• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

JAVNI PROSVJEDI

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
M

mata

Guest
Sada je tako kako je ali ja mislim da bi svi koji su upućeni u situaciju trebali razgovarati sa svima onima koji nisu upoznati i probati se skupiti te ponoviti zajedno u što većem broju i na što više lokaciji sve dok ne dobijemo SAMO ULOŽENO ,i mislim da bi i slavonci trebali nešto poduzeti jer mislim da i tamo velik broj ovisi o poljoprivredi

J

jokapz

Guest
Treba i ljude iz grada shvatiti jer oni gledaju po kojoj cijeni stvari kupuju, a opet nerjetko i seljaci kad ih pitas da nesto kupis lupe cijenu kao u ducanu. Ne moze me npr. dvije vrece krumpira (100kg) kostati 400kn s tim da ih sam nosim, sam se zamazem i sam ga moram cuvati. Ako nista drugo, u ducanu dobijem racun.

neznam, jesam te dobro skužio al ni nama petrokemija neplača što nosimo vreće gnojiva bajo ak ga možeš pojest može ga i nosit ak si baš toliko kilav imaš manja pakovanja. Sad si više nemugu ni krumpir nosit nagodinu ćemo im morat i sažvakat.....

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Naravno da treba shvatiti ljude iz grada. Neka shvate i oni nas. Ja sam jesenos svakome, tko je htio, prodavao papriku po 5 kuna, u trgovini ju je bilo teško nači ispod 8 kuna. O razlici u kvaliteti....
Ista stvar i s kupusom. Kod mene neograničene količine po kunu i pol. Neki se žale da je puno, a dođu kupiti 20 kila. Pa ne možemo mi seljaci razvagivati doma kako se kome digne po veleprodajnoj cijeni. Ako tone prodam po 1,20 kn, mogu barem 30 lipa više za razvagivanje i premetanje uzeti.
O razlici cijena u trgovini i kod mene se ne može ni diskutirati.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
jokapz kaže:
Treba i ljude iz grada shvatiti jer oni gledaju po kojoj cijeni stvari kupuju, a opet nerjetko i seljaci kad ih pitas da nesto kupis lupe cijenu kao u ducanu. Ne moze me npr. dvije vrece krumpira (100kg) kostati 400kn s tim da ih sam nosim, sam se zamazem i sam ga moram cuvati. Ako nista drugo, u ducanu dobijem racun.

neznam, jesam te dobro skužio al ni nama petrokemija neplača što nosimo vreće gnojiva bajo ak ga možeš pojest može ga i nosit ak si baš toliko kilav imaš manja pakovanja. Sad si više nemugu ni krumpir nosit nagodinu ćemo im morat i sažvakat.....

Htio sam reci: ako je jedna, ponavljam jedna, kila krumpira u ducanu 4 kn ne moze i 100 kila kostati isto. Jednostavno ne moze. Jer ako nista drugo u te 4 "ducanske" kune je i PDV, transport, ambalaza, ovo gorespomenuto nosenje, troskovi ducana, skladiste.

A sto se petrokemije tice to umjetno gnojivo isto VISE kosta ako je u pakiranju od jedne kile u mom susjedstvu.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
cabage kaže:
Naravno da treba shvatiti ljude iz grada. Neka shvate i oni nas. Ja sam jesenos svakome, tko je htio, prodavao papriku po 5 kuna, u trgovini ju je bilo teško nači ispod 8 kuna. O razlici u kvaliteti....
Ista stvar i s kupusom. Kod mene neograničene količine po kunu i pol. Neki se žale da je puno, a dođu kupiti 20 kila. Pa ne možemo mi seljaci razvagivati doma kako se kome digne po veleprodajnoj cijeni. Ako tone prodam po 1,20 kn, mogu barem 30 lipa više za razvagivanje i premetanje uzeti.
O razlici cijena u trgovini i kod mene se ne može ni diskutirati.
Pa upravo ja to kazem.

K

kikoporto5820

Guest
Smiljan kaže:
jokapz kaže:

Htio sam reci: ako je jedna, ponavljam jedna, kila krumpira u ducanu 4 kn ne moze i 100 kila kostati isto. Jednostavno ne moze. Jer ako nista drugo u te 4 "ducanske" kune je i PDV, transport, ambalaza, ovo gorespomenuto nosenje, troskovi ducana, skladiste.

A sto se petrokemije tice to umjetno gnojivo isto VISE kosta ako je u pakiranju od jedne kile u mom susjedstvu.

Sad si ti neki frajer što si kupio 100 kg krumpira kao da je to 10 t pa bi sad trebo imat i neki popust boli ona stvar tog tipa za 100 kg krumpira kada ga ima doma ko zna koliko ako ti nepaše bajo idi u konzum pa meči todoriču u đep novce.
I zašto čovjek nebi prodavo taj krumpir kao i u dučanu zašto netko na nama mora uvjek zarađivati jel mi ne plačamo pdv jel mi nemamo transport jel ne plačamo ambalažu jel ga mi nenosimo na svojoj kičmi itd itd pa nek mi netko objasni zašto bi u dučanu bio skuplji, pa zato što banda mora zaraditi za nove jahte i skupocijene mercedese ali neka doči če i naših pet minuta.
I dao Bog da plačate jednog dana kruh 10 kn da i mi svoju kičmu naplatimo 8) 8)

P

posavka

Guest
kikoporto5820 kaže:
Sad si ti neki frajer što si kupio 100 kg krumpira kao da je to 10 t pa bi sad trebo imat i neki popust boli ona stvar tog tipa za 100 kg krumpira kada ga ima doma ko zna koliko ako ti nepaše bajo idi u konzum pa meči todoriču u đep novce.
I zašto čovjek nebi prodavo taj krumpir kao i u dučanu zašto netko na nama mora uvjek zarađivati jel mi ne plačamo pdv jel mi nemamo transport jel ne plačamo ambalažu jel ga mi nenosimo na svojoj kičmi itd itd pa nek mi netko objasni zašto bi u dučanu bio skuplji, pa zato što banda mora zaraditi za nove jahte i skupocijene mercedese ali neka doči če i naših pet minuta.

Tako je. A da ne govorimo o razlici u kvaliteti krumpira iz konzuma i iz domaće proizvodnje. Kupila nedavno sestrična krumpir u konzumu, ja ju gledam i oću podivljat, kad ga je ogulila bacila ga je...niš ne vrijedi...ni ono voće iz kozuma, bolje je u ipercoop-u...sve umjetno i puno otrova... uzmite za primjer mrkvu iz svog vrta(ko ga ima, ja imam :D) i mrkvu iz konzuma, ova iz konzuma je posušena, smežurana, dok iz vrta se vidi-boja prekrasna, svježe, a ne umjetno... razlika je očigledna...

____________________________________________________________________________________________________

Što se tiče prosvjeda, načula sam da je Agrokor pristao na suradnju i da će se sad vidjeti kakav će obračun napraviti. Ako opet pokušaju smuljati, nastupa novi prosvjed. Samo se nadam da se ne bude pristalo na 3 lipe, jer je to sramotna ponuda za težak ljudski rad koji se ni ne obračunava u trošak proizvodnje. Kad bi poljoprivrednici uračunali trošak rada, bili bi bogati... A ne ovako što tražimo da samo otplatimo svoje dugove koji su nam nametnuli, pa ako ide - ide... misle si valjda je seljak glup pa će nam da ti svoj proizvod i još nadoplatiti. Najgluplje mi je bilo kad sam čula da primaju kukuruz u visini duga, a ako nemaš kud spremit ostalo, možeš kod njih, ali će ti naplatiti skladištenje i ostale pizdarije koje im padnu na pamet... Jadno je i od poljoprivredne emisije koja nije htjela poduprijeti ovotjedni prosvjed, trebalo je biti pola emisije o tome, ali ne, odj...su nas... Nažalost mislim da se ovaj glas nije daleko čuo, a s novim prosvjedom bi se ipak malo dalje pročuo...

p.s. večeras uploadam snimke na youtube

robi

Član
Tu od
22 Sij 2007
Poruka
377
Treba napraviti još prosvjeda, pa vidite kaj rade, sad su i proraćun za poljoprivredu smanjili.
Kukuruz ima mizernu cijenu i meni uopće nije jasno kaj su slavonci i ostali do sad ćekali.
Ja tu u zagrebu nemam kome prosvjedovati ali ako bude još prosvjeda dolazim bilo gdje !!
A što se tiće građana, ja mislimda danas većina ljudi ako nešto želi kupiti to i kupi bez obzira na cijenu.
Evo, tu u mesnici meso pršli tjeda otišlo gore u prosjeku 15 kuna pa i dalje je puna kupaca.
Recimo, ja kupujem mlijeko i ne gledam cijenu, a rado bi i da je veća cijena kad bi znao da će to
povećanje otići farmama a ne , recimo dukatu.
I, još nešto, pun mi je kufer idiota s koje kakvih fakulteta koji nisu u životu rogle gnoja bacili, ali misle
da bi se poljoprivredi trebalo uzeti 700 mil. kuna da bi se namirilo povećanje državnih plaća !!!
Ma molim te!!
Ali , sami smo si krivi, jer mi spavamo !!! A dokle, dokad čete sijediti doma i kukati.!!
Kad vam agroprerada i slićni neće biti predaleko??, jer možda kad vam na godinu pšenica bude po kunu, ili bikovi
padnuna 10 kuna, svinje 8.
Kako mljekarima nije zagreb bio daleko ??

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nije mljekarima zagreb bio daleko, samo su uzalud išli, kaj ne, ovi su nekaj mizerno digli otkupnu cijenu sirovog mlijeka, da je bilo to sramota, al na kraju su seljaci ostali krivi i posramljeni zbog toga kaj su prolijevali mlijeko i trošili naftu do zagreba, mislim stvarno ovi bedaki u vladi, pa ko je njih tamo stavio, jer oni misle od čega če hrvatska živjti il gledaju samo svoju bradu i džep, pa jednostavno, lakše je uvesti jeftiniju robu, pak bude njima više ostalo, dali bi se romani o tome napisat.....

Ljudi, potpuno ista priča s kukuruzom i prosvjedima ove godine, treba tu nekaj drugo poduzeti, ovi prosvjedi neče biti dovoljni, nekoji se moraju riješit i jednostavno maknut s položaja i stavit ljude koju budu znali raditi s ljudima, a prije svega koju budu razumjeli te ljude s kojim rade!!!!

B

bok123

Guest
Počeli smo se među sobom podbadati, a to nije dobro. Kako ćeš s nekim u prosvjed a prepucavaš se zbog mrkve ili krumpira. Zbog par kila odmah frka. Kad je kuruza bila 2,- kn nije mi bilo teško poklonit 200 kg, jer zbilja mi nisu ništa značili, s njima kao i bez njih, nek piliči rastu jer šta je puno, puno je.

Ali ovdje se radi o velikim količinama, o ljudskim sudbinama, i tu se mora razgovarat. Ako ne ide drugačije i ........
malo potjerat. Svi smo na neki način partneri u poslu i ne treba leđa okrenuti.

P

posavka

Guest
bok123 kaže:
Počeli smo se među sobom podbadati, a to nije dobro. Kako ćeš s nekim u prosvjed a prepucavaš se zbog mrkve ili krumpira.

Nije stvar u mrkvi ni u krumpiru već je stvar u tome da neki ljudi ne shvačaju i ne žele shvatiti, i da im se treba da ti primjer. Nije to podbadanje već diskutiranje. Onaj koji smatra da je podbadanje, nek razmisli. Znam puno ljudi u Zagrebu koji nemaju pojma o situaciji na selu, iako ni njima samima nije najbolje u gradu, oni smatraju da poljoprivrednici žive ko bubreg u loju, i kad im pokušaš predočit situaciju, ne slušaju, opće ih ne zanima i prave se pametni jer oni kao znaju stvarnu situaciju.

Nikad neću zaboraviti prije par godina u srednjoj školi u Ivaniću, jedan teolog koji i dan danas je aktivan u školi kao vjeroučitelj i ima razne programe u crkvi... taj čovjek je na satu vjeronauka rekao nešto slično ovome: "A poljoprivrednici dobiju poticaj i briga ih!" I eto ti mišljenje čovjeka koji je završio fakultet i kao ima pameti u glavi.. Nije stvar ni u fakultetu, ni u poslu, ni u sredini u kojoj živiš, stvar je u tome kako si odgojen i svjestan svoje okoline. Pa ja idem na dva fakulteta, jesam zato pametna? Ne, zapravo, smatram se malo bedastom jer ima toliko stvari koje ne znam, i nemam se šta pravit pametna.
Što se tiče vjeroučitelja, na licu mjesta sam mu rekla sve direkt u facu i posramila ga pred razredom, i zamolila ga da neka bude toliko kulturan drugi put pa da se suzdrži od takvih komentara, jer je to ko da njemu ide čovjek reći da dobiva plaću svaki mjesec za izmišljanje tople vode 6h dnevno...

p.s.ispričavam se, nisam uspjela prebaciti video prosvjeda na komp zbog nekog problema sa kablom.. sutra ću dobit taj kabel valjda pa ću uploadat na youtube

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Sad si ti neki frajer što si kupio 100 kg krumpira
Ne ja nisam kupio 100 kg nego sam to samo naveo kao primjer.

kao da je to 10 t pa bi sad trebo imat i neki popust boli ona stvar tog tipa za 100 kg krumpira kada ga ima doma ko zna koliko ako ti nepaše bajo idi u konzum pa meči todoriču u đep novce.
A onda neka mi ne place u petom mjesecu kako nije sve uspio prodati, sto mu se lani desilo.
I zašto čovjek nebi prodavo taj krumpir kao i u dučanu
ZASTO??????? Nadam se da se samo pravis glup NHF.

zašto netko na nama mora uvjek zarađivati
Sve je jedan lanac i uvijek svatko na svakome zaradjuje. Uvijek bilo i biti ce.

jel mi ne plačamo pdv
Da, placate ali upravo zato jer niste u sustavu PDV-a. Od 10 seljaka koliko ih je u sustavu PDV-a?

jel mi nemamo transport jel ne plačamo ambalažu jel ga mi nenosimo na svojoj kičmi itd itd pa nek mi netko objasni zašto bi u dučanu bio skuplji,
Ne nemate transport do maloprodaje. Ne ne placate ambalazu jer vozite u prikolicama.

pa zato što banda mora zaraditi za nove jahte i skupocijene mercedese ali neka doči če i naših pet minuta.

Nazalost ovakva razmisljanja nece dovesti nigdje. Covjece bozji znas li ti koliko ljudi zivi od malih ducana? Nisu svi todorici i kerumi.
Inace, kila kruha i je 10 kn, a ne cini mi se bas da smatrate da ste kcmu naplatili.

Ja uvijek kazem: Ako se nekome neki posao ne isplati neka radi neki drugi posao.

J

jokapz

Guest
Nazalost ovakva razmisljanja nece dovesti nigdje. Covjece bozji znas li ti koliko ljudi zivi od malih ducana? Nisu svi todorici i kerumi.

A koliko ljudi živi od poljoprivrede?? Ja tebe nerazumijem šta ti hoćeš reći. pa nemaju oni veće troškove nego proizvođač.
npr. cijena kukuruza je 62l na bazi suhog zrna a ja sam dobio 34 lipe 19% vlaga al kad majmuni obračunaju sve svoje troškove isto tak nabrojane ko što ti nabrajaš stepu mi cijenu upola. Kaki je trošak što se ti zamazo, pa bajo šta se nisi pazio il što moraš nositi vreću kupi si kolica pa guraj... Cijena u trgovinama može biti malo veća al ne za 50%. I zato nemoj pričat gluposti i tu se pravit pametan jer si totalno u krivu.

B

bok123

Guest
Diskusija se totalno razvodnjava. Trebamo se ujediniti oko jednog cilja: veća cijena za kukuruz. Da bi se pokrili a ne da zaradimo ekstra profit.

To što posavka želi upoznati šire građanstvo sa pravednom borbom naših seljaka - sumnjam u uspjeh jer ako netko dobije plaću 4000 kn i čuje da je neko dobio poticaj za 100 ha 200.000,-kn, zbilja mu nije jasno kako i zašto, se buni?
nafta je 7 kn plava je 3,5 kn.
Možemo mi sto puta reći da se još uvijek ne isplati po 0,40kn proizvoditi, oni će reći: pa nemojte, tko vas tjera!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
bilo je na tv na poljoprivrednoj emisiji, o prosvjedu ispred agroprerade u ivaniču, isto tako je spomenuto da se seljaci organiziraju putem interneta, tj poljoprivrednog foruma
znači ipak uz angažman nekoliko ljudi ovdje može se doprijeti na neku višu razinu da se vide goruči problemi poljoprivrednika.
sami forum sa toliko članova koliko ima i puno više samo onih koji čitaju ima utjecaj na javnost jer sve više poljoprivrednika i svekolikog građanstva ima internet i kao takov medij za uvjek svježu informaciju.

e sad možda bitno možda i ne , pošto je spomenut forum na tv, a ima članova koji u svom vokabularu ne susprezaju od imena i prezimena, i ko bi kome šta napravio da ga sretne u mraku, pripazite na izražavanje načina tj kako izražavate svoje stavove, na koji način, jer vidjeli ste i sami da na fini način se može sve napravit, a ako se izgubi kontrola može se nanjet šteta forumu.

u ovom postu nisam nikoga imenovao, omalovažavao,samo skrenuo pozornost o količini ljudi koji nas prate a na visokim su funkcijama, tj ovo čitaju, a u nekim stvarima ih se imenuje

ovim pojavljivanjem foruma na tv-u seljaci bi mogli biti još jači jer neki nisu znali da takvo šta postoji, bolje povezani, biti u toku, nadogradit svoje znanje o tehnologiji proizvodnje, potražit savjet ili pomoč i drugima pomoči koliko znaju i mogu

kolko sam vidio na prilogu u poljoprivrednoj i na net tv nije se baš nešto uspjelo napravit, e sad ja detalje nisam sve čuo, al kolko sam čuo bilo je to 3 lipe il tak nešt

K

kikoporto5820

Guest
A ti Smiljane nemoj meni pričati da ja nisam u PDV - u ja plačam 1400 kn mjesečno za vas mlatimudane zagrebačke ( čast iznimkama ) jebote praviš se pametan :scratch daj idi se zaposli kod Sanadera pa kradite skupa
I usput daj mi reci koliko hejtara radiš samo me to još zanima.

P

posavka

Guest
bogec kaže:
bilo je na tv na poljoprivrednoj emisiji, o prosvjedu ispred agroprerade u ivaniču, isto tako je spomenuto da se seljaci organiziraju putem interneta, tj poljoprivrednog foruma
znači ipak uz angažman nekoliko ljudi ovdje može se doprijeti na neku višu razinu da se vide goruči problemi poljoprivrednika.
sami forum sa toliko članova koliko ima i puno više samo onih koji čitaju ima utjecaj na javnost jer sve više poljoprivrednika i svekolikog građanstva ima internet i kao takov medij za uvjek svježu informaciju.

e sad možda bitno možda i ne , pošto je spomenut forum na tv, a ima članova koji u svom vokabularu ne susprezaju od imena i prezimena, i ko bi kome šta napravio da ga sretne u mraku, pripazite na izražavanje načina tj kako izražavate svoje stavove, na koji način, jer vidjeli ste i sami da na fini način se može sve napravit, a ako se izgubi kontrola može se nanjet šteta forumu.

u ovom postu nisam nikoga imenovao, omalovažavao,samo skrenuo pozornost o količini ljudi koji nas prate a na visokim su funkcijama, tj ovo čitaju, a u nekim stvarima ih se imenuje

ovim pojavljivanjem foruma na tv-u seljaci bi mogli biti još jači jer neki nisu znali da takvo šta postoji, bolje povezani, biti u toku, nadogradit svoje znanje o tehnologiji proizvodnje, potražit savjet ili pomoč i drugima pomoči koliko znaju i mogu

kolko sam vidio na prilogu u poljoprivrednoj i na net tv nije se baš nešto uspjelo napravit, e sad ja detalje nisam sve čuo, al kolko sam čuo bilo je to 3 lipe il tak nešt

a da ,riječ je o prijedlogu od tri lipe, ali nije još ništa dogovoreno jer nije došo do sporazuma... drago mi je što je na poljoprivrednoj emisiji bila reportaža. kad bi svatko imao internet, bili bi povezani i sve bi informacije bile na jednom mjestu i međusobno bi se podržavali na razini države, a ne županije. Hoću reći da kad bi bio prosvjed, svi bi znali.

Što se tiče izgovaranja imena i prezimena, slažem se, iako sam možda i ja to radila ovdje... jer svi oni će iskoristiti priliku da nas ocrne na sve moguče načine, kao što su na prosvjedu htjeli na neki način pokazati da nisu oni loši, s tim što su počastili prosvjednike sa čajem i ne znam s čim još... priču će okretati kako im odgovara...

B

Bobo

Guest
Na prosvjedu svaka cast, jer sam se raspitivao kod ovih mojih poljoprivrednika koji su govorili kako ce imati zarede jer so dogovorili prodaju po 60 lipa... Njima je isplaceno 38 i ne znaju kud bi od jada... U pocetku se jos moglo zarade naci, ali ljudi moji, kud ovo vodi?!?

Ja kao mlad covjek, uzimam zemlje u zakup u mom kraju od ljudi koji ne mogu raditi, jer su stari, nemocni, bolesni... I sad da ja tu nesto posijem i da nemam ni da svoje troskove pokrijem, a jos zakup platiti, i doslovce nemas nista!

Nevjerovatno kako se tako brzo ploca okrenula, to je cudo jedno!

U prosvjedima podrzavam sve vas, jer sam se sad i uvjerio da je situacija vec debelo LOSA, PRELOSA... Tko sije za svoje potrebe (krave, svinje) jos i donekle, ali ovo sto rade seljaku je u najmanju ruku kriminal... Po zakonu ove drzave nije, ali po svim normama JE i tome bi se terbalo stati na kraj!

Sto se tice imenovanja na forumu... Uvjek sam bio protiv toga, i jos uvjek jesam, ali kad napisemo ONI nas kradu, ONI su lopovi, ONI nas omalovazavaju, ONI nas tjeraju u grob i NJIMA se zivo j... za seljaka koji zivi postenije od svih NJIH skupa! ONI ce se prepoznat u svakom slucaju, i mislim da nema smisla izdvajat pojedince, jer se ONI drze jedni drugih i to je uvjek tako bilo, a nadam se da vise nece tako biti.

I za kraj mislim da bi se stvarno trebala organizirat nekakva privatne burza sirovina koje cemo sami, direktno prodavati krajnjem kupcu, jer drugacije nece moci. Izvoze nase PRVOKLAASNE sirovine a uvoze zadnji krs po skupljoj cjeni. JE izvoz-uvoz i trgovina uopce radi, naprosto CVJETA, a to sto se gubitci pokatuju na 10 drugih mjesta, to je manje bitno.

Burza poljoprivrednih proizvoda je daleko najbolje rjesenje da se napokon normalizira stanje u poljoprivredi, jer drzave koje su u opcenito gorem stanju od nase imaju bolje stanje u poljoprivredi. Jednog dana ovo mora prestati i da se opet od zemlje moze zivjeti, a ne da zemlja mjenja 100 vlasnika i da se tu ubire neki porez, a ona i dalje neobradjena...

I samo da znate da mi je vrlo drago bilo danas kad sam cuo "Seljaci se organiziraju putem interneta, tocnije poljoprivrednog foruma, i najavljuju nove prosvejde za utorak..." A jos bi mi draze bilo da nam dodje jos novih clanova i da se to organizira kako treba, na razini drzave, pa da vide da je situacija stvarno ozbiljna...

robi

Član
Tu od
22 Sij 2007
Poruka
377
Bobo je skroz u pravu,
Imam prijatelja koji ima u turnusu 2000 svinja i odojke kupuje u njemaćkoj i austriji i to preko nekih
udruga ili tako nešto. Recimo da je tamo jedna udruga valjda na jedan grad i njegovu okolicu.
On danas nazove da treba odojke a oni mu za koji dan jave tad i tad po takvoj cijeni.

P

posavka

Guest
Bobo kaže:
I za kraj mislim da bi se stvarno trebala organizirat nekakva privatne burza sirovina koje cemo sami, direktno prodavati krajnjem kupcu, jer drugacije nece moci. Izvoze nase PRVOKLAASNE sirovine a uvoze zadnji krs po skupljoj cjeni. JE izvoz-uvoz i trgovina uopce radi, naprosto CVJETA, a to sto se gubitci pokatuju na 10 drugih mjesta, to je manje bitno.

Burza poljoprivrednih proizvoda je daleko najbolje rjesenje da se napokon normalizira stanje u poljoprivredi, jer drzave koje su u opcenito gorem stanju od nase imaju bolje stanje u poljoprivredi. Jednog dana ovo mora prestati i da se opet od zemlje moze zivjeti, a ne da zemlja mjenja 100 vlasnika i da se tu ubire neki porez, a ona i dalje neobradjena...

Aaaaaa eto, to ja cijelu godinu govorim ljudima u mom kraju, ali ništa, svi misle da se to ne može. Pa mi smo mala zemlja sa toliko poljoprivrednog potencijala, ne mislim samo na ratarstvo, već na sve!

Bobo kaže:
I samo da znate da mi je vrlo drago bilo danas kad sam cuo "Seljaci se organiziraju putem interneta, tocnije poljoprivrednog foruma, i najavljuju nove prosvejde za utorak..." A jos bi mi draze bilo da nam dodje jos novih clanova i da se to organizira kako treba, na razini drzave, pa da vide da je situacija stvarno ozbiljna...

E kad bi svaki poljoprivrednik imao internet... To bi bilo odlično !

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh