Prvo, ljepi pozdrav.
Dakle, sistem je jednostavan da ne moze biti jednostavniji. Sastoji se od stupa visokog 12 metara, na njemu je elisa koja je velika 7 m, te se ona okrece oko svoje osi 36O stupnjeva, a pritome pravi vjetar. Dakle, nesto poput helihoptera, samo sto stoji okomito. Brzina vjetra doseze 8ö km na sat, a kako puse vjetar, tada nema mraza, zar ne?. mjesa 2.5OO.OOO m3 zraka na sat, i stiti do -7 stupnjeva, a onda kada treba nema ni veceg mraza, jer ako ima onda je to kataklizma.
to je malo ogronmije, samo da budemo na cisto. Kroz stup prolazi kardan koji to sve okrece, motor je CATEPILAR snage 4OO KS, i trosi 3O litara disela na sat, ali se isplati, to mi vjerujte.
Slike budem stavio, negdje iduci tjedan. Ok?
Prednosti:
Kod obrane od mraza sa vodom, morate imait sistem kao da je za manji grad sa svim cjevima, pumpe i mora biti velika kolicina vode, i jos ne do bog da vam nestane vode, ili da vam se pokvari pumpa, sve vam smrzne. Moja vjetrenjaca stiti 7 ha povrsine - jedna. Instalirao sam jednu prosle godine, i onda sam ih ove godine kupio jos 2, te cu naruciti jos 1. A za novih 2O ha 3. Dakle, racunajte 1 vjetrenjaca na povrsini od 7 ha.
OSim spomenutog sustava zaštite od mraza (vertikalni ventilatori) postoji i sustav horizontalnih ventilatora tzv. SIS sustav (
www.frostprotection.com).
U odnosu na vertikalni sustav prednosti su slijedeće:
1. Puno niža nabavna cijena (vertikalne su cca. 60.000 EUR/kom dok je cijena horizontalnih oko 1.000-1.500 USD/kom)
2. Jednostavnija konstrukcija (vrlo se lako može odraditi u "SAM SVOJ MAJSTOR")
3. Manje pogonske snage po jednoj radnoj jedinici (može na kardan traktora ili vlastiti mali motor; može čak i elektromotor)
4. Jednostavnije (i jeftinije) održavanje
Nedostaci:
1. Manje učinkovit sustav u odnosu na vertiklane ventilatore (međutim, taj nedostatak kompenziraju znatno nižom cijenom).
2. Zauzimaju dio proizvodne površine, jer na 1 ha ovisno o konfiguraciji terena dolazi od 1-5 jedinica
Osobno sam prilikom boravka u Južnoj Americi vidio takav sustav (u vinogradu) i mogu reći da je potpuno funkcionalan (iako zbog specifičnosti horizontalnog mješanja zraka, postoji mogućnost štete na obodnim dijelovima; pravilnim razmještajem jedinica, učinkovitost zaštite je oko 90%).
Zašto je ovakakv sustav zanimljiv?
Vertikalni ventilatori su namjenjeni ipak za veće površine, min. 5-6 ha, a to su za hrvatske prilike ipak vrlo veliki voćnjaci.
S druge strane horizontalni ventilatori su jeftiniji i namjenjeni manjim površinama (već od 0,5 ha na dalje), pa kako su kod nas voćnjaci uglavnom hektar, dva ovo je zanimljiva opcija.
I ne manje važno. Mogu se napraviti u vlastitoj režiji "SAM SVOJ MAJSTOR".
I na kraju evo slika (slika vrijedi više od 100 riječi; pa stog evo nekoliko slika).
eh, da, na kraju, mislim da sam za ovo zaslužio i koju gajbu jabuka gratis, jel' da?