje drvo koje može na brentu ono obavezno ide u trupac
znači ja uzimam :hrast,jasen,lipa,vrba,topola,trešnja..... , to sve ide u dasku i mogu ti reći da to posle dobro unovčim , jeste da umrtvljujem kapital na duži period ali meni se isplati