Na prosvjedu svaka cast, jer sam se raspitivao kod ovih mojih poljoprivrednika koji su govorili kako ce imati zarede jer so dogovorili prodaju po 60 lipa... Njima je isplaceno 38 i ne znaju kud bi od jada... U pocetku se jos moglo zarade naci, ali ljudi moji, kud ovo vodi?!?
Ja kao mlad covjek, uzimam zemlje u zakup u mom kraju od ljudi koji ne mogu raditi, jer su stari, nemocni, bolesni... I sad da ja tu nesto posijem i da nemam ni da svoje troskove pokrijem, a jos zakup platiti, i doslovce nemas nista!
Nevjerovatno kako se tako brzo ploca okrenula, to je cudo jedno!
U prosvjedima podrzavam sve vas, jer sam se sad i uvjerio da je situacija vec debelo LOSA, PRELOSA... Tko sije za svoje potrebe (krave, svinje) jos i donekle, ali ovo sto rade seljaku je u najmanju ruku kriminal... Po zakonu ove drzave nije, ali po svim normama JE i tome bi se terbalo stati na kraj!
Sto se tice imenovanja na forumu... Uvjek sam bio protiv toga, i jos uvjek jesam, ali kad napisemo ONI nas kradu, ONI su lopovi, ONI nas omalovazavaju, ONI nas tjeraju u grob i NJIMA se zivo j... za seljaka koji zivi postenije od svih NJIH skupa! ONI ce se prepoznat u svakom slucaju, i mislim da nema smisla izdvajat pojedince, jer se ONI drze jedni drugih i to je uvjek tako bilo, a nadam se da vise nece tako biti.
I za kraj mislim da bi se stvarno trebala organizirat nekakva privatne burza sirovina koje cemo sami, direktno prodavati krajnjem kupcu, jer drugacije nece moci. Izvoze nase PRVOKLAASNE sirovine a uvoze zadnji krs po skupljoj cjeni. JE izvoz-uvoz i trgovina uopce radi, naprosto CVJETA, a to sto se gubitci pokatuju na 10 drugih mjesta, to je manje bitno.
Burza poljoprivrednih proizvoda je daleko najbolje rjesenje da se napokon normalizira stanje u poljoprivredi, jer drzave koje su u opcenito gorem stanju od nase imaju bolje stanje u poljoprivredi. Jednog dana ovo mora prestati i da se opet od zemlje moze zivjeti, a ne da zemlja mjenja 100 vlasnika i da se tu ubire neki porez, a ona i dalje neobradjena...
I samo da znate da mi je vrlo drago bilo danas kad sam cuo "Seljaci se organiziraju putem interneta, tocnije poljoprivrednog foruma, i najavljuju nove prosvejde za utorak..." A jos bi mi draze bilo da nam dodje jos novih clanova i da se to organizira kako treba, na razini drzave, pa da vide da je situacija stvarno ozbiljna...